În mintea unui brad

by

Cum stăteam falnic și-mi umpleam plămânii cu aer proaspăt, cineva m-a scos din ghete. Am căzut pe spate și mi-am pierdut cunoștința. Când m-am trezit, eram așezat lângă alții ca mine. Unii dintre ei erau chiar copii și dispăreau la scurt timp după ce doi oameni arătau cu degetul spre ramurile verzi. Unul se scotocea prin buzunare, celuilalt îi sticleau ochii. La scurt timp băteau palma și brăduțul pleca pe spinarea omului cu buzunarele goale. Am crezut că mi se va întâmpla la fel.

Deja era seară și se auzea ho-ho-ho în zare. La un moment dat a început să ningă. Eram bucuros că mai sunt afară. Pe vizavi erau alții ca mine, mai țepeni și albi. Dispăreau repede și nu înțelegeam cum de nu le cade zăpada de pe ramuri. Am încercat să le vorbesc, dar erau surzi și muți. Brațele lor se puteau lipi de corp, cu ușurință. I-am lăsat în pace, erau prea mândri de contorsionismul de care dădeau dovadă.

Tot încercam să-mi dau seama pe unde sunt, când mi-am adus aminte ce-mi povesteau bunicii. Brăduțule, va veni și vremea ta. Preț de câteva zile, vei străluci și lumea se va aduna în jurul tău. În acel moment, un copil cu vocea pițigăiată a strigat: el e, hai să-l ducem acasă!

Abia am încăput pe ușă. M-au împins și am intrat în cele din urmă, cu coatele înainte. Presimțeam că nu voi mai vedea pădurea, dar bucuria era mare: urma să fac parte din nu știu ce ritual pe care oamenii îl iubesc. Au început să agațe pe mine tot felul de lucruri lucioase. Nu m-am supărat. Ba chiar m-am simțit  important când au început să cânte despre mine că-s frumos, că am cetina extraordinară. În preajma mea era o aglomerație cum nu am văzut. Am imortalizat momentul și, ce-a urmat după, nu mai țin minte.

37 răspunsuri to “În mintea unui brad”

 1. rast Says:

  Nu mai ţine minte! Îi zic eu:
  – a început să-ţi fie din ce în ce mai sete.
  – din cauza lipsei de apă începeai să-ţi schimbi culoarea: un verde din ce în ce mai palid
  – a început să-ţi cadă părul de pe mâini şi toate celelalte membre
  – cineva a zis: să-l dăm afară, prea face mizerie pe covor
  – ţi-au luat toate lucrurile lucioase pe care le agăţaseră de tine
  – te-au scos pe uşă, te-au dus afară şi te-au pus lîngă o ladă care mirosea foarte urât.
  SFÂRŞIT

 2. Denisa Says:

  Nu-si mai aminteste pentru ca a murit :((
  Of, Ana, plang in hohote :((

 3. old an Says:

  Un brad e un brad. Si-atar. Un pom oarecare care-a ajuns vedeta. Nu se taie paduri pentru pomii de craciun. Se cresc precum castravetii. D’aia mananci?
  Stii… a fost odata un castravete, care statea falnic si-si umplea plamanii….
  Hai s-o lasam balta.
  Apropo, mi-am luat brad. Adevarat. Taiat de tot. Asa. Fara mila. Si, da, la frptura de porc o sa fac salata de castraveti.

 4. Drugwash Says:

  Aştept ca singura naţie din lumea asta cu bun simţ şi onoare, să inventeze şi să producă pe scară largă şi la un preţ accesibil pentru omul de rînd (nu „tot omul” care în accepţiunea imbecilului de Boc îşi permite un iPad, ci omul ăla care într-adevăr munceşte), un aparat holografic 3D care să proiecteze un brad de Crăciun, accesorizat cu un air-freshener cu miros de brad (care e deja ceva comun) şi astfel să salveze hectare de conifere de la o moarte inutilă. Mă refer la Japonia, pentru cine n-a înţeles. Şi vreau să văd ştanţat pe el Made in Japan, nimic altceva.

  • Ana Ayana Says:

   Crezi că ar avea (mare) succes? Lumea vrea chestii palpabile.

   • Drugwash Says:

    Cine naiba ar palpa un brad?! Poate un arici nefu***, că tot ziceai mai sus. 😆

    Pe bune, e doar o chestie vizuală: globuleţe, lumînărele, luminiţe, etc… You don’t hump a Christmas tree, for fuck’s sake – you just look at it for a few days, then throw it in the back of your house.

    Şi-apoi, adio căutare tocmeală şi cărat brad în spinare, adio înjurături că tocmai ai spart globul primit cadou de la mama acum 15 ani, adio grija că trage copilu’ de el şi-i cade-n cap, adio grija că ia foc de la lumînărele, adio ace căzute pe jos şi înfipte în picior, adio toate neplăcerile „de sezon”.

    Sau… SALVAŢI SCOBITORILE… în pana mea!

 5. Elisa Says:

  Oricum bradul pe care l-as fi luat eu din piata este taiat deja (asta ma omoara 😦 ) . Nu pot sa fac nimic sa opresc masacrul. Si nimeni nu poate, asta ma sufoca (adica respir sacadat).
  Sarbatori cu bine, draga AnaAyana!

 6. Rodica Botan Says:

  Eu am o alta problema…unii dintre tree huggers n-au nici o durere de inima pentru copiii avortati de pilda…dar pling pentruca un pom a fost taiat pentru…sint multe intrebuintari pentru pomi. Unele case n-ar exista daca nu ar fi lemn si unii nu ne-am incalzii ca si focul tot cu lemn se face …sau…n-am avea un scaun pe care sa stam la masa…ce sa mai zic ca avem si linguri de lemn cu care mestecam in ce mestecam…
  Nu sint pentru abuz…doar pentru un pic de discernamint…

  • Rudolph Aspirant Says:

   Dupa parerea mea, nu mi se pare prea mediu cultural normal/normativ sa porti durere-n inima de nivel de doliu pe timp asa mai indelungat pt mortii altor familii decat a ta proprie…pana si Isus Christos, cred eu, s-a gandit in mod etic la posibilul doliu indelungat al multor oameni pe termen lung posibil nesanatos din cauza mortii sale anticipate, si le-a dat speranta ca reinvie anual, etc.

   Or mai fi si posibile exceptii etice de nivel exemplar, de ex desigur ca trebuie sa ne para rau, daca ne amintim, de victimele decedate in masa in timpul diverselor genociduri sau chiar crime in masa de tip terorist premeditat ce s-au intamplat totusi in perioada cat inca mai erau in viata membri cunoscuti nou ai familiilor nostre personale.

   Dar sa extrapolezi asta la nivel politic re doliu dupa fetii avortati de niste persoane total necunoscute, asta mie personal mi se pare un pic exagerat la granita cu posibilul nesanatos, cu posibila exceptie daca e bazat pe niste principii morale sau moral-religioase destul de puternice de ex ca esti neaparat absolut impotriva uciderii oricarei fiinte umane, oricare ar fi conditiile, adica sa fii si pacifist total anti-razboi deliberat, si anti-pedeapsa capitala, si anti-avort, toate in acelasi timp, care, dpdv realist este poate teoretic posibil la nivel de persoane izolate, dar cred ca ar fi un cazuri exceptional de rare, si nu am auzit pana acum de vreun partid politic cu o asemenea platforma total nerealista si nepractica, nu mai vorbesc de neimplementabila decat poate intr-un sistem totalitar perfect, care este, la randul lui, absolut neetic si totodata si el nerealist, la nivel de locul fictional numit Iad.

   Iar re doliu pt fiinte sau organisme vii ne-Homo Sapiens sapiens…asta mie personal mi se pare de nivel usor ridicol…adica daca tii doliu dupa un copac, de ce n-ai tine doliu si dupa un gandac de bucatarie, care in fond si el este, un fel de minune creata de cuplul totusi respectabil oficial recunoscut de concubini legali D-zeu + mama Natura, nu mai vorbesc de o amoeba, care e si ea utila, nu numai frumoasa la nivel de perfectiune functionala, cam la acelasi nivel cu un copac ?

   • Rodica Botan Says:

    Rudolph…cite-data ma mir de ce scrii…altadata nici nu ma mai mir. Si am sters ce am mai scris ca n-are nici un rost…ba un lucru trebuie sa-ti spun…Isus nu invie anual…in nici o religie crestina. Mai citeste…

   • Rudolph Aspirant Says:

    Recunosc ca m-am exprimat in graba total neglijent, voiam de fapt sa spun re amintirea ritualistica a doliului re decesul lui Iisus Christos, plus speranta invierii lui, ritualuri la care el, Iisus Christos, efectiv, in mod cu totul inalt competent si etic, dovedind atat o extraordinara intelegere de nivel cu adevarat rar, (practic incomparabil cu nimeni altcineva pe lume vreodata , decat poate asa la nivel teoretic de cazuri cu adevarat izolate) si, iar, superior competent si etic fata de semenii sai oameni, cat si un insight deosebit cat se poate de realist, la fel de ffff rar intalnit, re contextul mortii sale anticipate, efectiv si-a indrumat atat pe cei din jurul sau imediat de atunci, cat, si la nivel raportat, si pe oamenii din generatiile urmatoare care se vor decide sa fie crestini.

    Eu chiar am scris cu sincera simpatie fata de Iisus Christos, si chiar inteleg si etica crestinismului de a prefera sa il prezinte pe Iisus Christos ca avad o parte supra-naturala si nefiind fost chiar total om, tocmai re utilitatea diminuarii riscului practic al unor posbili oameni viitori de a-si imagina in mod cu adevarat utopic si frizand nebunia ca ei ar putea vreodata sa se modeleze chiar intocmai dupa Iisus Christos, cand e clar ca nu au nici o sansa si daca nu chiar absolut 100 %, (ca efectiv nu am de unde sa stiu asta ca doar nu sunt „clarvazator” sau, doamne fereste „omniscient” re chiar toata istoria trecuta si viitoare a omenirii), dar totusi 99,999…% din ei efectiv NU au capacitatea de a poseda asemenea competenta comportamentala educativa si insight cum a avut Iisus Christos.

    De aia si eu am si oarecare dubii re indemnul de a ne lua role model-uri din astea cu totul super-exceptionale, la nivel de „what would Jesus do ?”, sau nici macar la nivel de mama Teresa sau Aung san Suu Ki sau Gandhi…

  • Rudolph Aspirant Says:

   P.S. Ca sa evit anticipat posibila obiectiune re „genocidul” sau „terorismul” fata de feti avortati, dau si eu linkuri de definitii la „genocid”, si la „terorism”, care, TOTUSI, in zilele noastre de secol XXI deja intrat in a 2-a decada, sunt niste termeni juridici internationali destul de precisi si exacti, nu termeni literari de nivel fictiune, sau, mai rau, metaforici, si NU ar mai trebui sa fie politici, (desi stiu ca turcii si francezii au niste diferende chiar acum pe tema asta, si desi stiu ca sunt politizabili, ca totusi sunt cuvinte-trigger „bune”/exploatabile politic la maxim, la fel ca si cuvantul „avort”, la fel ca si cuvantul „biserica”, si inca cateva cuvinte bine cunoscute de studentii de la facultatile de stiinte politice si jurnalism), mai ales ca stiu ca acesti termeni, „genocid” si „terorism” sunt inca neexplicati indeajuns de detaliat la nivel de mass-medie generala, plus ca inca sunt definitii de termeni juridici in lucru, sunt la nivel de legislatie internationala la care nu adera inca poate chiar toata lumea, nu au poate echivalenta in codurile criminale de legi nationale ale absolut tuturor tarilor din lume…deci inteleg ca e inca o problema…dar totusi, cred eu, merita sa fie extinsa si cunosterea definitiei juridice si a acestor termeni si in lb. romana a sec XXI, nu numai a cuvantului la fel de juridic „viol”, sau „discriminare”, cu care trebuie sa recunoastem ca inca se lupta un pic si studentii de la facultatile de jurnalism din Romania, unde curricula nu s-a mai schimbat cam de mult, cam din secolul XIX din pacate, pe la diverse catedre.

   http://en.wikipedia.org/wiki/Genocide

   http://no.wikipedia.org/wiki/Terrorisme

   (sorry, efectiv pagina in lb norvegiana despre „terorism” este chiar mai clara si mai organizata decat cea in lb engleza, de aia am pus-o…dati si voi, cei posibil interesati, Google translate)

   Dar ce voiam sa zic era ca, dupa parerea mea, activitatile de a avorta feti, totusi NU indeplinesc criteriile de a putea fi numite nici „genocid”, nici activitati de tip „terorist”.

   • Rodica Botan Says:

    Exista anumite adevaruri universale…la care nu prea avem ce sa ne dam cu parerea. Este o crima sa omori un copil o secunda dupa ce se naste si este avort si nu o crima sa-l omori inainte…???

   • Rudolph Aspirant Says:

    Chiar ca nu doresc sa explic pe larg de ce sunt eu personal principial pro-choice, plus ca efectiv cred ca parerea asta e o decizie de nivel de vot individual, nu de decizie prin consens juridic (civil sau religios)..insa, daca tot vorbeam de doliul dupa mortii altora, eu personal tin sa comunic ca NU invit pe absolut nimeni la doliul pe care si eu il resimt uneori fata de un fat care nu se va naste niciodata desi ar fi putut sa se nasca, numit David, si nu o invit la asa ceva nici chiar pe mama mea, cu care chiar am o relatie ff stransa, si careia poate am sa-i povestesc despre doliu si inmormantare si alte ritualuri in caz ca survin din cand in cand, dar, totusi, cu mare grija ca sa nu o intristez sau sa o tulbur, si NU o invit nici pe ea la acele ritualuri de doliu, singura persoana care consider ca ar avea acest drept fiind mama potentiala a acelui copil potential, desi, in mod realist, ea are, zilele astea, cu totul alte preocupari mult mai concrete si realiste si chiar sanatoase si utile si practice de a avea grija de alti 2 copii cat se poate de reali si NU potentiali ca David, deci efectiv vreau sa fiu lasat in PACE si PRIVACY sa ma gandesc efectiv in ce fel vreau eu la David, si la unde e el sau sufletul lui acum…eu prefer sa fie in locul fantezist fictional numit Limbo, alaturi de sufletul lui Marilyn Monroe, de exemplu, ca macar sa stiu
    de unde sa-i iau in caz ca am nevoie sa le zic
    ceva…si de fapt STIU la nivel de convingere personala la nivelul meu personal capacitativ de gandire, ca David nu poseda suflet in probabil mai nici o religie de interes pt mine, si nu il are decat pt ca i-am atribuit eu personal unul cand i-am dat numele cand m-am gandit la el ca la o potentiala viitoare persoana viabila…si efectiv m-ar deranja si m-ar supara sa tina altcineva decat eu personal doliu dupa David cel pe 1/2 al meu si 1/2 al mamei lui…sau sa se mai si roage pt sufletul lui in vreo religie pe care David nici nu si-a ales-o, sau despre care nu i-am povestit eu personal sau mama lui sau vreo alta persoana SPECIAL aprobata de mine personal ca sa-i povesteasca despre asa ceva.

 7. yogoshima Says:

  Sarbatori ferite tuturora.

 8. Rudolph Aspirant Says:

  Tot off topic, Merry X-mas !

 9. Silviu Says:

  Sărbători cu bine, frumoase, aşa cum ţi le doreşti să fie!

 10. Ana lu' Manole Says:

  Lumina in suflet si in gand, stralucire si magie in jurul tau, iti doresc! Magia sarbatorilor de iarna sa te cuprinda, sa ai parte numai lucruri frumoase si sa ti se implineasca toate dorintele!
  Craciun Fericit!

 11. Rudolph Aspirant Says:

  Inca un cantec de X-mas ca sa ne destresam un pic dupa lectia de Invatamant Politic tinuta mai sus:

 12. Rodica Botan Says:

  Un Craciun fericit Ana si tuturor cititorilor tai!

 13. ovi Says:

  oare sufera lemnul, taiat din padure… sau se bucura de fericirea celor din jurul lui?? oare a durut lemnul din care curcea fost facuta, sub greutatea aceluiasi isus, sarbatorit astazi???
  craciun fercit iti doresc…

 14. Dana Says:

  Craciun fericit xxxx

 15. scorchfield Says:

  La mulți ani! de ziua TA! 🙂

 16. frmshk Says:

  Si eu, cu un pic de intarziere, vreau sa iti spun La multi ani. Sper ca ai avut o zi speciala ieri, ca ai avut oameni dragi aproape si te-ai simtit bine. Cu tine, cu ei.
  Toate cele bune!

 17. rob Says:

  Este o perioada in care traiesc la relanti. Vreau si nu vreau, pot si nu pot, imi aduc aminte si ma gandesc la …..inainte.
  Am venit la birou nu cu foarte mare tragere de inima, cu gandul de a-mi face curatenie prin hartoage. Mi-am facut o cafea si privesc pe ferestra. Imi doresc sa prelungesc momentul care precede munca.
  Afara este o ceata de te poti ascunde in ea.
  Caut ceva pe net sa las mintea ocupata cu acel ceva, iar mainile sa le las sa aleaga hartoage.
  Vreau o piesa de teatru. Comedie.
  Si cand colo nu stiu cum am facut de am dat peste un blog. Este prima data cand intru pe un blog. La inceput nici macar nu mi-am dat seama ce este. Am inceput sa citesc. Si am citit si …..citit. Cuvintele tale m-au furat M-au furat din biroul asta si m-au ascuns in ceata. Tot vroiam sa ies la liman in lumea mea concreta, dar tot dadeam si peste o poezie si peste alte insemnari si ganduri scurte si peste braduti scosi din ghete.
  Taaar……suna un telefon. Ah asta este directia catre hartoagele mele. Din pacate inapoi in lumea neancetosata.
  Mi-a placut ceea ce am citit. Mi-a placut tare mult.

Ce crezi?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: