Ce înseamnă sănătos?

by

De fiecare dată când cineva aude ce mănânc, mă întreabă dacă vreau să trăiesc o sută de ani. Mare filosofie nu conține alimentația mea: cereale integrale, miere, supe, fructe, legume, nuci, salate. În general cruditățile sunt baza. Nu consum rădăcini de copac dar nici absurdă nu-s. Pur și simplu îmi place să știu efectele anumitor alimente, la ce ajută și nu doar ce gust au.

Totul a pornit de acum câțiva ani, când îl ascultam cu haz și interes pe Virgiliu Stroescu. El susține că e bine să știi adevărul despre ceea ce mănânci. Afirmațiile lui se bazează pe cercetări științifice, de ultimă oră. Nu mai spun că are și un anumit umor prin care-și expune teoriile.

Ideea este că am fost învățați, generații la rând, că trebuie să consumăm carne, lapte, ouă pentru a fi sănătoși. Dar numărul nutriționiștilor care sunt pro vegetarianism și contra produselor de origine animală, crește. Asta pentru că toate produsele de origine animală au colesterol. Cele de origine vegetală nu numai că sunt capabile să-l reducă dar au și alte proprietăți. Nu degeaba hrana vegetală este numită  hrană vie.

Ozzy Osbourne, un tip rebel și nonconformist, a devenit vegetarian după ce a văzut Forks over Knives (poate fi vizionat online aici). Curioasă de ce, am vizionat și eu documentarul. A fost realizat în 2011 și prezintă statistici realizate pe parcursul a peste 20 de ani, în diverse țări. De ce anumite popoare trăiesc mai mult, de ce altele suferă de anumite boli, cum poți trata orice afecțiune numai prin alimentație? Sunt câteva dintre temele propuse. Autorii vin cu argumente solide, cu cercetări temeinice și dovezi palpabile.

Ieri l-am descoperit pe Gary Yourofsky și am vizionat această înregistrare. Trebuie să precizez că omul militează pentru pace și drepturile animalelor. El se întreabă de ce rasa umană trebuie să ucidă pentru a mânca. Asta pentru că are la dispoziție absolut tot ce-i trebuie, din natură. De ce mai mult de 80% din cereale sunt aruncate unor animale în timp ce alte populații mor de foame. De ce omul este singura ființă care alege să se hrănească cu laptele unor animale, hrană de care au nevoie numai nou-născuții. Multe alte întrebări sunt tranșate chiar cu imagini pe fundal. Destul de dure, dar asta este realitatea. Cine vrea să-și păstreze ochelarii de cal, să nu se informeze! Așa zice Gary.

Și pentru a încheia într-o notă elegantă, vă recomand articolul Oliviei Steer precum și argumentele ei: de ce nu mănânc carne?

Later edit, cu copy-paste de aici

Vegetarieni celebri : Socrate, Pitagora, Leonardo da Vinci, Isaac Newton, Jean Jacques Rousseau, Lev Nicolaevici Tolstoi, Friedrich Nietzsche, George Bernard Show, Albert Einstein, Mahatma Ghandi

57 răspunsuri to “Ce înseamnă sănătos?”

 1. ovi Says:

  de ceva vreme… am inceput sa fiu mai atent la ce manac… asa se face ca… gratarul din curte, s-a plictisit de atata ignoare din parte mea…
  deasemeni… am facut un obicei din consumul de semnite de foarea soarelui si seminte de dovleac… si alte seminte…
  interesant este ca… nu simt lipsa consumului de carne…

 2. Drugwash Says:

  Hai să-ţi spu o chestie: pentru mine cel mai important e să am ce mînca atunci cînd mă-nghesuie foamea. N-are contează ce anume.

  Da’ hai să nu ne răhăţim pe noi, că omu’ de ‘j de mii de ani a tras dinozauru-n proţap ca să bage sub nas şi „iarba” i-a fost doar garnitură ori înlocuitor temporar, cînd nu era vînat prin zonă.

  Mie toată treaba asta cu vegetarianismu’ mi se pare pură propagandă a îmbuibaţilor, ca să-i facă pe săraci să rumege numai iarbă – în condiţiile în care rezervele de hrană ale lumii s-au cam dus „dînsei” de suflet – şi să le rămînă lor friptanele, atîta vreme cît or mai fi.

  Concluzia e că io bag în mine ce pică şi prefer să crăp cu burta plină şi satisfăcut, decît în stare perfectă de sănătate şi frustrat la creier. Nu ţin s-arăt bine şi nici să am două sute de ani, cînd m-or arunca în şanţ.

  • Ana Ayana Says:

   Măcar ai avut răbdare să citești articolele la care făceam referință?

   • Drugwash Says:

    Evident că nu! Crezi că am timp de pierdut cu toţi „savanţii” care cred – fiecare în parte – că au găsit „soluţia” perfectă? De-a lungul vieţii m-am tot lovit de „indicaţii” ale unor asemenea „specialişti” care la fiecare cîţiva ani deveneau complet contradictorii. Pur şi simplu nu am încredere în nimeni şi nimic altceva decît ceea ce-mi dictează propriul organism. Nu fac excepţie decît atunci cînd e frigiderul (aproape) gol.

    Şi ca să-ţi răspund tot aici la întrebarea de mai jos „de ce tractul intestinal al omului e lung ca la ierbivore”: fiindcă omul e omnivor.

    Hai că mi s-a făcut foame! 🙂

    • Ana Ayana Says:

     În cineva/ceva trebuie să crezi pe lumea asta 🙂

    • Drugwash Says:

     Dincolo de minciună, cel mai mult pe lumea asta urăsc noţiunile de „trebuie” şi „aşa se face”. De ce să „trebuiască” atît de obligatoriu şi neapărat, să cred în ceva sau cineva? Pentru a putea fi manipulat? Cuiva i-e frică de cei cu liberă judecată, fiindcă-şi deschid larg băierele minţii şi pot înţelege adevărul în goliciunea lui înfricoşătoare.

     Dacă e să ascult de ceva, atunci ascult de „vocea interioară”, de propria conştiinţă şi nimic mai mult.

    • Ana Ayana Says:

     Deci crezi numai în tine 🙂

    • Drugwash Says:

     Cred în simţurile mele. Nu vreau să par un încrezut. Confer încredere altora: prietenilor adevăraţi – totală; celor abia cunoscuţi – o primă şansă. Însă întotdeauna trec totul prin propriul filtru şi aplic numai ceea ce conştiinţa îmi spune că mi se potriveşte.

     Dacă vreodată greşesc, vreau să fie din vina mea, nu a vreunui idiot căruia nu-i pasă decît ce audienţă a avut emisiunea lui sau cît de bine i s-au vîndut cărţile (sau – de ce nu – cîte „view”-uri sau „like”-uri a avut blogul lui – no pun intended). 😉

    • Rudolph Aspirant Says:

     @Drugwash: iti zic asta ca sfat sincer, ca, uneori, cand ma simt eu vinovat de ceva (personal, fara legatura), imi vine cate un impuls altruist de a da sfaturi la altii: sa nu cumva sa te muti in Scandinavia, (unde educatia de masa efectuata desigur in mod etic, nu la nivel de sistem totalitar, este/pare totusi de un rafinament aproape de tip Orwell, desi nu „ghidat” malevolent central, ci desfasurandu-se autonom si independent, incepand de la socializarea in gradinite de la varsta de 1 an, si continuand cu o mass-medie generala care isi ia f. in serios rolul educativ fata de public, ba chiar si posibil psihoterapeutic, in afara de cel mai simplu comercial)

    • Rudolph Aspirant Says:

     P.S. Daca totusi se iveste vreo posibilitate de lucru, deoarece eu nu doresc sa para ca doresc sa stanjenesc migratia economica a nimanui in aceste timpuri de migratii economice, eu, continuand sa ma simt vinovat, deci cu nevoie de a utiliza altruismul, as recomanda in mod personalizat Danemarca ca fiind posibil mai tolerabila-potrivita pt. Drugwash, Suedia pentru Ana Ayana, si Finlanda pt. Rast si Old An. Despre Islanda, si Insulele Faroe trebuie sa mai studiez, insa pe ele as tinde sa le recomand mai mult azilantilor/refugiatilor politici si de razboaie decat unor migranti economici, ceea ce nu prea e cazul la romani acum in 2011. Norvegia nu o recomand in acest moment decat romanilor cu calificare de soferi profesionisti, muncitori si ingineri petrolisti, (preferabil cu interes de a lucra pe platformele off-shore), si romancelor cu dorinta sau calificarea de a deveni scriitoare profesioniste si dispuse de a se casatori cu norvegieni carora sa le faca minimum 2 copii.

     Disclaimer: Eu nu sunt decat de 1 an in Norvegia, si este f probabil sa privesc inca lucrurile cam distorsionat prin ochii mei de provenienta periferic balcanica, nascuti, in plus, cu ceva grea mostenire pre-1989, plus inca socati cultural din cauza adaptarii la un mediu de tip SF cu caracteristici Star Trek (serial al caruia eu personal nu am fost fan deosebit), deci sunt si cam ignorant in legatura cu totul…daca e sa-mi mai modific optica, sau sa-mi cumpar lentile corectoare, si sa capat o perspectiva mai buna si mai complexa, am sa revin si cu alte posibile recomandari si sfaturi cand ma voi simti vinovat in viitor.

 3. rast Says:

  După cum m-am mai luădat pe blog 🙂 nu mai sunt la prima tinereţe, am trecut de 40. Din 1990 am început yoga, inclusiv să răresc halirea de carne. În 2005 nu am pus carne în gură… timp de 1 an întreg. Am tras, pe pielea, pardon! stomacul, meu, o concluzie. Carnea este responsabilă de căldura organismului, în anotimpul friguros. Când este vară, cu temperaturi de 30+, ma simt excelent chiar dacă nu mănânc carne. Când e frig… sub 20 grade mi-e un frig. Urmez, de 3-4 ani de zile, ce-mi spune inteligenţa emoţională: să mănânc slănină… carne albă.
  Sunt prea multe de povestit. Amintesc doar o legendă a unui trib din continentul American. Cică gagii mâncau numai vegetale. Vremea a început să se răcească. Vraciul tribului a visat într-o noapte o căprioară care i-a spus să înceapă să mănânce carne. Dimineaţa, la sfatul tribului, o căprioară a fugit spre ei şi a căzut moartă chiar lângă sfatul tribului. Au considerat un semn divin că trebuie să mănânce carne.
  Sunt foarte de acord cu beneficiile excluderii cărnii din regimul alimentar…. problema este cu căldura în anotimpul friguros.

 4. rast Says:

  Contează şi cum trăieşti, nu numai cât trăieşti (100 ani sau….). După o masă cu produse din carne… te încearcă un fel de somnolenţă, care nu apare doar dacă se mănâncă crudităţi.
  Chiar şi ştiinţele medicale au observat: după o masă „consistentă” cu carne, sistemul imunitar al organismului secretă leucocite. După o masă cu crudităţi, sistemul imunitar stă cuminte. Carnea, acele „indispensabile” proteine din teoriile medicale, sunt considerate, de către organismul uman, ca nişte intruşi, şi îi tratează ca potenţiali duşmani… de aia fac globule albe (leucosite).

 5. mirceavladut Says:

  Hrana vegetala, ca sa fie vie, trebuie sa nu fie gatita la foc (fiarta, prajita etc.).
  In privinta colesterolului – eu cred ca daca bag in mine mai mult colesterol decat am nevoie, organismul meu pur si simplu va elimina surplusul.

 6. prshfurisit Says:

  Organismul nostru pt a fi sanatos si a functiona normal are nevoie de aminoacizi esentiali,anumiti acizi grasi esentiali si anumite vitamine care ne place sau nu se gasesc numai in produsele de origine animala.
  Proteina vegetala (soia,canepa,arahide,nuci,fistic,fasole,etc.) nu contine toti aminoacizii esentiali.In plus capacitatea noastra de a o asimila este mult mai scazuta decat a proteinei animale.
  Aminoacizii esentiali sunt aminoacizi pe care omul nu este capabil sa-i sintetizeze.
  Colesterolul nu este „rau” asa cum ni se inoculeaza in mass-media,el este componenta de baza a celulelor noastre,a sistemului nostru nervos, 2/3 din el este sintetizat de catre organismul nostru.

  Omul si-a dezvoltat inteligenta tocmai pt ca mananca carne.
  De ce inca continuam sa bem lapte? simplu:laptele contine unul din amestecurile de proteine cu valoarea biologica cea mai ridicata(proteine din zer si caseina).
  De ce sunt bune vegetalele? pe langa faptul ca sunt pline de vitamine si minerale,contin carbohidrati complecsi ce au diferite viteze de absorbtie si ne asigura un nivel stabil al glicemiei.Unii dintre ei nu se absorb deloc si mai sunt cunoscuti sub denumirea de fibre (celuloza).

  Nici o dieta exclusivista fie vegetariana fie carnivora nu este sanatoasa pentru noi.Dar in final fiecare consuma ce vrea si cum vrea.Personal nu-s de acord nici cu practica de a manca orice numai ca sa-ti potolesti foamea.O masa fara fara 25-30g proteina nu este o masa.Eu intre a manca un blid de macaroane si a nu manca nimic prefer ultima varianta.

  • Ana Ayana Says:

   Tractul intestinal la animalele carnivore este mai scurt. La oameni este de 3 ori mai lung. De ce oare?

  • Dacian Says:

   „Omul si-a dezvoltat inteligenta tocmai pt ca mananca carne.”

   Deci secretul inteligentei speciale a omului sta in abilitatea de a prinde, omora si consuma cadavrele unor animale.

   Cat de inteligente inseamna ca au devenit hienele, tigrii, leii… care fac acelasi lucru dar mult mai bine si mai natural decat omul?

   • INTJ Says:

    lol … daca argumentezi, macar fa-o cum trebuie:
    – cadavrele alea … zburdau de zor inainte de a fi cadavre … necesitand inteligenta pentru a putea fi aduse-n stadiul de cadavre … mai ales in situatia cand „dotarile” vanatorului sunt inferioare fata de cele ale viitorului cadavru
    – „mai bine”? i don’t think so … ca un om poate ucide un ditamai elefantu’ (cu ajutorul pustii inventata de inteligenta) … pe cand o singura hiena, un singur tigru sau leu nu prea vad cum ar reusi
    – „mai natural” … adica sa prinzi animalu’ de gat si sa-l sufoci e mai ok decat un glont in cap? nu vrei sa explici asta si celor care ne-au impus sa impuscam porcii pe care, conform traditiei, ii taiem de craciun?
    – cand compari mere cu pere, fii atent la amanunte: oamenii sunt bipezi … ce enumeri tu sunt patrupede

    repet: nu-i nimic rau in a iti apara ideile … da’ fa-o cu cap, nu cu texte de gradinita sau cu pumnii.

   • Drugwash Says:

    Aşa cum spunea răposatu’ Homo Sapiens al XIV-lea:
    Trebuie să fii leu, ca să vînezi gazele cînd boii rumegă iarbă.
    Şi trebuie să fii bou, să rumegi iarbă cînd leii vînează gazele.

 7. scorchfield Says:

  În mintea noastră, în dorințele noastre, se află și sănătatea. Unii doresc mai mult, alții deloc, viciul ne străbate chiar și în pierderea timpului, căci ”omul este măsura tuturor lucrurilor”.
  Epicur a fost invitat la un mare banchet, dar care se ținea departe ca loc de el, fiind bolnav nu se putea deplasa. A trimis numai o scrisoare în care ruga gazda să-i trimită o bucățică de brânză măcar să tragă și el un chef strașnic.
  ”Din toate, câte puțin.”

 8. Elisa Says:

  Hello, AnaAiana! Azi am scris despre blogul tau pe care, cred, am comentat prima oara .
  Am aflat zilele trecute ca pe planeta sunt un miliard de porci, deci un porc la sapte oameni si raportul este constant. Daca mai socotim si vitele, pasarile, pestii si alte animalute pe care le mananca marocanii sau chinejii, ce sa mai zic…!
  Eu cred ca-i bine sa mananci din toate cu masura si asociate dupa timpii de digestie si sa revenim la post, ca bunicii nostri : miercuri, vineri si posturile Craciunului si al Pastelui, chiar daca nu esti credincios asta ajuta organismul sa se detoxifieze.
  De luni incepe postul Craciunului 🙂
  Te imbratisez, Ana, fata frumoasa .

  • Drugwash Says:

   Am aflat zilele trecute ca pe planeta sunt un miliard de porci, deci un porc la sapte oameni si raportul este constant. Daca mai socotim si vitele, pasarile, pestii si alte animalute pe care le mananca marocanii sau chinejii, ce sa mai zic…!

   Păi dacă-i aşa, atunci aş vrea să ştiu cine anume mănîncă partea mea de porc… şi de vacă… şi de pasăre. Mai bine zis, aş vrea să ştiu cine şi cu de la cine putere consideră că eu n-am dreptul iar altcineva are. Dar nu-i greu de aflat – trebuie doar să observi cine se grăbeşte să ţină post, că dacă face asta, atunci trebuie să aibă şi un motiv – fie el de porc, de vacă…
   De fapt, cred că greşesc amarnic. Nu poate fi aşa, altfel amărîţii ăia din Africa neagră şi săracă ar fi vei mai mari îmbuibaţi ai lumii. Că doar ei „ţin post” cam o viaţă întreagă. Oare partea lor de porc şi de vacă şi de restul… cine-o mănîncă? Ah, la dracu’ cu retorica asta!

  • Ana Ayana Says:

   Ce onoare îmi oferi 🙂 Nu știam că ai comentat prima oară pe blogul meu.
   Postul, din câte știu eu, degeaba este abținere de la mâncăruri dacă nu este însoțit de atitudinea corespunzătoare. În afară de asta, de ce ar trebui să aștept o anumită perioadă din calendar ca să-mi detoxific organismulm când pot să fac asta oricând? Nu mă refer la tine ci vorbesc la modul general.

 9. old an Says:

  Chestia cu mancarea ma lasa rece. Mananc ca sa traiesc, oricum. Si nu mai mult de o data pe zi, orice.
  Dar iti dau dreptate. Bautura trebuie sa fie vegetariana. Exclusiv.

 10. Elisa Says:

  @ Drugwash,
  Da, asa este, am vazut la nat geo wild , miercuri 9 noiembrie ora 13 in emisiunea Animale sclipitoare. Uita-te in program.
  Consumul nu se face uniform, cum nimic nu este uniform in lumea asta (deci este o medie )
  Se mai zicea si ca porcul este cel mai inteligent animal si organele lui seamana izbitor cu cele ale omului (va fi salvatorul omului in viitor), ma rog, multe, dar poate ca este undeva inregistrata emisiunea asta si se poate urmari. Porcul gandeste. (nu, nu rade 🙂 )

  Ana, da, am raspuns la o leapsa si asta era o intrebare.

  Da, se poate trai fara proteina animala. Eu prefer fructe si legume si seminte.
  O seara frumoasa , voua!

  • Drugwash Says:

   N-am abonament la cablu TV. Nici nu vreau. Posturile pe care le „prind” sînt cele cîteva recepţionabile terestru în zona mea, plus cele alte cîteva pe satelit fără codare. Aşadar, fără National Geographic. Nu că aş avea vreun regret; am trăit ani de zile fără absolut nici un fel de contact cu televiziunea şi am fost mult mai echilibrat psihic.

   Despre chestia cu porcul (şi, în treacăt, şi şobolanii) cum că ar avea similarităţi cu organismul uman, am auzit de mult; dacă să dau crezare – asta e cu totul altceva. Şi de gîndit, orice vieţuitoare cu sînge cald cred că gîndeşte, la un anumit nivel. Ar fi arogant din partea noastră ca oameni, să credem altfel. Ceea ce nu înseamnă că trebuie să renunţăm la consumul de carne de porc/vită/etc, iar ei să se înmulţească aşa cum se înmulţesc acum haitele de cîini de pe străzi, ameninţîndu-ne libertatea de mişcare şi – ce e mai rău – chiar viaţa.

   Eu personal nu cred că omul poate renunţa la moştenirea genetică de cîte zeci de mii de ani o fi, doar de dragul savanţilor care decretează ei că nu-i bună carnea, în timp ce – la încheierea turei – dau o fugă la „Mac” pentru un burger sau hotdog. Hai să fim un pic oameni nu parameci şi să gîndim. 😉

   • Ana Ayana Says:

    Dragoș, e sufiecient pentru toată lumea. Altele sunt impedimentele.
    Mă îndoiesc de faptul că vacile, porcii, caprele & co se înmulțesc singure și ar fi un pericol pentru noi, că n-ar mai avea cine să le mănânce 🙂
    O vacă, pentru a da lapte, trebuie să fie gestantă. Cine se ocupă de asta? Omul. Apoi, tot omul ia de la ea puii proaspăt veniți pe lume și o mulge pentru lapte. Sunt atâtea animale care produc lapte. De ce omul a ales tocmai vaca?

    • Drugwash Says:

     Mă îndoiesc de faptul că vacile, porcii, caprele & co se înmulțesc singure […]

     Nu se înmulţesc prin diviziune celulară ca amoeba, dar oferit fiindu-le mediul propice, ce le-ar împiedica să se călărească? Doar n-au principii morale cum are omul…?!

     O vacă, pentru a da lapte, trebuie să fie gestantă. Cine se ocupă de asta? Omul.

     Te rog! Nu toţi crescătorii de animale sînt zoofili! Eu aş spune că de operaţiunea aceea se ocupă taurul comunal. 😀 Evident, cînd i se oferă ocazia; altfel, e ţinut singur, deoparte, să facă spume la gură. 😛

     De ce omul a ales tocmai vaca?

     Cercetătorii ar spune, poate, că laptele de vacă e bogat în X, Y, Z substanţe, că e asemănător cu laptele matern, etc. Eu zic c-au ales-o doar fiindcă e mare, are o grămadă de lapte şi… stă ca vaca, la muls. 😀

 11. old an Says:

  Ce bine ar fi daca fiecare s-ar rezuma la nivelul lui de competenta.
  Si ce criza de lapte ar fi in lume daca ar fi cum credeti voi….
  La vaci nu-i ca la oameni. Nu trebuie sa fi nascut ca sa produca lapte.
  Daca ar fi fost asa era mai rentabil sa cresti…… femei.

 12. Rudolph Aspirant Says:

  Eu, in Norvegia, sunt „reeducat politic” cat se poate de direct si eficient a la Pavlov sa devin vegetarian, deoarece carnea costa intre 20 si 30 de Euro/kg, un meal la Mc Donald’s 12 Euro, o paine 3, si un borcan de iaurt 2,75, cea mai ieftina mancare de aici, chiar relativ la alte preturi europeene, fiind…martzipanul, iar „vegetarian” in Norvegia insemnand mancator de cartofi si mere, deoarece 2 ardei grasi costa si ei tot peste 3 Euro, iar la salata mi-a fost frica sa ma uit cat costa ! (Pentru curiosi: tigarile sunt 10 Euro pachetul. Pentru cei si mai curiosi: NU, nu e voie sa importi mancare mai ieftina din alte zone, iar granitele sunt pazite impotriva traficului cu mancare ieftina, mai ales carne, mai rau ca de cel de droguri ilicite !)

  Doar voiam sa zic ceva despre colesterol. Am citit ca aceasta substanta este sintetizata in corpul fiecaruia, si exista la anumiti oameni predispozitie genetica cu transmisie familiala pentru a avea nivele de colesterol crescut oricat ar incerca ei sa isi reduca aportul extern prin schimbari de alimentatie.

  Colesterolul este transportat in sange catre celul de niste proteine care sunt de doua feluri, cu densitate mica, si cu densitate mare. Masinutele cu densitate mica (LDL= low density lipoproteins) care transporta colesterolul, deci masinutele de tip rabla Trabant, sunt cele mai rele, deoarece probabil mergand mai agale, innecandu-se si motorul din cand in cand, etc., favorizeaza depunerea colesterolului pe vase in placi de aterom. Masinutele de calitate si de de densitate mare (HDL= high density lipoproteins) de tip Saab, mai de lux si cu motor care merge ff bine, si pe care poate sa si le permita sa si le cumpere si sa mearga cu ele cam doar 25-30 % din colesterol, cam indiferent de GDP-ul national, (desi probabil cu anumite variatii intre grupe populationale genetic determinate), duc colesterolul pe unde trebuie fara sa-l lase in drum sa se depuna pe artere.

  Dar colesterolul in sine nu e rau din fire asa personal, el apare si in laptele de mama si ajuta la sinteza vitaminei D, el participa in mod esential si la sinteza unor hormoni importanti pentru toti, cum ar fi estrogenul, progesteronul, si testosteronul, etc. Recent unii zic ca are chiar proprietati anti-oxidante care mentin tineretea si sanatatea !

  Dar mai exista niste lipide rele in corp, numite Trigliceride, de obicei mai crescute la cei care sunt mai sedentari, care fumeaza, care consuma alcool, sau care se hranesc cu prea multi carbohidrati (peste 2/3 din totalul de calorii din dieta).

  Atat Trigliceridele si numarul de masini Trabant purtatoare de colesterol (alea rele, mici) pot intr-adevar fi crescute daca stai sa mananci toata ziua de la McDonald’s, sau consumi exces de untura, slanina, etc., plus toate mancarurile alea rele despre care zice peste tot, inclusiv la TV.

  Zau daca nu am scris polologhia asta mai mult pt. mine insumi decat potential informativ pt. altii, si am compilat-o din site-ul American Heart Association si Wikipedia in engleza cat am putut de bine, deoarece sunt personal zapacit de cap re. ce sa mananc, mai ales la preturile astea din Norvegia, si ca sa nu-mi schimb totusi total si inclinatiile politice probabil nesanatoase care imi creeaza uneori pofta de carne !

 13. Annemarie Says:

  Am gasit articolul Oliviei mult timp dupa ce am consimtit la ideea de „mai putin carne”. Nu deloc, pentru ca mi-e pofta din cand in cand, si eu nu cred in infranarea dorintelor.
  Acum doi ani am avut niste probleme medicale carora nu le puteam gasi o solutie, asa ca un stomatolog (culmea, cineva care n-avea treaba cu ramura medicinii in care cautam alinare) mi-a spus sa consum carne, pentru ca organismul va fi mai putin solicitat. Timp de o luna m-am obisnuit fara, si a fost destul de greu. Am renuntat si la sare si condimente, asa ca mancarea si-a pierdut din savoare, cel putin partial. Insa dupa ceva vreme au inceput sa apara si rezultatele, si nu am mai vazut nici un efort in a ma abtine de la carne. Dupa ce organismul si-a revenit, am inceput sa gust din cand in cand (de exemplu, mananc o data la o saptamana, doua un snitel sau o bucatica mica de gratar).
  In rest, achiesez la ideile de mai sus care sustin faptul ca cel mai bine stie corpul nostru cum sa se hraneasca si de ce are nevoie. Motto-ul meu este: „fara excese”. 🙂

 14. Annemarie Says:

  Erata: „mai putina carne” si „un stomatolog mi-a spus sa NU consum carne”.

 15. Dacian Says:

  Orice decizie luam conteaza, si ce mancam e una f. importanta. Pentru mine, alimentatia cu legume, fructe, nuci si seminte crude, proaspete, bio, negatite (‘raw’) e cea mai eficienta, oferind pe ansamblu cele mai multe beneficii.

 16. giachasingdreams Says:

  Recomand cu mare caldura si The China Study in format scris sau audiobook. Eu am „ascultat” cartea si am ramas socata de rezultatele studiului si nu am mai pus gura pe proteina animala de atunci.

  🙂

  • Drugwash Says:

   Mamă, ce poftă mi-ai făcut de-o buca’ de slană stinsă cu-o ţuică ori palincă! Ptiu, îmi plouă-n gură! Mă duc la magazin, să văd ce găsesc.

   Da’ vouă nu vă e puţin ruşine să luaţi mîncarea de la gură amărîtelor de veveriţe? Auzi la ei: nuci, seminţe… Nţ, nţ. nţ… 🙂

  • Ana Ayana Says:

   Gia,
   Merci, o s-o caut. 🙂

   Dragoș,
   așa mult îți place slana? Nu vrei să știi ce mănânci? 😛
   p.s. Când auzi următoarele cuvinte: ceafă de porc, genunchi de porc, urechi, inimă, zgârci, mațe, burtă, etc. ce reacție ai?

   • Drugwash Says:

    N-am găsit slană la magazin, dar am luat guşă, ceea ce e cam pe-acolo (în mare). Cu un căţel de usturoi alături, e numai bună pentru gerul de afară. Păcat că n-am strop de ţuică în casă! 😦

    Dacă vrei să ştii ce îmi spun cuvintele de mai sus: mi-amintesc de copilărie, cînd ai mei tăiau porcul şi făceau tot felul de bunătăţi. Taică-meu avea obiceiul de a face cîteva specialităţi „în sînge”, că doar maică-sa (adică bunică-mea) a fost unguroaică get-beget şi a trăit cu aşa ceva în copilăria lui. Vreau să-ţi spun că erau minunate! Din păcate, n-am mai gustat de foarte mult timp aşa ceva, că pe aici nu sînt prea populare.

    În ce priveşte urechile, pentru o vreme cineva îmi aducea regulat cîteva, din care făceam o ciorbă a la grec de mă lingeam pe degete. N-ai idee ce săţioasă e! 😉 Iar ciorba de burtă – dacă e preparată corect – e o altă minunăţie a gastronomiei româneşti.

    Mai aveam de zis, dar trebuie să dau reboot, că tîmpitu’ ăsta de browser iar mi-a crăpat driver-ul video şi acum scriu orbeşte, negru pe negru.

    • Ana Ayana Says:

     Hai că întreb ceva sadic la care nu trebuie să răspunzi, dacă e horror: care este diferența dintre o bucată de carne în sânge și animalul viu?

    • Drugwash Says:

     Animalul viu ar putea să riposteze dacă muşti din el; o bucată de carne poate cel mult să-ţi zboare din gură (sau din farfurie, dacă e cuţitul bont). 😀

     Acu’ pe bune, dacă te-ai interesa cum se prepară exact acest gen de mezeluri (fiindcă la asta mă refeream), ai vedea că e o oarecare diferenţă. Eu,sincer, nu cunosc în amănunt operaţiunile şi eram cam mic să-mi aduc aminte exact, dar aşa, din cîte ştiu, mezelurile se prepară normal, însă la un anumit moment se adaugă o cantitate de sînge (fiert în prealabil?) care îi dă preparatului acel gust deosebit. Cred că cel mai bine ar fi să întrebi un ardelean ori ungur get-beget.

     Ce, credeai că-s canibal, să muşc porcu’ de cur cît încă mai guiţă? 😯

    • Ana Ayana Says:

     Ce nu mâncam eu înainte dar ce nu voi mai mânca de acum încolo… Așa cum unii oameni nu mănâncă fructe sau nu beau ceai 😛

 17. giachasingdreams Says:

  veveritele sunt fericite ca nu le mancam 😀
  asa cum facem cu alte animalute

Ce crezi?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: