Provizii de toamnă

by

Omenirea a prins vremuri de toate culorile. După perioada în care mușca din pulpa de pui și bea vin direct din carafă, a trecut la farfurie. Vinul tot se scurgea pe barbă, direct din paharul de lemn. Facem un salt mare prin timp și ajungem la era hypermarket-urilor. Dacă pe vremuri iarna venea cu mâinile goale și omul era nevoit să pună la murat absolut tot ce avea prin casă/grădină (am văzut puse la murat toate legumele posibile, ba chiar și fructe), de ce s-a păstrat această tendință? Înțeleg, acum câteva sute de ani nu găseai la orice oră din zi și din noapte castraveți, roșii, pepeni, ardei, etc. Cine era harnic, le punea la borcan și mânca singur. Sau mai dădea și musafirului. Dar acum, ce rost are să mai punem la borcan șapte mii de feluri de legume? Ah, da, îi înțeleg pe cei care au grădină. Nu se compară roșia de seră cu roșia de grădină. Oricum, se pierde mult din gust. Semințele bune sunt pe cale de dispariție.

Etichete:

33 răspunsuri to “Provizii de toamnă”

  1. remainick Says:

    da, dar si oamenii buni sunt pe cale de disparitie…
    in alta ordine de idei, sunt SIGUR ca tu nu pui muraturi pentru ca NU TE PRICEPI! hihi! si de-aceea te legi de oamenii harnici, muncitori, gospodari care trudesc de le sar capacele cateva zile iar dupa o luna se plang vecinilor ca nu a fost bun otetul, ca varza s-a stricat, ca mai bine le cumpara din supermarket ca iesea mai ieftin etc.

    • Ana Ayana Says:

      Eu am pus până acum numai castraveți și ăia în saramură. Dar numai pentru că îmi plac la gust, nu de teamă că n-o să am ce mânca la iarnă 🙂 Și așa murăturile nu sunt prea sănătoase pentru organism.

      • remainick Says:

        adica ai amestecat apa cu sare si ai inghesuit niste castraveti in ea! asta numesti tu gospodarie! dehhh…unde sunt femeile de altadata?!
        si te contrazic. sunt foarte sanatoase. mai ales dupa o noapte cu putin somn dar cu mult alcool…:)

        • Ana Ayana Says:

          femeile de altădată? păi dacă vrei mai multe, nu găsești una singură
          p.s. mai bine te contrazici cu nutriționiștii în ceea ce privește ce-i bun și ce nu-i bun pentru organsim 😛 eu spun din proprie experiență, ceea ce se poate potrivi sau nu

      • Drugwash Says:

        Pfuai, mi-ai făcut poftă de mîncare de castraveţi! Era preferata mea în copilărie.

        O singură dată în viaţa mea am pus gogoşari în oţet, şi cînd s-au terminat gogoşarii, eu şi un amic de-al meu ne băteam care să mai apuce o gură de zeamă din ultimul borcan. 😀

        Nu-i de ajuns să respecţi reţeta ca să iasă ceva bine; trebuie să pui suflet, iar în conservele de pe piaţă nimeni nu pune aşa ceva. 😉

        • Ana Ayana Says:

          Așa ceva nu am mâncat până acum. Seamănă cu tocana din coji de pepene verde? 🙂

        • Drugwash Says:

          […] tocana din coji de pepene verde […]

          În copilărie, cojile de pepene le aruncau ai mei la porc. 😉 Au ajuns acum delicatese pentru oameni? Ce face sărăcia din om… 😛

          Pe bune acum, eu am o chestie foarte strictă: fructele – de orice fel ar fi – n-au ce căuta ca ingredient principal într-o mîncare! Exceptînd desigur lămîia ca bază de acrit şi eventual altele similare. Dar cînd aud de mîncare de gutui, orez cu perje şi chiar struguri ori pepene cu pîine, mi se întoarce stomacul pe dos. 😦

          În fine… dacă vrei reţeta pentru mîncare de castraveţi, ţi-o trimit pe mail (cînd mi-aduc aminte). 🙂 E simplă, oricum.

        • Ana Ayana Says:

          N-am mâncat niciodată, nici eu. Se pare că este o delicatesă 🙂 Citeam despre cojile de pepene că au o grămadă de vitamine, mai multe decât penenele în sine. Chiar și așa, nu știu ce poate fi gustos la ea. Pe același pricipiu merg și eu cu fructele. Le folosesc doar crude, nu gătite.
          Reversul medaliei: dulceața din ceapă. Mi-a adus o dată cineva și nu vroia să-mi spună ce e 🙂

  2. remainick Says:

    cand ma refer la femeile de altadata ma gandesc, cu jind, la acele fiinte dragalase, vesele, experte in manipularea alimentelor si in identificarea gusturilor barbatilor, care te intampina in prag cu un pahar de vin in mana – pregatit pentru tine, binenteles – dornice sa iti ofer un masaj binemeritat, la acele femei care te privesc pierdute in ochii tai mari, galesi, capabile sa dezvolte fantezii si/sau sa le impartaseasca pline de dorinta pe-ale tale….oh!
    inca nu am cunoscut o astfel de femeie dar am citit ca existau candva. 🙂
    ca sa revin on-topic, imi plac mult castravetii murati! :))

    • Drugwash Says:

      […] ma gandesc, cu jind, la acele fiinte dragalase, vesele, experte in manipularea alimentelor si in identificarea gusturilor barbatilor, care te intampina in prag cu un pahar de vin in mana – pregatit pentru tine, binenteles – dornice sa iti ofer un masaj binemeritat […]

      Unele mai apar prin reclame, altele prin filmele vechi. Îţi sugerez maşina timpului dacă vrei o viaţă de om normal, fericit.

      Cînd faci rost de ea, dă-mi un beep, să vin şi eu. 🙂

    • Ana Ayana Says:

      Unele mai apar prin viața de zi cu zi dar trebuie deschiși bine ochii 🙂

  3. DenisaDenisa Says:

    Eu cred ca din instinctul de supravietuire. Ne gandim mereu ca nu vom avea ce sa mancam, nu ca nu s-ar gasi. Zic si eu 🙂

  4. old an Says:

    eu mi-am pus niste lime la murat. d’alea toxice de la supermarket. ca-n gradina n-am. am pacatuit?

  5. Dacian Says:

    Cateva motive:

    1. Muraturile au un gust special ce tine de copilarie
    2. E o activitate complet relaxanta pentru omul de azi
    3. Omul nu are incredere in calitatea legumelor si fructelor din supermarket (mai ales iarna – chestii culese verzi, tratate chimic sa creasca repede si sa reziste mult pe raft, conservanti toxici, etc); isi pune la murat produse cumparate local.
    4. E un sentiment placut sa stii ca depinzi cat mai putin de sistem, mai ales iarna
    5. Oamenii nu vor sa uite cum se prepara proviziile pentru iarna, in curand e posibil sa fie nevoie mai mare de aceste cunostinte

  6. DianaEmma Says:

    Păi tocmai pentru că în vară sau toamnă găsești prin piețe alimente de grădină (dacă știi să le deosebești și alegi), ca să nu depinzi în iarnă doar de cele de la supermarket.

    Plus că, și așa, de pildă o murătură sau un bulion sau un zarzavat sau o zacusca… tot mai bune sunt făcute în casă, chiar și cu legume care nu sunt de grădină… că le faci după gustul propriu, le scutești de ingrediente surpriză.

    Ca să nu vorbesc de oamenii care sunt nevoiți să facă economii drastice. În sezon poți găsi legumele alea la o treime din prețul din iarnă… și atunci… pentru ei e foarte important să facă asta.

  7. yogoshima Says:

    Mincare in borcane de la Supermarket sint fara gust si cancerigene in timp deoarece pun chimicale sa mentina nealterate produsele.Sint nevoit sa cumpar aceste produse castraveti,varza nurata si alte muraturi numai din pofta fara sa exagerez deoarece sau facut analize in laborator si exista un risc mic care trrebuie luat in consideratie.Produsele facute acasa sint sanatoase si cei care au sansa sa le aibe vor aprecia pe timp de iarna si la ceilalti le ramine numai cu saliva in gura.

  8. creve Says:

    Eu unul ador castraveții murați și gogoșarii murați. Plus de asta sunt delicioase în salata de boeuf. Au alt gust și sunt gustoase. Sunt bune și simple dar merge să faci alte mâncăruri cu ele murate 😀

  9. Rodica Botan Says:

    Mi-e dor de dulceata de trandafiri…si compot de visine facut de Buna mea. Eu cred ca asociem unele mincaruri cu momente din viata. La fel ca si mirosurile…
    Mie „pusul pe iarna” imi aminteste de zilele copilariei …Te duceai la aprozar iarna si in afara de cartofi ,ceapa, fasole uscata si usturoi si butoiul cu muraturi asortate…nu era nimic acolo. Ba uneori ceva mere pricajite…
    Mi-amintesc ca o colega mi-a povestit odata ca de anul nou a avut la masa ceapa verde…Au trecut 35 de ani de atunci si imi amintesc momentul cind mi-a povestit acest lucru extraordinar… In Valea Jiului nu cresteau nici vara rosiile si nu se coceau strugurii…
    Mie mi-ar place…sa-mi placa treburile astea gospodaresti. Dar cred ca-mi place ideea…si am adunat carti ca sa invat cum…dar n-am nici o rivna sa trec la actiune…as minca facut de altcineva. Crezi ca-i gresit?
    🙂

Ce crezi?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: