Setea de control

by

Din ce în ce mai multe camere de luat vederi: pe străzi, prin magazine, prin bănci, prin școli. Se fac statistici pentru a observa dacă scade rata jafurilor, a violurilor, a trecutului pe roșu. Când am auzit de Ecall, m-am gândit imediat la 1984, romanul lui Orwell. Până unde merge controlul societății? Nu mai e mult și vom avea microfoane și camere peste tot. Cui îi convine și cum să protestezi în fața acestor privilegii? Puterea dă ordine iar ceilalți trebuie să execute.

Etichete: , ,

50 răspunsuri to “Setea de control”

 1. loopoo Says:

  Da, e tare aia cu Ecall, in care cica masina trebuie sa sune singura la 112 🙂

 2. rast Says:

  În această perioadă de criză se anunţă chiar căderi de guverne, falimente de state. Statul îşi pierde puterea. Nu cumva această criză este ghidată de adevăraţii prieteni din nevăzut, care vor să apere omenirea de un control total?
  Prietenii din nevăzut scad controlul Puterii?

  • Ana Ayana Says:

   De exemplu, de unde știm că nu există microfoane în acele dispozitive Ecall?

   • rast Says:

    Şi nu numai microfoane! Ecall-ul poate el emite oarece sunete subliminale manipulatorii. Fierăraia maşinii este ca o cuşcă. Nu trebuie energie de emisie puternică. Cuşca maşinii ajută.
    🙂 Poate induce gândul să schimbi culoarea maşinii: căştigă vopsitorii şi cei ce fac vopsele.

  • Dacian Says:

   Putin probabil rast. Prietenii nevazuti nu prea umbla cu manipulari din astea de 2 lei gen inscenari de crize etc.

   Din ce vad eu, crizele astea sunt inscenari facute cu scopul sa saraceasca si sa sperie mai mult oamenii ca sa-i determine sa mai renunte la niste libertati si accepte urmatorul nivel (mai avansat) de control din plan.

 3. DianaEmma Says:

  Eu nu consider asta anormal.
  Anormal ar fi să pună camere în casele noastre și să nu ne lase intimitate. Sau de pildă să le pună în băile publice să te vadă cu pantalonii în vine.
  Spațiul public este unul public… oricum ne văd sute de ochi ce împart spațiul ăla cu noi zilnic. Dincolo de argumentele de ordin protectiv, eu nu văd de ce m-ar deranja. Că nu sunt în spațiul meu intim, sunt în public. Îmi asum ceea ce fac în public, că mă poate vedea oricine. Chiar poate e mai grav uneori că te văd oamenii în public și te judecă, se mai iau unele babe de anumite comportamente ale tinerilor… camerele măcar tac 😆 (ca să și glumim un pic).
  Statisticile alea nu vor scădea decât cu implicarea. Degeaba sunt camere dacă nu le poți vedea când copilul îți este răpit, de exemplu, ca să vezi cine l-a luat.

  Și mi se pare o idee foarte bună cea cu mașina ce sună automat la 112 în caz de accident. Singura problemă pe care o am e cât de bine să poate determina cât de gravă e situația. Pentru că nici să pui ambulanțe, descarcerare, tot pe drumuri pentru un accident unde nu e nevoie, când poate alte urgențe așteaptă.

  • Ana Ayana Says:

   Păi ca cineva să pună camere/microfoane în casele oamenilor ar trebui s-o facă mascat, sub forma unor dispozitive menite să ajute în altă parte. Sau să ofere protecție.
   Nu mi se pare normal ca toate mașinile să fie localizate oriunde pe glob. Că dacă cineva nu va avea niciodată accident, tot e sub vizor.
   Am vrut să pomenesc și legea care obligă șoferii să-și cumpere cauciucuri de iarnă. Acea lege nu ține cont decât de calendar (lunile de iarnă) și nu de cum e vremea afară. Chiar dacă nu ninge, vrei nu vrei, trebuie să cumperi cauciucuri. E obligatoriu și s-au încheiat contracte între cei care promulgă legea și furnizori.

   • DianaEmma Says:

    Așa ar trebui să te legi și de legea aia cu luminile în afara localității.

    Până la urmă, dincolo de alte componente, chestii de genul au și rol preventiv. Adică, mulți nu iau de pildă cauciucuri de iarnă și își asumă riscuri; și îi forțezi să nu își mai asume anumite riscuri. Că dacă și-a luat mașină are obligații; cum are obligația să aibă permis, nu să pună viața în primejdie altora aiurea. Cum îi obligi să poarte centură, cum pui și airbag-uri la mașină.
    Vorba aia… mulți și proști. Pe grosul populației de multe ori trebuie să îi aperi de ei înșiși cumva, prin legi. Că dacă toți oamenii ar asculta de morală și bun simț, nu ar trebui legi; dar uite că marea majoritate fără legi nu ascultă.

    Asta unde se află mașina… ideea e că oricum se poate afla unde ești prin telefon. Sau ți se poate afla identitatea, dacă se sapă adânc, și de la simplul IP cu care intri pe un blog. E același lucru. E unul dintre lucrurile pe care ni le asumăm când folosim o anumită tehnologie. Cum ne asumăm că dacă am ieșit din casă ne văd toți vecinii; sau dacă am scuipat în stradă ne-au văzut cei 40 de trecători. Că dacă vroiam să scuipăm în privat o făceam acasă și dacă vroiam să fim nelocalizabili aruncam telefonul (că și închis îl găsesc pe ăla).
    Dacă nu ne convine… renunțăm și gata.

    Plus, acuma se pot face și îmbunătățiri, să se activeze localizarea doar la accident, etc.

    • Ana Ayana Says:

     Dacă sunt legi nu înseamnă că trebuie să ne închinăm la ele și să le considerăm perfecte. Unele dintre ele sunt egoiste și caută avantaje numai pentru una din părți.

  • Dacian Says:

   Vrei si chip?

 4. Rodica Botan Says:

  Iti imaginezi ca Dumnezeu inregistreaza si gindurile…Sintem liberi sa facem ce vrem- dar vom fi chemati sa dam socoteala.

  Cred ca „libertatea” asa cum o inteleg unii inseamna pentru ei anarhie. O astfel de libertate nu poate supravietui.

  Trebuie sa existe un sistem de reguli dupa care un grup de oameni sa se conduca si in acel context au libertatile pe care le onoreaza sitemul lor de legi.

  Bi Brother si-a luat un sistem separat de reguli: unul pentru ei siu unul pentru cetatenii obisnuiti. Vorba lui Topirceanu…exista egalitate dar nu pentru…”catei”.

  Eu cred ca Dumnezeu cind a dat cele 10 porunci a trasat granitele libertatii omenesti. Au fost valabile cind le-a dat si inca sint valabile astazi. Bazati pe acste citeva reguli se poate trai decent si organizat si cu suficienta flexibilitate pentru ca orice fiinta umana cu ginduri bune si pasnice sa poata sa aiba felia ei de libertate. Altcum unii o au pina la anarhie si ceilalti nu o au de loc.

  Stu…stiu…era vorba de control. Dar controlul unora rapeste libertatile altora. Controlul este cintarul care ne ia sau ne da libertati…nu-i asa?

 5. Rodica Botan Says:

  Stii…toata lumea crede ca Americanii conduc lumea…cred insa ca sint un grup restrins care vor si imping la globalizare. Eu simt pulsul americanilor…nici noi nu stim cum a fost ales Obama. Numai la faptul ca a primit premiul Nobel inainte de a face ceva- sau poate tocmai fiindca nu face nimic. Pentru „pace”…auzi ce contradictie…

  Este absolut absurd cum cineva care nici n-a putut sa dovedeasca inca ca este cetatean American…care isi zice crestin dar construieste moskee si interzice rugaciunea…oh…sa nu incep…ca nu ma mai opresc…si totusi este presedintel Americii- si ne-a bagat in datorii pina peste cap inventind tot felul de metode sa saraceasca tara si sa strice si ce economie mai exista. Si uite ca nu-l ataca nimeni. Kennedy a murit impuscat, pe Reagan au incercat, pe Bush de asemenea…si asta umbla din vacanta in vacanta si nu-i are nimeni treaba…
  Eu zic ca este platit de altii sa traga de America in jos. Pentruca nu pot sa ridice nivelul celorlalte tari, globalizarea si socialismul au nevoie sa echilibreze intreaga lume…asa ca e normal sa distruga si America sau alte societati mai ridicate ca sa fim toti o apa si-un pamint…

 6. mirceavladut Says:

  Intr-o dictatura, e suficient sa se hotarasca asta la nivel inalt. Intr-o democratie se cheltuie bani ca sa te convinga ca e in folosul tau. Difera metoda de implementare, dar ideea e aceeasi. Mi se pare chiar mai rau in democratie, caci iti afecteaza si intelectul bagandu-ti in cap minciuni.
  Bineinteles ca are si partile sale pozitive, care sunt de fapt motivele oficiale.
  Dar ce mai inseamna asta? Operatorii de telefonie sunt, evident, de acord, caci au de castigat. Cineva (care a platit zeci de autorizari) va produce sistemele ce vor fi montate pe masini. Atatea alte firme vor castiga montandu-le. In unele tari europene te obliga sa mergi cu faza mica la masina pornita. Becurile mele de la faruri (cu filament dublu) s-au ars doar pe faza mica si a trebuit sa le inlocuiesc cu totul. De castigat castiga firmele care produc becuri si cele care le comercializeaza. E obligatoriu sa schimbi cauciucurile de doua ori pe an, tot ca sa te priotejeze pe tine. De castigat castiga producatorii de anvelope, comerciantii si service-urile. Pentru centrala termica ai nevoie de verificari peste verificari, la intervale regulate de timp, cu toate ca o firma autorizata ti-a instalat o instalatie autorizata. Toate castigurile ale firmelor respective astea se impoziteaza.
  Asta e metoda europeana de a produce crestere economica?
  Eu m-am cam saturat de umanismul de genul asta. Unde e libertatea specifica democratiei? Unde e piata libera? Astea au fost odata ca niciodata. Acum nu mai sunt, poate ca si acest lucru este o cauza a crizei economice.

 7. ovi Says:

  am platit de doua ori amenda… ca am fost fotografiat la intersectie trecand pe culaorea rosie de semafor…
  si totusi… este bine sa se stie ce se petrecere in locul public… este chiar foarte bine…

 8. Georgesettve Says:

  Asta e un fel de desavarsire a controlului pe care societatea il are asupra individului. In fapt libertatea asta pe care o tot invocam a inceput sa moara in momentul in care banul cash ne-a fost luat din mana si furnizat virtual pe o bucata de plastic.Doar banul putea da iluzia libertatii – cand el nu mai poate face asta ar trebui sa inteleaga tot omul ca ceva pute.

  Nu sunt de acord cu democratia din absolut niciun punct de vedere. Aici Hitler avea dreptate – e o mare prostie sa lasi la conducerea societatii o adunatura de indivizi alesi prin vot de marea masa caci vrem nu vrem marea masa e alacatuita din prosti usor de manipulat (IQ’ul mediu e undeva sub 100 daca va puteti imagina asa ceva). Ne conduc niste criminali fara scrupule care in opinia imbecililor votanti reusesc sa para indivizi cumsecade si deci potriviti in a face asta. Numarul nu ar trebui sa fie factor determinant in impunerea conducerii.

  Libertatea e un concept prost inteles. Ea nu consta in a alege pe cel care sa te supravegheze ci in a nu fi supravegheat. Niciodata, in nicio forma de organizare a societatii, puscaria nu a fost atat de atent ridicata in jurul individului. Din pacate pentru om in genere, cei mai multi nu pot observa gratiile asa ca in democratie sclavagismul reuseste sa aiba chiar si acordul sclavului.

  Nimic, absolut nimic, nu justifica supravegherea omului si sub niciun motiv el nu ar trebui sa accepte asta.

  P.S. Aduci in discutie niste subiecte pe care, eu cel putin, nu le pot trata intr-un rand sau doua – sa ma scuzi ca scriu atat de mult.

  • Ana Ayana Says:

   Păi cu cât omul e dependent de anumite instituții (hai să punem banca în fruntea lor), cu atât le este mai ușor să miște din sfori.
   Ar trebui să ne gândim de unde a început prima oară supravegherea și apoi vedem ce a urmărit pe parcurs.
   Nu mă dereanjează că scrii mult. De multe ori pomenești lucruri care-mi scapă și completează postarea.

 9. Drugwash Says:

  De vină e numai George Orwell: dacă nu scria el cartea aia, nimic din toate astea nu s-ar fi întîmplat. 🙂

  Va trebui să-l contrazic pe George cel-de-mai-sus (nu pe Orwell): libertatea s-a dus de suflet în momentul în care a apărut banul. Întotdeauna s-a găsit cineva să zică „păi banul ăla nu mai are valoarea de” ca să obţină imediat un profit mai mare, iar de aici a plecat totul. Nu era mai simplu odată, pe vremuri de foarte demult: eu îţi dau 3 mere, tu-mi dai 2 gutui şi ducă-se-n puşca mea orice intermediar care vrea să-mi ia mie un măr din trei şi ţie o gutuie din două doar ca să „ne scutească de drum”.

  Iar ca s-o „zgîlţîi” un pic şi pe Rodica – amical, desigur, şi fără referire la cei 12kV: s-avem pardon, dar pe vremea cînd în România se oprea curentul de la ora X la ora Y, în Las Vegas era „zi” în plină noapte. Naţia asta ipocrită şi arţăgoasă a înghiţit din ce în ce mai mult din resursele ei şi apoi ale lumii (cît au datorie la China numai?), iar acum cînd a „dat în nas” face precum mafioţii: se duce de colo-colo şi percepe „taxă de protecţie”. Şi cînd ai sula-n coaste – sau rachetele cu rază medie/mare de acţiune montate strategic în cîte un colţ de ţară, pentru „propria ta protecţie” – nu-ţi poţi permite să refuzi, nu-i aşa? Creşti taxe, impozite, preţuri, etc. şi dai leului ce-i al leului.

  … Şi-aşa au trăit fericiţi pînă la adînci bătrîneţi. Ei, nu noi.

 10. Dacian Says:

  Te contrazic si eu un pic. Libertatea exista inca.
  Poti sa ignori sau sa redefinesti la nivel individual conceptele corupte al sistemului, scapand astfel de limitarile impuse de ele libertatii individuale.

 11. Drugwash Says:

  Trocul e rezonabil atunci cînd ambele părţi sînt mulţumite. Ideea de „valoare” este cea care – fiind atît de adînc înfiptă în minţile tuturor – nu-i lasă pe oameni să vadă că, de fapt, nu contează dacă au primit 10 saci de cartofi sau doar 2 kg pentru un laptop, atîta vreme cît în orice moment al vieţii lor au ceea ce le trebuie. Conceptul e prea complex pentru a fi elaborat aici şi nu mă aştept să fie înţeles. E utopic, oricum, pentru lumea în care trăim.

  • Ana Ayana Says:

   Păi se merge pe ideea de egalitate în valori. Și e cam greu să convingi un om care a muncit o vară să strângă porumbul că munca lui este egală cu un bec ecologic, de exemplu. Sau cu 10 becuri 🙂 Dacă omul s-ar mulțumi cu ce are, ar mai face donații din astea rezultate din trocuri inegale.

   • Drugwash Says:

    Ce spun eu n-are absolut nici o legătură cu aritmetica. Nu-ţi pot explica aici, n-am atîta răbdare. Conceptul e complex în simplitatea lui, iar implicaţiile sînt uriaşe.

   • Dacian Says:

    Cred ca Drugwash vorbeste de o societate unde scopul muncii devine „a oferi”, nu a primi.
    Intr-o astfel de societate regulile de schimb vor fi altele…

    • Drugwash Says:

     Aproximativ. Ideea principală e să faci:
     • ceea ce te pricepi mai bine – pentru un randament cît mai ridicat
     • ceea ce-ţi place, pentru propria mulţumire sufletească

     În momentul în care cele două sînt îndeplinite, omul deja s-a ridicat la un nivel superior de conştiinţă, în care nu mai are nevoie de echivalarea fizică a rezultatelor muncii sale. Dispare avariţia, dispar clasele sociale şi ce-i mai important, dispare sclavia. Produsele circulă libere, atunci cînd e nevoie şi doar cît e nevoie, la un moment dat – acumularea devine superfluă.

     Nu-i asta o utopie sublimă…? 🙂

    • Dacian Says:

     Daca adaugi la cele 2 idei si un scop altruist al muncii,
     nu cred ca-i utopie, ci cred ca ne indreptam spre asa ceva intr-un viitor apropiat.

    • Drugwash Says:

     Cred că scopul altruist ar apărea implicit ca urmare a satisfacerii celor două condiţii principale. În momentul în care nu mai ai griji majore (că rămîi fără loc de muncă, că rămîi fără casă ori maşină, că n-ai din ce să-ţi plăteşti taxele şi impozitele, că n-ai ce da de mîncare la copii, etc), atunci automat devii deschis şi preocupat (şi) de binele celorlalţi. Sigur, cu excepţia celor cu probleme la „cutiuţă”.

     Cînd te uiţi pe cer, şi luna pare apropiată şi pare că ai putea-o atinge dacă ai întinde mîna… Din păcate, nu cred că în cursul vieţii mele (noastre) vom asista la o asemena schimbare majoră în orînduirea economică şi socială a planetei. Dar ar face un frumos subiect de schiţă sau chiar film S.F. 🙂

    • Ana Ayana Says:

     Cele trei idei ar face o lume ideală. Am totuși senzația că lumea merge în direcția opusă. Cine nu are smartphone sau ultima versiune a unui program/sistem de operare, deja este văzut ca și cum rămâne în urmă. Dar, atâta timp cât un produs te ajută la ceea ce faci, pentru ce are nevoie omul de atâtea chichițe pe care nici nu le folosește?

    • Dacian Says:

     Chiar daca cineva munceste ce-i place si ceea ce stie cel mai bine – cred ca mai ramane totusi tentat de egouri sa stranga mult – pt siguranta viitorului, pt prestanta, pt copii, pt facultati bune etc.

     Daca insa stie sigur si vede zilnic cum fiecare lucreaza dedicat pentru binele celorlalti, tentatia de a strange, agonisi bunuri va tinde catre zero. Si sa vrea el sa stranga – ar fi un caraghios, cand toti ceilalti se ofera de placere sa-l ajute sa obtina orice vrea

    • Drugwash Says:

     Ideea pleacă de la premisa că fiecare va putea obţine absolut orice are nevoie în absolut orice moment al vieţii sale. Nimeni nu i-ar cere ceva în schimb. Chiar şi leneşii patogeni (ca mine) pînă la urmă s-ar ruşina să stea degeaba şi ar da o mînă de ajutor la cîte ceva. Îţi dai seama că n-ar mai exista furturi decît din teribilism sau cleptomanie, cea ce ar fi infinit mai bine decît ce e acum.

     Ana, e evident că lumea merge în direcţie opusă, fiindcă nu e condusă de oameni buni, sinceri, altruişti ci de nişte mizerii, scursuri care vin cu un zîmbet larg şi-ţi comandă să dai afară de la muncă nu ştiu cîte zeci-sute de mii de oameni, să întăreşti legile opresive, să creşti taxele şi impozitele, pentru ca apoi să plece cu acelaşi rînjet larg, superior, pe faţă. 😦

    • Dacian Says:

     Ana, deocamdata big brother e la control si pune piedici constant, mentinand iluzia ca directia impusa de el e si cea dorita de oameni. Totusi, schimbarea pluteste in aer…

    • Drugwash Says:

     errata: patologic, nu patogen. M-a distras o conversaţie pe messenger, scuze.

    • Drugwash Says:

     Şi norii plutesc constant şi totuşi nu întotdeauna plouă şi nu peste tot. Lipseşte ceva – să fie oare paparudele…? 😕

    • Dacian Says:

     Dwash, poate te razgandesti. Sunt sanse sa traiesti SF-ul 🙂

    • Dacian Says:

     Lipseste increderea noastra in posibilitatea manifestarii celor mai frumoase vise aici si acum.

    • Drugwash Says:

     Încrederea noastră, poate. Da’ întreabă-i pe puştii ăia de fumează „iarbă” cum li se manifestă visele aici şi acum. Păi cu de-ăia schimbăm noi lumea? Special au fost crescuţi aşa, ca să n-ai pe cine te baza.

     Am fost întotdeauna fan SF, dar ăsta e „tăticul” lor de departe – şi Asimov s-ar ruşina. 🙂

    • Dacian Says:

     Aparentele inseala, acei copii ar putea fi exact cei ce desavarsesc totul odata ce noua ne vine increderea…

    • Ana Ayana Says:

     Orice adolescent trece la un moment dat prin turbulențe de zbor, doar e la vârsta în care abia își desface aripile.
     Totul e să nu devină obicei, atunci copilul de azi devine adultul de mâine pe care, cât te poți baza? Depinde câtă încredere-i acorzi.

    • Drugwash Says:

     Acum deja am ajuns pe tărîmul Cristinei, cu educaţia. Ca să ai încredere în copil, trebuie să fii sigur că a primit o educaţie corectă care să-i permită să filtreze corespunzător informaţiile primite şi să-şi controleze comportamentul. Însă, atîta vreme cît educaţia în România e „sublimă dar inexistentă”, nu mai există respect pentru vîrstă sau experienţă, nu mai există valori adevărate, absolute după care să se ghideze, nu mai există alt punct de reper decît „banul”, atunci ce încredere poţi avea că la momentul oportun va şti ce are de făcut ghidat fiind de conştiinţă?
     În ’89 au ieşit în stradă cu promisiunea libertăţii (unde e?); a doua oară n-or să mai iasă, decît poate cu promisiunea unei pungi cu marijuana sau a unui super-telefon de ultimă generaţie sau… în cel mai bun caz, de curiozitate. Dar cine şi-ar risca viaţa pentru încă 20 de ani de sclavie…?

Ce crezi?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: