Ce-o fi dincolo?

by

Mă îndoiesc de faptul că există om pe care nu-l interesează asta. Măcar un gând pe an dacă nu mai des. Viața are un parcurs, vedem cu toții ce avem în fața ochilor, dar ce se află dincolo? Anumite răspunsuri le căutăm și nu le găsim niciodată. Altele vin exact când nu te-aștepți. Nu ai avut niciodată impresia că vei afla Adevărul după? E cam sinistru să te gândești că nu mai e nimic dincolo de trup, oricât de pragmatic ai fi. Încă se mai fac studii și cercetări iar știința este trunchiată, depășită de anumite descoperiri în domeniu.

Acum câțiva ani buni am citit o carte ce a avut un impact puternic asupra concepțiilor de până atunci. Se numește Sufletul după moarte (poate fi citită online aici) și a fost scrisă de Seraphim Rose, un om care a căutat toată viața răspunsuri. Partea frumoasă e că le-a găsit, după lungi peregrinări spirituale.

Un alt semn de întrebare pornește de la un documentar văzut recent ce tratează omul dintr-un unghi total diferit. Nu vorbește despre Dumnezeu dar este pomenită credința. Cu alte cuvinte, dacă mintea umană crede puternic în ceva anume, viața persoanei respective va fi puternic influențată de aceste gânduri.

Una peste alta, ambele promovează energia pozitivă, în diferite moduri. Gânduri pozitive, acceptarea sinelui, uitarea răului. Ceva-mi spune totuși că inima are puterea de a înțelege mai mult decât putem înțelege acum.

Etichete:

62 răspunsuri to “Ce-o fi dincolo?”

 1. tink3rbe11 Says:

  O alta viata!!!

 2. Mircea Vladut Says:

  Cu siguranta ca inima intelege mai multe. De fapt STIE mai multe. Noi stim mai multe decat suntem constienti ca stim.
  Insa noi, oamenii, nu putem folosi puterea mentala din cauza intelectului. Intelectul e, pentru mine, capacitatea de a aduna 1 + 1 sau de a face rationamente logice. Insa mentalul e mult mai mult de atat. Asa cum inima are puterea sentimentelor, mentalul are puterea gandurilor. Nu e vorba despre gandurile care le auzim in creier ca si cum am vorbi cu cineva.

  • Ana Ayana Says:

   Am văzut recent un alt documentar despre oameni care s-au întors din moartea clinică. Toți vroiau să se întoarcă de unde au venit. Poate era prima treaptă dintr-un drum fără sfârșit.

   • mirceavladut Says:

    In general adoptam ideile din filme sau carti numai daca acestea coincid cu ceea ce stim noi. In privinta mea, in general afirm doar ceea ce stiu din experienta personala. Cartile si filmele ma ajuta sa sintetizez, sa exprim in cuvinte… dar au o pondere foarte mica din ceea ce stiu eu.

 3. a-z Says:

  altceva o fi, ca la fel cum e acum n-are cum, caci e pomenita opusa vietii atunci! dar cum va fi atunci, avem timp destul sa mai asteptam si chiar de curiozitatea de mana a tot intreba in jur pe altii, trebuie sa stim si ca ei doar presupun, caci desi ne raspund, n-o fac stiind ce vor sa transmita!
  🙂

 4. Rodica Botan Says:

  Daca exista ceva dincolo, inseamna ca exista o inteligenta care a creat acest ceva de aici si acel ceva de dincolo. Aceasta inteligenta poate fi vazuta in absolut tot ce exista …Asa cum recunosti un pictor dupa felul cum si-a muiat pensula in vopsea si a atins pinza, asa poti sa recunosti atributele Lui Dumnezeu in intreaga Lui creatie.
  Daca am stabilit ca lucrurile nu s-au putut „intimpla” intimplator…atunci stabilim ca exista un Dumnezeu- iar cind am stabilit asta atunci merita sa-I acordam ceva atentie si sa cautam sa vedem daca ne-a lasat vreo vorba pe undeva …daca are vre-un mesaj pentru om! Ca numai El- Dumnezeu ne poate raspunde corect la intrebarea ce ai pus-o.

 5. Romeo Ghioalda Says:

  dincolo…
  cred ca, ne putem referi la „dincolo” in doua aspecte…
  1. dincolo, imediat dupa moarete…
  2. dincolo, dupa invierea din moarte…

  imediat dupa moarte… nu este nimic… doar ca un somn adanc, timp in care nu stii nimic absolut…
  procesul mortii fiind inversul procesului creatiei…
  in starea acesta, omul sta pana la inviere… fara sa perceapa trecerea timpului sau alte evenimente…
  la inviere… (evident asta ramane valabil doar pentru cei care cred in ea… si sunt o multime care cred… si tot o multime care nu cred… deci fiecare e liber sa aleaga pozitia proprie…) omul este recreat, de aceaiasi persoana care l-a creat si pe adam… proces care se numeste inviere..
  dupa inviere… exista o judecata… si bibilia spune ce si cum va fi mai departe…

  • Ana Ayana Says:

   crezi în profeții? de exemplu ce părere ai despre asta?

   • ovi Says:

    cred in profetii…
    dar nu in toate… mai inainte sa cred le studiez… le compar… le analizez originea… istoricul si multe altele… apoi decid daca sa le cred sa nu…
    de ex… nu am crezut profetia cu judecata in 21 mai… am si postat un articol inainte de data asta si am zis ca nu se va inampla nimic…
    articolul recomandat de tine… sa-mi fie cu iertare… nu privesc mesajul lui cu nici un interes…

    cu respct,
    ovi

 6. Rodica Botan Says:

  http://www.peginduri.com/2011/08/unde-ne-ducem.html

 7. Cristian Says:

  „dincolo” = „aici”

  „dincolo” = Viata, Logos, Lumina (intr-un continuum infinit)

 8. Cristian Says:

  din ce stiu eu nu ne sta noua in putere asa ceva …
  le ai deja in tine! foloseste-le cu intelepciune

  daca vrei sa ai ochi pentru ce exista, dar nu poti vedea-cuprinde, in tine si in jurul tau, incepe sa-ti traiesti cat mai constient anii vietii tale pana vei ajunge la clipe si dincolo de clipe …; indreapta-ti mintea spre esenta lucrurilor, spre Lumina, spre Adevar si asculta-ti vocea Inimii in toate alegerile tale; si treptat orizontul ti se va mari, iar in spatele lui sa sti ca este un alt orizont …

  stabileste-ti un tel si urmeaza-l pana la linia orizontului si dincolo …

  • Ana Ayana Says:

   câte țeluri ai reușit să urmezi până la capăt?

   • Cristian Says:

    sper ca nu te referi la chestii de genul – mi-am propus ca anul viitor sa merg in Spania … 🙂
    un tel e suficient si cel pe care il am nu are capat!

    probabil m-am pripit scriind cele de mai sus
    mea culpa!

    • Ana Ayana Says:

     mă refer la țeluri de toate tipurile 🙂 ar trebui să fie multe împlinite. Cu cât mai multe, cu atât mai ușor de împlinit altele, nu crezi?

    • Cristian Says:

     vezi tu, in ziua de azi se pune egal intre multe cuvinte si totusi fiecare chiar daca are ceva in comun cu celelalte in fapt se refera la un singur aspect-sens, etc.; nu-i bine sa-l folosesti in locul cuvantului potrivit fiindca cuvintele au forta si numai utilizate corespunzator pot descatusa potentialul pe care il au …

     un „tel”-obiectiv-scop …, poate fi sa ma determini sa vorbesc, sa spun mai mult referitor la ceva …
     se pare ca l-ai atins! 🙂

     raspuns la intrebare: si Da si Nu! 🙂

    • Ana Ayana Says:

     de multe ori oamenii care se feresc să vorbească au chestii interesante de zis

 9. ammelie Says:

  Conteaza cu adevarat ce e dincolo? Sau ce alegi – constient sau instinctiv – sa crezi ca e dincolo? Ma refer la credinta ca experienta personala si linistea pe care ti-o aduce orice alegi sa crezi, atata vreme cat chiar crezi acel lucru… Cunosc oameni agnostici foarte fericiti cu ideea ca nu mai e nimic…

  • Ana Ayana Says:

   și eu cunosc oameni fericiți care cred că dincolo e totul 🙂 convingerile dau tonul vieții

  • Rodica Botan Says:

   ai pus o intrebare cu mult miez ammelie…”Conteaza cu adevarat ce e dincolo?” Intrebarea ta are insa doua aspecte…
   -Conteaza acum si aici ce o sa fie dincolo? sau
   -Conteaza…DINCOLO ce o sa fie dincolo…

   La prima faza…nu prea conteaza mare lucru si toti putem cadea de acord ca putem trai fericiti oricare ar fi raspunsul.

   La a doua idee…SINT SIGURA ca conteaza…pentru ca e vorba de o eternitate. Daca nu este nimic dincolo…n-ai pierdut absolut nimic- indiferent daca ai fost sau nu agnostic. Dar daca exista „ceva”…si te-ai dus singur in eroare…sau ai refuzat sa cercetezi…sau nu te-a interesat…atunci…o sa conteze!!!

 10. rast Says:

  Nu ma interesa ce este dincolo! Dar am aflat fara voia mea!
  Am avut trei incidente (accidente in viata) cand am stat face to face cu moartea (aproape morti clinice). Ce este dincolo?
  – disper cele 5 simturi (vaz, auz, miros, gust, pipait)… te-ai astepta la o descriere: lumini, muzici divine, etc…. cu ce sa vezi, cu ce sa auzi?
  – este o liniste extraordinara: o liniste sufleteasca pe care, ca om, doar un peisaj grozav sau o muzica ti-o poate da. De aceea unii, in moarte clinica, vad campii manoase si aud melodii divine
  – nu exista foame, nu exista sete, nu exista durere (reumatism, sinuzita, stomac, ficat, picioare)
  Sunt muuuulte de spus!

 11. rast Says:

  Deja mi-a venit o idee 🙂
  Dincolo nu exista sex. Nu exista femei si barbati. Sunt… entitati.
  In lumea noastra este o diferenta foarte mare intre a fi femeie si a fi barbat. Inclusiv in caracteristicile fizice si temperamentale.
  Dincolo nu exista d’astea.
  O problema noua la care nu stiu sa raspund… voi studia anatomia. Daca cineva imi poate raspunde….
  In lumea noastra: suntem barbati si femei. Sunt diferente anatomoce „la vedere”: sani, organe, etc.
  Dar scheletul nostru cum este? Exista diferente intre un schelet de barbat si unul de femeie?
  Uauuu! Am inceput sa pun intrebari pe blogul tau 🙂 🙂 !

 12. loopoo Says:

  Interesanta cartea la care ai pus link. Multumesc pentru el, si o so o citesc cu siguranta, pentru ca si pe mine ma framanta intrebarea ” ce e dincolo de viata pamanteana?” Sunt convins ca nu se „stinge lumina”, dar din pacate prea putine certitudini avem despre viata de apoi.

 13. Rodica Botan Says:

  Exista totusi o carte…Biblia, care s-a dovedit ca este corecta si din punct de vedere istoric. Unele lucruri au fost adeverite in timp de catre arheologie…altele sint in proces. Exista prorocii cu privire la istoria intreaga a pamintului. Majoritatea s-au intimplat…mai sint doar citeva care sa se implineasca. Motivele logice exista deci pentru a crede o astfel de carte. Ea vorbeste de viata viitoare mai mult decit alte carti…nu inteleg de ce nimeni nu este dispus sa o citeasca…
  Nu va fie teama de cuvintul – religie. El este dat de oameni. Biblia spune ca adevarata religie este sa ai grija de orfan si de vaduva. Probl;ema cred eu este alta. Cind aflii adevarul despre viata viitoare- implicit te va obliga sa iei atitudine si sa schimbi ceva in viata…si banuiesc ca asta este motivul pentru care umblam mai mult pe linga dar nu sintem interesati direct la subiect…ce ziceti…am dreptate?

  • Ana Ayana Says:

   Biblia nu este o carte atât de ușoară pe cum pare. Plus că nu poate fi citită ca pe o carte oarecare. Cuvintele au o altă greutate, în ele stau închise toate înțelesurile. De aici și religiile care s-au desprins tocmai pentru că fiecare interpretează diferit. De ce oare preoții țin predici și vorbesc despre lucruri pe care și ei, la rândul lor, le-au învățat la Teologie?

 14. rast Says:

  Apropo de religia noastra: crestinismul.
  Se vede de la o posta 🙂 , crestinismul ‘promoveaza’ o viata pioasa, cu fruntea incruntata (vai de ele riduri 🙂 ).
  Dincolo, entitatile nu sunt ‘incruntate’…. exista un stil hazliu de comunicare. Se discuta probleme serioase, se ‘spun’ adevaruri, nu minciuni… dar pe un ton hazliu. Nu cum vorbesc popii, calugarii sau maicutele.
  Asta a patit-o si Neale Donald Walsch, in cartea lui „Cunversatii cu Dumnezeu”, in 3 volume… a gasit un „Dumnezeu” hazliu, nu incruntat si suparat.
  Cat o fi de Dumnezeu, entitatea cu care discuta Walsch, este discutabil.
  Parerea mea: Walsch discuta cu un extraterestru, nu cu Dumnezeu.
  Nu stiu daca tema ET-eilor manifesta interes. Daca da, poate un nou post, prezentul este cam „inghesuit” in comentarii.

  • Ana Ayana Says:

   Nu te-ai gândit vreodată că s-ar putea să te fi înșelat? Toți cei care au trecut prin moarte clinică au văzut același lucru, indiferent că erau atei, oameni credincioși, budiști, catolici, etc. Ceva-mi spune că adevărul se dezvăluie pe trepte iar ceea ce văd toți în stadiul de moarte clinică e prima treaptă.

   p.s. Creștinismul nu promovează încruntare. Oamenii înțeleg greșit termenul de a veghea. Dimpotrivă. Bucuria este cea care salvează omul. Bineînțeles, cea de natură spirituală (conștiința curată, iertarea aproapelui, uitarea răului, etc.) În caz contrar, cine nu poate ierta, nu va fi iertat. Ți se pare corect?

   • rast Says:

    He, he, he!M-am gandit sa pot sa ma insel. Din acest motiv nu am scris nimic pe tema asta: carte sau sa fac vreun site… sau sa scriu in blog.
    Ceea ce ai spus in p.s. mi se pare foarte corect. TOTUL! M-am exprimat eu gresit: cand am spus: crestinismul ‘promoveaza’
    la asta ma refeream… ca este gresit inteles… de asta l-am pus si in ‘… ar trebuie explicatii de carti intregi…
    Mircea Eliade are o carte foarte buna despre crestinism: „Morfologia religiilor”

   • rast Says:

    Lumea discuta despre ce este dincolo
    De week-end
    http://www.ecolife.ro/multimedia/filme/exista-iad-rai-marturii-lumea-dincolo.html
    Scuze daca spun prostii… nu am vizionat filmuletele ce vi le-am trimis… am citit doar titlul, si nu sunt de acord cu ele (daca vreti 🙂 iau link-ul inapoi 🙂 )
    De ce nu sunt de acord? Nu exista rai si iad.
    Dincolo nu sunt doua locuri: iad si rai… unul popolat cu ingeri albi si altul cu dracusori negri.
    Dupa parerea mea: exista un singur loc… ca intr-o sala de cinema: locuri mai bune si locuri mai proaste.

  • Dacian Says:

   Crestinismul oficial, de masa, e clar incruntat.

   Osho zicea undeva mai in gluma mai in serios ca daca toti crestinii astia piosi si incruntati ajung in rai, pe mine sa ma cautati in alta parte, acolo unde-i dans, muzica si veselie…

 15. Rodica Botan Says:

  Una dintre cartile cele mai vechi ale Bibliei…Ca Biblia este o ,ica biblioteca…deci cartea Lui Iov, scrie ca Dumnezeu ride citeodata…cred ca aroganta omului este atit de mare incit il face si pe Dumnezeu sa rida.
  Ana are dreptate ca Biblia este o carte grea. Dar cu cit cineva o citeste, cu atit ii dezvaluie mai multe taine…de aia o citesc oamenii mereu si o iau de la capat pentruca de fiecare data le dezvaluie ceva nou.
  Dumnezeu este Domnul eternitatii. Daca este nemarginit in spatiu si timp, cum am putea noi oamenii atit de limitati sa-L cunoastem pe de-antregul. De aici vin religiile…fiecare se uita prin gaura lui de cheie si ce vede dincolo crede ca aia-i TOT. Dar crestinismul in totalitate ( in afara de cei care au interese personale si nu il cauta sincer pe Dumnezeu- si ei se gasesc in toate ramurile religiei) deci crestinismul in totalitate are aceeasi tinta…de a-L afla pe Dumnezeu, de a afla Adevarul. Si chiar daca nu putem sa-L intelegem decit intr-o mica masura, in timp o sa-L cunoastem mai mult si mai mult…
  Problema este ca ne plictisim repede si mai degraba cautam raspunsuri la probleme verticale pe orizontala…unii de la altii si ajungem in conflicte pentruca uitindu-ne la Acelasi lucru – nu vedem acelasi lucru…

  • rast Says:

   Există o idee:
   „înţelepciunea omului este nebunie în faţa lui Dumnezeu”
   Sunt de acord cu această idee. De aia Dumnezeu râde: când „vede” cât de prosteşte ne comportăm… îl apucă râsu’!

   • Ana Ayana Says:

    cred că e valabil și invers, nu degeaba se spune despre credincioși că sunt nebuni întru Hristos, nu?

    • rast Says:

     „nebuni întru Hristos”
     abandonează viaţa şi se apucă de rugăciuni, plecăciuni, etc. Pierdere de vreme! Nu mă intreba de ce consider ritualurile religioase pierdere de vreme 🙂 🙂 , iar mă pui să scriu cărţi 🙂 sunt multe de spus.
     Se spune că Dumnezeu ne iubeşte, a creat o viaţă ‘suportabilă’ pentru oameni. Oamenii religioşi trăiesc mai bine? se simt ei mai fericiţi? Au o oarecare satisfacţi că sunt ‘plăcuţi domnului’…

    • Ana Ayana Says:

     Este un concept pe care noi, ăștia care nu suntem nebuni, nu avem cum să-l înțelegem. Normal că totul pare aiurea dar atâta timp cât un om crede cu tărie în ceva, sunt sigură că-i aduce fericirea. Altfel nu ar mai crede, nu? Fiecare-și găsește sprijinul în ceva sau în Ceva. În final, faptele vorbesc.
     p.s. nebunii întru Hristos nu abandonează viața, dimpotrivă, aprofundează Viața. E drept, totul în detrimentul grijilor lumești (foame, sete, bani, sănătate, etc.) Este un nivel spiritual la care fiecare tinde sau nu. Plus că diferă meotodele iar căile și chemările sunt multe.

    • rast Says:

     Corect! Faptele vorbesc.
     Sunt foarte multi credinciosi care calca alaturi. Fac din cand in cand fapte lumesti (bautura, gagici, haleala la greu, etc.). Daca ar fi fericiti in credinta lor, ar mai calca stramb?

    • Ana Ayana Says:

     A greși e omenește. Dumnezeește înseamnă perfecțiune iar noi tindem spre asta. Cu cât omul greșește mai des, cu atât se vede mai clar ce tabără a ales. Dar nimic nu este definitiv pe lumea asta, nu?

  • Ana Ayana Says:

   Rodica,
   cred că mulți s-au întrebat care religie este mai bună și fiecare în parte vine cu argumente pro pentru sine (religia îmbrățișată/aleasă) și contra altora

   dar cum e posibil atâta lume să se înșele și doar o parte să fi aflat adevărul? ce se întâmplă cu acei oameni nu avem de unde să știm

 16. Silvia Says:

  Am ajuns la concluzia ca nu suntem decat organisme care se sting, intocmai precum restul vietuitoarelor. Prima data cand am simtit asta un fior rece mi-a strabatut corpul, am simtit dezamagire si teama. Oare chiar nu mai era nimic de gasit? Toate au fost o minciuna. Nu stiu, omul e invatat sa creada ca inca mai are o sansa cand lumea asta e atat de limitata si timpul se scurge asa repede. Mai vrea ceva, ceva mai mult…Niciodata vestea asta nu va pica bine mintilor ancorate cat de cat intr-o credinta.

  Eu mi-am propus sa traiesc cat de bine pot, indiferent daca mi se va trage linie la sfarsit si cineva o sa faca totalul. Consider ca nu e nevoie sa fii religios de nici un fel, ca sa duci o existenta de calitate si sa fii bun. Religia nu garanteaza pt. nimic ,cred ca sunteti de acord cu mine.

  Omul e spurcat, misel, manifestarile umane in numele divinitatii deseori ma scarbesc. Nu e nevoie de intermediari in relatia cu nici un zeu, ar trebui sa fii tu cu el,atat.

  Consider ca daca exista ceva anume care a creat dinadins lumea in care ne aflam, este TOTAL diferit de povestile cu care am fost crescuti.
  Eu nu mi-l pot imagina pe dumnezeu in felul in care este descris, decat o entitate diabolica,severa.

  E cam ironic sa pui la dispozitie posibilitatea unei alegeri dar sa condamini pe cei care nu-ti indeplinesc cuvantul.

  Plus ca oamenii interesati de crestinarea maselor au luat ce-au vrut din textele biblice, sunt foarte putini cei care cunosc ca de fapt violul si uciderea tuturor femeilor care nu mai erau virgine, sunt metode acceptate si chiar slavite. Asta e numai un mic mic exemplu din zecile care exista.
  Ca sexul e un lucrur murdar si de condamnat, dar trebuie pastrat pt.cel pe care il iubesti, ori ca vei arde in flacarile iadului…dar dumnezeu te iubeste, sunt numai magarii.

  Era nevoie de control, si cu ce poti controla mai bine oamenii decat insuflandu-le teama, hranindu-le demonii interiori, curmandu-le dorintele si punandu-i in linie.

  Nu stiu ce se voia pana la urma cu asta, dar rezultatul e destul de infiorator. Suntem exact inversul unei lumi frumoase.

  Religia este o atrocitate, veche dar inca mult prea puternica sa ucida si sa faca oamenii mizerabli. Cu inteligenta s-ar rezolva toate, nu e nevoie decat de putina inteligenta sa traiesti frumos.

  • Ana Ayana Says:

   Omul e învățat să creadă ceva atunci când e mic. Dacă vrea să rămână mereu copil, o să creadă ce i s-a zis la 7 ani și nu va mai mai cerceta. Fiecare este liber să creadă ce vrea. să se informeze temeinic sau doar din mers.
   Nu religia este o atrocitate ci faptele rele care caută ca scuză religia. Te întreb însă altceva: ce urăști mai mult: prostia ca termen sau oamenii care o posedă?

   • Silvia Says:

    Eu nu urasc, din principiu. Pur si simplu nu pot sa urasc ori sa port pica. Ma pot simti dezgustata, ok dar nu am de ce sa-mi otravesc mintea cu cine stie ce tampenii.
    Nici nu incerc sa trag pe cineva dupa mine, fiecare face cum doreste. Eu cred ca religia este o atrocitate pentru ca ea este inventia oamenilor, n-a fost pusa de nimeni pe masa, luati de faceti asta si asta! Oamenii au decis sa loveasca prima piesa de domino. Prin urmare ei sunt cei de condamnat.

    • Ana Ayana Says:

     Majoritatea atrocităților sunt consecințe ale comportamentului uman. La fel de bine putem vorbi despre război, traficul de carne vie, manipulare, egoism, etc. Eu aleg însă să condamn lipsa virtuților și nu omul.
     Imagineză-ți un vas curat în care poți pune apă – hai să zicem că ăsta e omul cu virtuți
     și mai imaginează-ți un vas curat în care punem pipi de pisică (nu râde ! ) ăsta devine omul fără virtuți, capabil de atrocități.
     Responsabilitatea fiecărui om e să păstreze vasul curat.

  • Dacian Says:

   Silvia, daca religia te-a dezamagit, eu zic sa nu-ti pierzi increderea in tine si oameni.

   Existenta noastra e inca un mare mister…

Ce crezi?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: