Cu ochii larg deschiși

by

Sună periculos. Dacă te miști cu viteză, musculițe plictisite de restul străzii vor ateriza pe irisul tău. Ca și cum nu se uită pe unde zboară. Dacă-ți pui ochelari, nu contează de care, ești protejat. O vreme.

Dacă am avea puteri ca mutanții din X-Men, am ști la ce să le folosim fără a fi împotriva umanității? Dacă am avea ochii adaptați atât la întuneric, ceață, nebunie, ură, confuzie, am ști ce să privim fără a săgeta dureros?

Dacă oamenii ar câștiga la loto, prin rotație, ar cheltui cu înțelepciune? Recent spunea o colegă de origine musulmană: jumătate aș ține pentru mine, cealaltă jumătate ar merge la moschee. Condiționalul optativ din mine clocotește. Nimeni nu știe exact ce ar face dacă s-ar întâmpla așa. Poate la momentul respectiv te trezești cu noi sentimente și atitudini. Păstrezi totul pentru tine sau te mai gândești la alții?

E capabil binele să vină la tine după ce arunci din palme totul în schimbul nimicului? E și ăsta un risc dar nu am văzut pe nimeni murind de asta. În schimb, numărul posesorilor de oftică, frustratică și egoism, crește. Ei te urmăresc degeaba pentru că nu pot extrage nimic bun din ceea ce spui, faci, ești. În momentul în care nimic bun nu mai trece prin ochi, minte, suflet, viața trebuie întoarsă pe dos. Ca o haină.

De ce să facem cadouri celor care au? Am reușit zilele astea să conving pe cineva să dea niște haine și jucării unor fetițe amărâte în loc să le dea propriilor nepoate. Suntem înconjurați de oameni și avem tendința să oferim numai celor care merită (aici e bine de analizat cine după ce criterii merită). Binele rămâne într-un cerc/mediu închis, ca mingea de la tenis între două palete. Prefer binele sub formă de spirală, mereu în căutarea echilibrului. Chiar dacă spirala e pe orizontală, cine știe ce furtună o transformă în scară?

Într-o zi vom avea cu toții ochii larg deschiși. Și atunci… Ce linişte, aer, verdeaţă, parcă tragi în piept carbaxim, algocalmin… relaxare totală. Toate nimicurile, toate frământările, le uiţi. Flori, iarbă, copaci… E, tare-i bine să fii pom, da! Stai undeva pe margine, nu-ţi pasă de nimic, iese frunza, iese poama, iese… Deşi ai riscuri şi ca pom, ai, ai! Mai vine unu’, mai te sapă. Mă rog, te sapă şi dacă nu eşti pom. Dar ce-mi veni mie cu pomii ăştia?

Etichete: ,

13 răspunsuri to “Cu ochii larg deschiși”

 1. Dl.Goe Says:

  Dar Ana, chiar asa se si intampla aevea: oamenii câștiga la loto, prin rotație…

  • Dl.Goe Says:

   Doar ca rotatia e mai lenta decat viata. Decat viata ta, a mea si a altor ne/fericiti carora nu le sare randul… ci doar ca nu le vine…

   Calatorului ii sade bine cu gluma. Chiar si in prezenta lui Butusina (nu?) sau cu Dumnezeu se mai intampla sa semneze.

   • AnaAyana Says:

    ..lentă dar sigură și neapărat cu număr de ordine. Cumva am lipsit cu toții când s-a făcut împărțeala sau încă nu avea omul urechi? Trebuie să-l auzi pe Toma Caragiu cum o zice, parcă a fost scrisă pentru el povestea alpinistului.

   • Dacian Says:

    Asta s-ar intampla doar intr-un univers teoretic pur material, in care legile statisticii ar fi singurele ce ar determina castigul la loto. Nu cred ca e prin rotatie in universul nostru…

    • AnaAyana Says:

     dar teoretic ar trebui să fie, măcar să nu se certe lumea 🙂 chit că nu știe nimeni când și cum îi vine rândul. Mai ales, cu ce.

    • Dacian Says:

     Acest univers e in primul rand o complexa scoala a vietii pentru fiinte ca noi. Daca fortele karmice decid ca cineva va beneficia in plus de experienta de viata obtinuta din acel castig la loto, il va primi cu prioritate.

 2. creve Says:

  Pentru unii dintre cei care au câștigat la loto, banii au adus numai necazuri. Trebuie să ai și ceva minte în cazul în care câștigi bani mulți așa peste noapte. Legat de pomi, e nasol să fii pom mai ales dacă se suie copiii în tine și îți rup crengile pentru niște mere sau cireșe? 😀

Ce crezi?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: