De unde împrumutăm nişte originalitate?

by

Când vorbeşti cu cuvintele altuia e ca şi cum ai lua haine cu împrumut. Asta se întâmplă când mergi la bal sau vrei să impresionezi auditoriul şi te simţi lipsit de wow. Ai nevoie de ceva mai bun, de ceva extraordinar.

De ce să nu îmbunătăţeşti ce ai deja? Trebuie să fac o mică paranteză: unii artişti se chinuie să arate impecabil deşi mama natură nu i-a înzestrat cum şi-au dorit. Se îmbracă şoc, îşi pun lenjeria intimă peste celelalte haine sau ies cu fundul dezgolit pe stradă ca şi cum ar fi ceva cool. Distrag atenţia de la urât şi o direcţioneză către ceea ce-şi doresc.

Când folosim expresiile altora alegem un mod superior de exprimare, mai apropiat de anumite idei pe care nu reuşim să le conturăm. E drept, fiecare cu talentul său: unul se pricepe mai bine la cântărit cuvinte, unul la învârtit covrigi, altul la strâmbatul din nas ş.a.m.d.

Dar ce anume poţi să împrumuţi şi de unde începi să-ţi piezi personalitatea? Un citat, un articol, o melodie, o urare. Le dai mai departe şi ele vorbesc în locul tău. Întotdeauna va fi altul care a mai zis-o, care a mai gândit-o numai că în alte condiţii. E mai uşor să iei de-a gata.

Printr-o uşoară extindere ajung la moda unghiilor false şi la toate accesoriile menite să împopoţoneze omul. Nu mi-au plăcut niciodată din simpla idee că deformează adevărul. Exact ca-n bancul ăla: care este asemănarea dintre un sutien şi un ziar? Amândouă deformează realitatea.

Una e să porţi cercei şi alta e să-ţi atârni cercurile olimpice la urechi. Una e să te machiezi şi alta e să fii curcubeul străzii. Dar de la libertatea de a alege şi până la capacitatea de a filtra e cale lungă.

15 răspunsuri to “De unde împrumutăm nişte originalitate?”

 1. De unde împrumutăm nişte originalitate? - Ziarul toateBlogurile.ro Says:

  […] De unde împrumutăm nişte originalitate? Sat Nov 20, 2010 15:25 pm Când vorbeşti cu cuvintele altuia e ca şi cum ai lua haine cu împrumut. Asta se întâmplă când mergi la bal sau vrei să impresionezi auditoriul şi te simţi lipsit de wow. Ai nevoie de ceva mai bun, de ceva extraordinar. De ce să nu îmbunătăţeşti ce ai deja? Trebuie să fac o mică paranteză: […] […]

 2. jamilla Says:

  capacitatea de a filtra, la unii oameni, e redusa doar la calitatea de a alege, nu si de a-si asuma 🙂

 3. Dacian Says:

  Nu avem de unde 🙂

 4. De unde împrumutăm nişte originalitate? | Info Blog « Says:

  […] Când vorbeşti cu cuvintele altuia e ca şi cum ai lua haine cu împrumut. Asta se întâmplă când mergi la bal sau vrei să impresionezi auditoriul şi te simţi lipsit de wow. Ai nevoie de ceva mai bun, de ceva extraordinar. De ce să nu îmbunătăţeşti ce ai deja? Trebuie să fac o mică paranteză: […] Citeste mai mult pe AnaAyana […]

 5. Dl.Goe Says:

  Vad ca astfel de intrebari existentialiste fac parte dintr-un „un-curent-trendy-la-moda”. In Dilema dl. Plesu vine si revine cu intrebari (aproape retorice) despre „autenticitate”, aici tu impingi discutia spre „originalitate” si sursele posibile ale acesteia… Dar ce sunt acelea „autenticitate” si „originalitate” e greu de spus. Caci nimic nou nu-i sub Soare.

  P.S. S-a bagat marfa proaspata (filme vechi) pe Arca lui Goe. Poate doriti sa revedeti… Secvente inregistrate din programul nostru de revelion.

  • AnaAyana Says:

   Pffu, dl. Pleşu e plin de astfel de întrebări. Nu am citit articolul respectiv dar trebuie să-l văd. Dacă e modă au ba, nu mă întreb. Cu cât sunt mai mulţi ochi deschişi pe acest subiect, cu atât mai bine.
   Filme? Of cors. Să vedem.

 6. Xenonisis Says:

  Ana, ăsta e cel mai bun post al tău din ultimele luni (în viziunea mea)!
  Îmi place mult ce fel te exprimi aici, cu o ură mocnită, e şi foarte amuzant textul, chiar nu pot să nu mă întreb -destul de curios- cui îi sunt adresate aceste rânduri…

  Referitor la originalitate… Scuză-mă că sunt sincer, nu pot fi altfel din nefericire, dar nici tu nu prea ai strălucit de originalitate în ultima vreme… 🙂 Cum ţi-a venit acest imbold să arunci cu pietre în alţii ?

  ***THE AWAKENING – KATE CHOPIN***

  “…in which she would never have the taste of life’s delirium. Edna vaguely wondered what she meant by life’s delirium.”

  ***THE AWAKENING – KATE CHOPIN***

  • AnaAyana Says:

   Rândurile nu au un destinatar în mod special. Am adunat impresii care merg către acest gen, câte puţin de la fiecare. Dacă pot spune aşa. Problema mea e alta. Nu mai am răbdare să scriu. În ultima vreme doar adun impresii. Merci pentru apreciere.

 7. AnaAyana Says:

  Am păţit şi eu o dată să mi se spună că am furat nuş ce poezie a lui Nichita Stănescu dar eu n-o citisem niciodată. Sau parcă era vorba de Ana Blandiana. Coincidenţe?
  Şi furatul e corect dacă specifici sursa, nu? Dar pentru a da un verdict de original 100% trebuie să cunoşti tot ce s-a mai inventat, scris, zis… pentru a putea suprapune şi a găsi acel pattern lipsă.

 8. bulboicic Says:

  Originalitatea^un cuvant cu sens unic..E frumos sa intri pe el si sa vezi unde duce;stii unde duce.Atunci ce faci?Incerci cu calm sa.ti expui parerea celorlalti pt ceea ce crezi despre el,dak nu cumva ai o harta in manek.Depinde de timpul de afara.. ))

 9. Zina Says:

  Interesante idei…Si eu sunt pentru originalitate, dar nu cu orice pret si cu o conditie: sa aibe o baza culturala solida.

Ce crezi?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: