ARUMDABDA sau frumuseţea care ţipă

by

arumdabda

Produs de Kim Ki-duk sub regia lui Juhn Jaihong, Arumdabda sau Beautiful este mai mult decât povestea unei femei extraordinar de frumoase. Filmul naşte multe întrebări în mintea privitorului.  Să fii frumos e un dar minunat sau o condamnare pe viaţă? Cumva te izolează de ceilalţi oameni şi devii captiv într-o lume pe care ei nu o cunosc decât la suprafaţă? Sau poate frumuseţea e destin, cum îi spune unul dintre personaje.

Eunyoung are un efect bulversant asupra oamenilor. Bărbaţii sunt pur şi simplu fascinaţi de prezenţa ei: o urmăresc, îi trimit buchete imense de flori, o caută cu insistenţă la telefon, îi trimit mesaje siropoase, etc. Copiii îi cer autografe crezînd că e actriţă. Femeile o invidiază, mai ales că prietena cea mai bună, după a nu ştiu câta operaţie estetică, tot nu atrage privirile ca ea.

Frumuseţea lui Eunyoung devine o povară sufocantă, începe să o urmărească. Este judecată numai după felul în care arată, puţini realizează că de fapt este frumoasă şi din alte motive. Regizorul are grijă să strecoare o floare albă în vază, detaliu care este apoi deconspirat.

A vorbi despre acest film, chiar spunînd numai două sau trei idei, înseamnă să-l devoalezi crunt. Cum nu vreau să fac asta, nu voi pune accent pe detalii. Într-un fel, două mari teme  domină pelicula: viaţa când eşti frumos şi cea de după, când ai pierdut acest dar şi te zbaţi să supravieţuieşti.

Conştientă fiind de efectele pe care le are asupra oamenilor, poate nu îndeajuns de mult, Eunyoung parcă ar fi dată cu parfumul lui Jean-Baptiste Grenouille din filmul cu acelaşi nume. Venind pe urmele lui, ca pe un drum, un tânăr ce o diviniza în secret şi o urmărea de câţiva ani, o violează. Realizează că este vinovat şi că nu aşa trebuia să se întâmple şi se predă autorităţilor. Scuza lui pare ruptă din basme: frumuseţea ei m-a violat, fapta fiind doar consecinţa unei obsesii.

Felul ei de a trece peste evenimentul care i-a furat tot ce avea mai de preţ, este straniu: vrea să se urâţească. Undeva pare o încercare de a echilibra starea interioară cu cea de afară.  Trebuie să umple un vid. Pierderea atârnă greu, ca o ancoră de plumb în mijlocul oceanului. Dar cu ce se poate face asta?

Lupta pentru normalitatea de dinainte devine un amestec de ură, nostalgie şi tristeţe. Viaţa ei devine un ţipăt de durere peste care nu mai poate să treacă. Dacă la început ţipătul era al strălucirii, acum realitatea se opreşte-n trecut. Necunoscuţii o văd în continuare frumoasă. Totul după intenţiile fiecăruia. Nu este uşor să te afli în faţa comorii şi să pleci acasă cu mâna goală.

Un film dezolant dar dacă priveşti frumuseţea ca pe o speranţă ce va mântui lumea, cum spunea Dostoievski, merită să crezi în ea. În fond, frumuseţea e o stare de spirit.

Aici trailer.

 

Etichete: , , , , , ,

47 răspunsuri to “ARUMDABDA sau frumuseţea care ţipă”

 1. Rodica Botan Says:

  Am gasit ceva interesant scris de Thoreau…
  „The perception of beauty is a moral test.”
  Ma intreb oare pentru cine? Pentru cei ce poseda frumusetea sau pentru cei ce o privesc?

 2. Joker, The S. Says:

  Am cunoscut o astfel de femeie. Efectul frumuseţii extreme asupra bărbaţilor (în primul rînd – dar nu numai), deşi absolut neintenţionat, este devastator. Scapă raţiunii. Pentru femeia respectivă, în schimb, aceeaşi frumuseţe, stranie şi aproape dureros de privit, e o povară copleşitoare.

 3. 33de3 Says:

  cred ca cea mai frumoasa femeie pe care am vazut-o a fost o calugarita …avea o frumusete ce iti dadea pace,parca din alta lume …nu era o frumusete senzuala…nu destepta anumite instincte ci te facea sa te smeresti…e ceva inexprimabil…

  am cunoscut si femei frumoase in intelesul mai larg si e adevarat ma purtam ,in preajma lor(una in special) ,ca un imbecil …nu ca n-as fi …
  ma intreb ce cutremur de 11 grade pe scara nustiucare va fi pentru o asemenea persoana cand isi va pierde stralucirea si frumusetea …daca s-a bazat doar pe frumusetea ei pana atunci…de fapt am si vazut ce suferinte sufletesti infricosatoare are o asemenea persoana…

 4. Rodica Botan Says:

  …se zice ca in timp, exteriorul incepe sa se schimbe si pe la 50 de ani ajungi sa ai fata pe care o meriti…

  Cred ca este adevarat…si mai cred ca unele atribute si pacate, in timp se manifesta pe fetele unor oameni…am vazut oameni lacomi pe a caror fata se citea lacomia fara sa trebuiasca sa-i cunosti sau sa-ti vorbeasca…si alte vicii…

  Biblia spune ca „ceea ce da frumusete unui om este bunatatea lui…” Si poate toti am beneficiat cindva de bunatatea cuiva…siastfel am vazut o frumusete care nu piere, chiar daca apartinea cuiva care din punct de vedere estetic bu era perfect.

  Si iata deci reteta pentru frumusete…numai ca nu e usor sa fi bun totdeauna si cumva nu e chiar totdeauna la indemina…

 5. das Ewig weibliche Says:

  pour le Joker…musiu, din nefericire, nica nu scapa ratiunii.

 6. Joker, The S. Says:

  Să ştii, maestre das Ewig weibliche (… Eternul feminin se traduce, dacă un ne-vorbitor de germană ca mine a înţeles corect de prin dicţionarele online…), am ajuns să mă întreb dacă Raţiunea, în accepţiunea de bun simţ – comun acceptat, e cea mai bună opţiune în viaţă. Tu zici că nimic nu-i scapă (nu sînt de acord cu tine, eu ştiu că îi scapă pasiunea, de exemplu, n-o poate controla). Oare, dacă ar fi cum spui tu, dacă nu i-ar scăpa nimic, ar fi bine? Lasă-mă să fiu rezervat.
  În continuare îmi doresc să se-ntîmple tuturor Binele şi Frumosul. Raţiunea e utilă adesea şi ea, dar nu le este sinonimă nici uneia dintre cele două. Şi – apropos – raţiunea te-ndreaptă adesea către compromis, ceea ce îi arată cu evidenţă natura telurică.

 7. Barbosu Eugen Says:

  33de3 propun sa scriem cartea „Am cunoscut si femei frumoase”

  Ca tot zicea joker de stihiile naturii, telurica cat si tectonica, cam asa. Si care se termina in miscari de geosinclinal. Si atunci cand erupe Vezuviul a foc si pucioasa peste tot, lava nu o sa te mai caute de nici o culoare si o sa caste cand o sa vorbeasca cu tine si Zeus tot ce spui tu o sa gaseasca plictisitor, copilaresc si infantil. Si cu asta s-a cam zis cu binele si frumosul lu’ homo sapiens.

  Ce tartacuta zice ca-i frumos, mintea rumega. Si ce mintea rumega, bovina mesteca. Si ce iese la urma, se cheama concluzia. Principalu-i fericita sa linga drobul de sare, pana nu li se termina lava la amandoi.

  Asta mere impleticita la mare arta cu filozofia lu Eros, „ce-i in mana nu-i minciuna”, a lu Koalemus, „coana mare fata cu reactiunea” si cu cand, cum si de ce vulcanu ei nu poate sta locului in singuratate sa fumege la rece, nici macar o clipa. Sau cu povestea aia induiosatoare cum pe malurile Stixului calu mangaia magaru intre urechi, si asta sta nemiscat dar misca fericit si in paradoxala aventura urechile, bucuros de bunatate de dragoste ce se petrece intre ei. Ca stapana ieslei era toata numa ochi si urechi.

 8. Rodica Botan Says:

  Mai Eugen…exista ceva sfint si bun pe lumea asta pentru tine? Esti foarte iscusit cu vorba…trebuie sa recunisc. Inteligenta nu ti-am pus-o niciodata la indoiala. Dar omul are nevoie di de alte lucruri pe lumea asta. Si sint sigur ca frumusetea te satisface pentru o vreme, dar si tu te-ai plictisii de frumusetea care n-ar avea bunatate si inteligenta.

  Ce tii neaparat sa denigrezi tot ceea ce spun unii oameni; asa cum tie iti plac jocurile si alte lucruri care pentru tine definesc pasiunea, este posibil ca alti oameni sa aiba alte pasiuni…

  Sint convinsa ca n-am inteles jumatate din textul de mai sus, dar aproape din instinct stiu ca iara ti-ai etalat inteligenta ca sa distrugi orice gind bun pe care am incercat sa-l pun acolo…

  Tu cind joci jocurile alea ale tale te straduiesti sa ajungi perfectiunea dar n-o atingi totdeauna. Eu cind vorbesc de anumite valori si lucruri care ma intereseaza vreau sa ating si eu o treapta cit mai superioara desi sint om cu toate pacatele de rigoare si nu reusesc prea mult…dar cel putin ma straduiesc.

  Ce duh te poarta si te chinuie asa ca esti vesnic nemultumit de toti si toate si simti nevoia sa denigrezi si sa jignesti si sa te invirti ca un Goliat cu sabia ta uriasa nu conteaza compania de oameni la care te adresezi…?

  Nu te obliga nimeni sa-ti schimbi credinta daca o ai…sau parerile tale despre lume si viata…dar daca unii din noi te suporta sa iti vomiti cite odata rautatile, da-ne si noua celorlalti voie sa avem cel putin opinii.

 9. die Weise von Liebe und Tod Says:

  ohohohooooo natura telurica a ratiuniiiiiii gata, m.ai nenorocit pre vieata.

  reluam, mai ab ovo. ratiunea careia nentu cunt ii spunea Vernunft, se preocupeaza avec les gandurile, in manifestarea lor….telurica a conceptului. din mai multe concepte, bibilica nuoastra screme propozitii sintetice si analitice. ne holbam ghini around us si aplicam aceste propozitii lumii inconjuratoare. ca or hi veritas au ba, mi se rupe.
  pe de la spate, adica pe de partea cestlalta, pasiunea, ase cum ghini ii zici si nomenul nomenclaturist, ie pasiva. adica si.o ia. nu numa ca si.o ia, da nimeni nu poate spune CUM si .o ia. pen ca domnia ei nu foloseste conceptele, sau nu le foloseste pretinzand ca vrea sa descrie ceva real. deci mai pe scurt domle, ratiunea zice que sa.mi bag piciorul daca in tati lumili posibili un tringhi are numa si numa trii unghiuri din cari maxim unu ie drept. pasiunea zici ca daca ma benoclez io ca felix(felix ie boul ce amusineaza floricele, ala din cartoons) in ocheanele albastre are iubitei mele, pot sa spun dupe aia ca tri.unghiul poate sa aiba 1245 de unghiuri. io personal prefer sa nu ma.njure fosta mea profa de geometrie analitica.
  allora, analizeeee, analizeee et Gott mit Angst.

 10. die Weise von Liebe und Tod Says:

  pi.si. bre barbosule, da tu iesti un adevarat poiet filosof!

 11. die Weise von Liebe und Tod Says:

  PS la PS
  pi.si insemneaza PS, adica sa nu se facataluiasca confuziuni efuzionala cu actiunul urinatoriu

 12. Cristal Says:

  @AnaAyana
  Filmul pare o excursie in comportamentul uman, cu sens psihologic complex.
  Frumusetea – comoara?… a piratilor. 😛

  @Rodica B
  „in lumea asta trebuie sa fii putin nebun ca sa nu innebunesti de-a binelea” spunea un cantaret
  „probabil cei care sunt putin mai mult nebuni au instinctul de supravietuire mai ridicat” -spunea un poet 🙂

  @Eugen
  „a fi fericit inseamna a te trezi dimineata si a te culca seara, iar intre cele doua actiuni sa faci tot ce-ti place” .
  Pot oare sa fiu sigura ca esti de acord cu mine? 😆

 13. Barbosu Eugen Says:

  „Sint convinsa ca n-am inteles jumatate din textul de mai sus, dar aproape din instinct stiu ca iara ti-ai etalat inteligenta ca sa distrugi orice gind bun pe care am incercat sa-l pun acolo…”

  Phaa…iar vine mama soacra sa ma certe. Sa scot baioneta (?) 😀
  Draga Rodica, eu cand ma insor o fac cu ea, nu cu mama soacra, adica convietuirea. Sa-ti explic. Daca nu intelegi, nu trage concluzii rautacioase, bazate pe instinct. Postul meu nu se leaga de al tau, pentru simplul motiv ca nici nu ti l-am citit. Nu citeam nici asta de mai sus, daca nu incepea cu „Mai Eugen”. Daca te deranjez, fa la fel ca mine. Sari peste comentarii.
  Pune mai bine niste muzica pe aici la Asculta-te Pe Repeat, ca melodiile alea faine pe blogul tau le-am ascultat si as asculta cu placere mai multe.
  La muzica te pricepi, la altele, ca de exemplu descifru*, nu.

  Hai sa iti explic pentru prima si ultima oara, pe indelete, ce inseamna cele de mai sus. Primul post ironizeaza afirmatia lui 33de3, ca „a vazut si femei frumoase”, pentru ca seamana ca forma cu una spusa de cineva, candva „am intalnit si oameni fericiti”, si care in contextul de acolo transmite speranta, dar se sprijina masiv pe ideea ca de regula asta lipseste. Afirmatia lui 33de3 transpusa si interpretata dupa aia ar insemna ca aproape nu exista femei frumoase. Stiu ca nu aia a fost intentia celui ce a scris, dar daca acea expresie ti-e cunoscuta, nu poti sa nu faci legatura.

  Mai departe, referior la ce spunea joker despre frumos si nu mai stiu ce. Daca vezi frumusete si harmonie peste tot, inseamna ca ar trebui sa incerci niste jocuri pe PC pentru ca prea multa „realitate” dauneaza unei judecati sanatatoase si incetoseaza privirea. Ca sa vezi imaginea de ansamblu, trebuie sa privesti de sus. Ca-n Dead Poets Society.
  Joker e un idealist. Eu din pacate, nu. El nu transmitea atat o stare de fapt, cat crezul lui ca exista si cazuri fericite. Vad ca te intereseaza aspectul asta, pasiunea. Casatorit, joker?

  Mai departe. Pasiunea vine tot de la creier, ochiu vede si inima cere e o scurtatura. In realitate, de la ochi pana la inima intervine procesul gandirii, si nu degeaba. Omul de asta e diferit de animale, pentru ca rationeaza. Nu am sa intru intr-o noua polemica religioasa cu tine. Statistica spune ca pasiunea isi gaseste echivalent acolo unde nivelele de inteligenta sunt apropiate, conditiile materiale la fel, etc. Daca urmaresti ziarele, o sa afli ca toate vedetele se casatoresc cu miliardari din dragoste, ca iubirea triumfa si alte nerozii. Iar in cazurile mai fericite, cand ele isi iau oameni simpli, totusi gasesti foarte multi numitori comuni. Concret. Daca iti cade o bomba in brate, in tinerete, si ramai fara maini si picioare, nu te mai ia nici dracu. Adio arme, cuvinte pompoase si emfazice despre iubire, Dumnezeu si pasiune a la joker, nu se vor arunca tipele claie peste gramada sa te curteze, intr-un scaun cu rotile, poate daca esti nepotu’ lui Bill Gates numa’. Daca esti sarac lipit, depinzi de statistici, in ce mediu traiesti si care e starea materiala a celorlalti, daca concurentii tai au masini, la fizic intotdeauna primeaza cei ‘nalti ca brazii si aparent falnici, musculosi, etc. Inteligenta e pe ultimul loc, pentru ca nu are aspect fizic. Toti amicii mei, care, si normal, sunt mai inteligenti decat media, exceptand unul ce are 1.88m inaltime, si arata bine, nu au consoarta, desi sunt pe la 25-30 de ani. Unul din ei e si cersetor, ghici cate se napustesc dupa el.
  Unele sunt in stare sa braveze ca ele sunt idealiste, ca exista suflete pereche in care ele cred si alte nerozii, ca pe urma sa le scape un „mic” amanunt, ca planuiesc viitorul lor iubit si posibil tovaras de viata sa fie inalt si intr-adevar, asa se si intampla, atare conglomerat de carne si oase chiar isi aleg, si pe urma turuie fericite ca da, el e alesul care vine de sus si nu din bibilica aia lor ce comite acte de erezie, la fiecare clintire de neuron. Inalt deci, ca asa i-o zis ei spiritu’. Huh ? Pasiune, pe capul meu. Ussallah !
  „vulcanu ei nu poate sta locului in singuratate sa fumege la rece” = cum se face ca pasiunile cele divine gen suflet pereche nu isi mai au astampar, si domnitele repede sar de la unu la altu? Adica daca una se desparte de prietenul ei cu care a stat cativa ani, dupa un an de pauza cica isi gaseste iara iubirea. Mai sa fie, e asta un dar al sortii generat dintr-un noroc incredibil sau doar pur efect demografic (deci care tine de populatie)?
  Apoi povesteam cum stau ei, dragutii de ei, cei de mai sus si se pupa ca iubiteii si se scarpina dulce si molatec intre urechi, numindu-se oameni, fiinte rationale si care cred in destin si ala de sus, cand de fapt totul a pornit de la un gest animalic filtrat printr-o sita de obicei stricata, care se cheama logica.
  Faza e ca nicicum nu-i bine: daca se porneste de la atractia fizica, sunt animale si daca pui logica la contributie, is profitori. Intre ele, is jumate/jumate, nicicum insa nu-i indicat batut tam-tam-ul si laudata pasiunea. As spune, asta e natura imperfecta a omului.

  Pasiunea depinde daca atunci cand esti singur cu o femeie, ii pui mana unde o doare sau nu. Daca da, se poate dezvolta. Altfel, daca ti-ai ratat prada ea se crizeaza, iti face o morala de zile mari ca nu va potriviti, cauta sa isi aminteasca de cine s-a simtit atrasa inainte si daca nu apare ala in peisaj cat timp i-ai invartosat hormonu de crestere in egzcitatiune*, s-o prinda pregatita de iubire, deschide usa si racneste pe coridor: Neext!
  In rest, toate bubuiturile ei de suflete crapand si cracanind norii spre ele si soptindu-le de The One si perechea perfecta, sunt trilulilu. Cam asta ii „pasiunea”.

  *welcome back, u know who

 14. Joker, The S. Says:

  … Ce-mi faci tu maestre, dicţionare on-line la ora două din noapte… deci în drumul dinspre iubire şi/spre moarte, zic eu, combinînd suma cuvintelor traduse cu frazarea anglo-saxonă de-o ştiu de prin filme (… părerea mea…). Dacă greşit-am, corectează-mă, please.
  Altminteri, ai descris perfect situaţiunea, depinde cu cine vrei să te-mpaci, cu profa de geometrie din (trecutul) liceu ori cu iubita-ţi cu privirile-albastre, căreia te rog să-i transmiţi respectele mele.
  Cît despre tăuraşul din cartoonului copilariei (… Ferdinand, în amintirile mele…) el va continua să facă ce ştie mai bine, adică să smeeeel the flowers, aici sîntem cu toţii perfect de acord.
  🙂

 15. Barbosu Eugen Says:

  Se cere o precizare, sa inlatur neintelegerile: cei de mai sus care se scarpina dupa ureche sunt un el si o ea, „perechea ideala”, personaje pe care doar cineva se cere sa le inteleaga, se refera la ceva petrecut in afara virtualului, si nu e nicidecum o referire la joker sau das Ewig weibliche. Cu das Ewig weibliche am fost de multe ori de acord in ce a spus si nu am pentru ce sa intru in conflict, cat cu Rodica sper ca am clarificat mai sus.

 16. Rodica Botan Says:

  Pot sa va amintesc cumva ca subiectul era despre „frumusete?”

 17. die Weise von Liebe und Tod Says:

  hai ca ie dimanche si m.am certat destul cu une certaine fimei.
  asa ca bafta si sarbatorele heureuxe a tous!
  PS. madam rodica botan spune.aaaaai mai sus…….”da.ne si noua dreptul sa avem opinii”. pentru o persoana care afiseaza pe pagina web personala filmuletul lui Geert(sau cum naiba s.o pronunta sau scrie), punand ca titlu (incredibil!) CE TREBUIE SA STIM DESPRE ISLAM (!!!!!!!!!!fuck me jesus!!!!!), esti cam…..liberala cand vine vorba despre opiniile tale, n.est pas?
  am fost deopotriva against that movie, si impotriva celor ce.l iau ca pe singurul adevar despre islam si celor ce ii neaga orice urma de credibilitate. sunt foarte curios…..crezi ca inafara de latura mediatizatofanatica exista lucruri calumea in lumea araba? sau nu, animalele dreacului, jitele?
  dar ma opresc, que vad ca mi.am incalcat urarea de mai sus.
  tschuus

 18. Joker, The S. Says:

  Mesaj blocat de sistem az-noapte, nu prea înţeleg de ce:

  … Ce-mi faci tu maestre, dicţionare on-line la ora două din noapte… deci “în drumul dinspre iubire şi moarte”, zic eu, combinînd suma cuvintelor traduse cu frazarea anglo-saxonă de-o ştiu de prin filme (… părerea mea…). Dacă greşit-am, corectează-mă, please.
  Altminteri, ai descris perfect situaţiunea, depinde cu cine vrei să te-mpaci, cu profa de geometrie din (trecutul) liceu ori cu iubita-ţi cu privirile-albastre, căreia te rog să-i transmiţi respectele mele.
  Cît despre tăuraşul din cartoonului copilariei (… Ferdinand, în amintirile mele…) el va continua să facă ce ştie mai bine, adică să “smeeeel the flowers”, aici sîntem cu toţii perfect de acord.
  🙂

 19. Rodica Botan Says:

  Filmul nu l-am facut eu…si chiar si cel care l-a facut a pus doar secvente din realitatea ce exista. Nu-mi aduc aminte sa fi scris nici in quoran…e scrisa tot de arabi si ei au spus ca evreii si crestinii trebuie omoriti. Daca nu vroiau sa scrie si sa spuna si sa actioneze …n-ar fi facut-o. Nici mie nu mi-a placut filmul…adica, realitatea lui…ca si mie mi-ar place sa fie pace pa pamint; dar nu este.

  Filmul respectiv este ca o colectie din ziare in care anunta ce se intimpla in lume…Acuma spune-mi mie cine-i de vina ca gindesc asa si traiesc asa si isi educa copii sa traiasca asa?

  Dar aia nu are a face cu subiectul de pe blogul asta si nici cu caracterul meu . Intimplarea face ca eu cred intr-un Dumnezeu viu si adevarat, unul despre care n-as scrie asa cum ai facut-o mai sus.

  Spui ca esti impotriva celor ce spun ca asta este singurul adevar despre Islam…(in primul rind cind vrei stii sa scrii foarte bine romaneste…nu mai turmenta cuvintele ca nu adauga nimic la text). Imagineaza-ti ca daca ar sta cuminti si s-ar inchina frumos la matura lor sau ghiveciul lor de flori sau Allah…nu le-ar avea nimeni treaba.

  Trebuie sa te anunt ca n-am facut eu Istoria si nici macar n-am scris-o. Asa ca nu sint eu nici macar vinovata de opiniile care ti le-ai facut pina acuma…asa ca…mi-am scris si eu opinia despre ce inseamna frumos, si uite ca esti gata sa-mi tai capul ca si musulmanii din filmul ala care astea invataturi si planuri au…ca toti crestinii si toti evreii trebuie exterminati. Asta imi spune foarte multe despre cine esti si cum gindesti si ca cei care sint descrisi acolo in film s-au extins pina in Romania. Au mai vrut ei s-o cotropeasca de mai multe ori, si nici asta n-am scris-o eu in cartea de istorie…

  Nu-i asa ca gusturile si culorile sint greu de discutat?

  „Frumosul” exista doar in ochii aceluia care vrea sa vada frumosul…

 20. Barbosu Eugen Says:

  Rodica Botan: am spus ca nu iti mai raspund, dar nu am cum, atunci cand risti sa infestezi lumea, cu aburelile astea religioase. In mare: religia e un pretext si de o parte si de alta a baricadei, si bataia adevarata se da pe resurse.

  In detaliu:
  Toate atrocitatile aratate in film nu au legatura prea mare cu natura religiilor ci cu natura umana si dpd vedere religios ii chestie proportionala.
  Deci sa intelegi si tu Rodica, numarul atrocitatilor comise de crestini este mai mare, pentru ca crestinismul este deocamdata mai raspandit decat islamismul. Doar pentru ca americanii nu decapiteaza oamenii ci ii bombardeaza cu bombe cu napalm si alte delicatese, asta nu inseamna ca sunt mai putin vinovati. Daca vrei istorie, Hiroshima si Nagasaki iti spune ceva? Japonezii nu erau musulmani, u know? Se pune accent pe laturile extremiste ale islamismului (jihadul, termenul de razboi sfant il au si crestinii) pentru a baga in capul omului de rand ca islamismul e rau in majoritatea aspectelor lui. Textele din Coran, la fel ca cele din Biblie, sunt interpretabile pana la dumnezeu si inapoi, cum am mai spus, asta e „frumusetea” religiilor, ca pot fi folosite ca forma de manipulare, liderii interpretand cuvintele de capatai, pentru a dicta subordonatilor, dupa bunul plac.
  Exista undeva o expresie, in cu totul alt context si care spune asa, refereritor la educatia copiilor, in scoli: daca tratezi un copil ca pe o posibila problema, atunci creezi o problema. Omul e foarte influentat de cum il trateaza cei din jur si poate chiar deveni asa cum il vad altii, daca are parte la infinit de acelasi tratament. Daca ii spui la unu ca ii om rau, ala nu te baga in seama. Daca ii mai spui odata, pleaca mai incolo. Daca te iei dupa el si tot strigi ca ii rau, pana la urma se incranceneaza si chiar iti face rau. Asta nu il face cu nimic mai rau sau mai bun decat tine, care folosesti metoda asta. La fel si cu religia. Asta e frumusetea. Rautatea zace in fiecare. Vezi, totul e frumos, asadar (asta e deja o afirmatie ironica, ca tebuie sa iti traduc ca la gradinita).
  Scopul CIA-ului si al bossilor americanilor ii sa prosteasca lumea ca islamul e rau si ca acolo in Orientul Mijlociu se petrec fapte grave, ca sa aiba sprijinul populatiei in mentinerea razboiului provocat de ei, sa poata de fapt sa suga in continuare resursele naturale ale arabilor. Si arabul cand vede asta si ca ii cotropit, cum sa nu se supere?

  Ce avem concret, prin atentatele din 9/11?
  -pe de o parte americanii, ei spun asa: un atac a lumii arabilor impotriva democratiei. Practic: au murit cativa mii de americani si au fost distruse cateva blocuri (nu spun ca e putin, o tragedie e tot o tragedie), lucru pe care il putea la fel de bine face si un american, cu putine cunostinte in domeniu. Deci practic nu e invazie. Repercursiunile asupra democratiei sunt mai mari din cauza razboiului ce a urmat decat din cauza efectiva ca au murit cativa mii de oameni si rudele acestora au ramas indoliate.
  -pe de alta parte, arabii, ei spun asa: unii dintre ei, in jur de zece la numar (nu mai retin cati au fost implicati), au facut un act terorist, au ucis americani si le-au distrus blocurile. In loc ca americanii sa aresteze agresorii si eventual sa elimine gruparea care a condus atentatele (fara a face rau nevinovatilor- la patrat, comparativ cu victimele provocate de teroristi, cum au facut) ei au decis sa invadeze alta tara. Considerand ca majoritatea arabilor nu au avut nici un amestec cu atentatele, cine are dreptul sa fie mai suparat, americanii ca au fost ATACATI, sau arabii ca au fost INVADATI?
  Conflictul din Orientul Mijlociu a fost, este si va fi finantat de americani. Crezi ca CIA doarme? Ei le furnizeaza bombe la arabi, ii instruiesc, si pentru misiunile mai dificile se deghizeaza ei in arabi, pentru a provoca discordie. Nu poti purta un razboi de succes de guerila impotriva celei mai mari puteri militare a lumii, fara ajutorul ei. Asta e logica elementara.

  Apoi daca americanii sunt asa de aparatori ai democratiei impotriva islamului, de ce nu sunt in Africa? Majoritatea religiilor din Africa sunt si acolo musulmane. Pentru ca africanii deoarece au avut o istorie foarte zbuciumata, nu au reusit niciodata sa inchege un imperiu si sa intre prea serios in conflict cu crestinismul, deci guvernantii vostri nu pot gasi un motiv la fel de gras sa intre in Africa asa cum au prilej cu arabii. Daca motivul religios ar fi intr-adevar cauza conflictului si islamul samanta rautatilor, totusi ar intra si in Africa, pentru ca si acolo e islamism. Dar, arabii au titeiul. Toate conjuncturile le sunt americanilor favorabile sa frece apa-n cada pana da in clocot, in Asia Mica.

  Apoi vorbind de atentate, stiai ca in 9/11 cand s-au prabusit blocurile, aviatia americana nu a doborat avioanele teroriste pentru ca aveau chipurile exercitii de antrenament? Bine, aviatorii nu stiau ce se petrece, dar espionajul stia bine mersi. Si ca desi au fost lovite de avioane doua blocuri, s-au prabusit trei ?A dracului, al treilea bloc s-o molipsit de ceva boala, la radacina (asta a fost si raportul oficial). Dar au negat ca cele doua blocuri au avut explozibil la baza. Pai daca celelalte doua blocuri au fost lovite in cap, asta al treilea de ce s-o afectat la picioare?
  In Anglia, stiai ca in ziua atentatelor cu bombe, serviciile de securitate au fost ocupate cu simularea unor atentate in aceleasi locatii, si la aceeasi ora? Ceea ce inseamna ca teroristii care au pus bombele trebuiau sa treaca printre ei neobservati, sa puna bombele si sa plece. Nu ti se pare cam greu de facut asta ?
  In Iraq, majoritatea atentatelor reusite au loc exact la fix, de parca insusi americanii si-ar pune bombe sa sara in aer. De unde atata pricepere din partea arabetilor? Ca doara ziceti ca-s prosti si rai. Doar daca nu face totu parte dintr-un plan mai mare. Eh?

  Ca un ultim exemplu de cum merg vrajelile in sefia SUA: ceva mare purtator de cuvant al guvernului a fost concediat, pentru ca a facut o gafa. La un interviu, a fost intrebat ca prin ce metode s-a reusit identificarea teroristilor din avioanele de la 9/11? Raspunsul: s-au gasit fragmente de corpuri, si deci din probele de ADN. Intrebarea a venit: bine, dar pentru a identifica pe cineva dupa ADN, trebuie sa ai semnatura lor in baza de date, ca altfel cu ce le compari? Asta s-o balbait, pentru ca o facut-o de oaie. In realitate habar n-au cine or condus avioanele, doar s-a dat vina pe arabi.
  Adevarul iese la lumina, da, insa nu e frumos. Daca tie iti pare frumos, inseamna ca nu vezi bine.

 21. AnaAyana Says:

  Rodica,
  ştii cum se spune: frumuseţea stă în ochii privitorului dar ăsta e deja un clieşu aşa că, la această oră, aleg ce a spus Thoreau

  Joker,
  Dacă femeia respectivă e judecată numai după aparenţe, da, frumuseţea poate să devină o povară. În film cam aşa se întâmpla. În realitate, sunt multe cazuri, nu avem de unde să ştim ce stă în spatele frumuseţii.

  33,
  Să fie în funcţie de tipul de frumuseţe căutat? Apropo de călugăriţă.

  die Weise…
  prea lung ţi-ai ales pseudonimul,
  pe unde mai umbli?
  glad to see you back

  Cristal,
  Comoară ce poate fi descoperită sau nu. De piraţi sau de cei cu ambii ochi neacoperiţi.

 22. Rodica Botan Says:

  Eugen,
  ma bucur ca am avut ocazia sa purtam in sfirsit o dicutie ca doi oameni civilizati. Sint de acord cu mai mult decit crezi tu in ceea ce ai spus. Sint multi care folosesc religiile in a-si atinge scopurile si scopurile lor nu au nimic de a face cu religia…ci cu propriile lor interese. Am citit si eu despre Inchizitie si politica papilor…si a altora. Chiar si azi unii fac atitea timpenii ascunzindu-se sub haina vreunei religii…sau in numele vreunei religii.

  Dar toate astea sint aspecte urite ale omenirii…sint ceea ce facem noi cu ceea ce ne-a fost dat sfint si bun.
  Cred ca nu ai citit ca am scris nicaieri altceva decit ca in Biblie spune una sau alta, tot lucruri bune si de folos.

  Filmul pe care l-am pus pe blogul meu era acolo pe blogul meu si n-am invitat pe nimeni sa se duca sa-l vada. Nici macar nu am tradus ceea ce scria in englezeste.
  Uite…nu inteleg de ce palestinienii de exemplu isi imbraca copii in veste cu munitie si ii trimite sa moara. Mama aia care face asa, si crede ca face bine…de ce nu imbraca ea vesta? Asa cum inainte familiile de monarhi isi sacrificau cite o fata sau un baiat si il trimiteau la calugarie ca sa se roage pentru pacatele celorlalti…care de-acuma puteau linistiti sa traiasca cum vor ca era unul de-a lor acolo sa se roage si sa mijloceasca pentru ei.

  Traiesc in America dar nu conduc eu America. Sint sigura ca daca America n-ar fi fost vinovata de ceva Dumnezeu nu ar fi lasat-o sa fie pedepsita; pentruca atita vreme cit a fost o natiune crestina au prosperat…
  Acum America nu mai este o natiune crestina si nici macar o natiune educata. Unii termina liceul si nici sa citeasca nu stiu…astia sint cei care pot fi manipulati usor…

  Dar de la ce ai pus jos adineauri si care are sens din punctul de vedere pe care il sustii, si pina la a ma baga la originile de unde am venit acum 53 de ani sau a-mi spune alte obscenitati…oridecite ori imi dau cu parerea este asa un drum lung.

  Imagineaza-ti ca am trecut de perioada din viata cind vreau sa ma gaseasca cineva frumoasa sau desteapta sau interesanta in vreun fel. Imagineaza-ti ca s-ar putea sa am intentii bune si sa n-am alte scopuri. De ce nu-ti poti imagina ca mai exista in diversitatea asta de situatii care este raspindita in lume si „anomalia” asta. Am experimentat si trait multe in viata…as vrea sa incerc sa traiesc cit pot de frumos…am experimentat si moartea, fara sa vreau, si am vazut ca este ceva dincolo de ea…si imi pasa foarte mult unde o sa-mi petrec eternitatea…ca tare e un timp lung sa ti-l petreci in iad…atita tot.

  Si cum am mai spus, mi-am facut datoria de mama, mi-am crescut copii cu greu si acum sint libera sa citesc sa scriu…sa imi dau cu parerea…si asta si fac.

  Multmesc inca odata ca m-ai tratat ca pe o persoana inteligenta …pentru mine reprezinta mult.

  AnaAyana si pe mine m-a intrigat ce a spus Thoreau…

 23. Jenseits von Gut und Shaworma Says:

  uialeu domle ce de pilosopie p.acilea. da pe mine ma preocupeaza alte lucruri…ca par d/exemplu, ce sa manac in seara asta. sa mananc cartofi prajiti cu carnati si chili sau un pic de pui cu smantana si salata de fasole rosie cu ceapa? greu, greu sa ma decid. si ma mai preocupeaza de ce ieste ataaaat de frig aici.
  mda, ie ferdinand vous avez raison….
  bre, doamna rodica, filmu ala ie un cacat, ca sa incheiem discutia scatofil sunt chestii iecstrase din context. iar in biblios nu iaste doar lucruri bune si frumoase…de iegzemploid in VT, imi scapa numele personagiilor maintenant, but ie o faza taaare teresanta….cand nenea o insala (porcu dreacului) pe tanti, ear iea ia un chiron si il bate.n cap. noaptea. ear iel moare, of course.
  d.apai ie frumos bre asa?!?!???? asta invata Biblikonul pre tinerele sotioare???? sa bata cu chironul capul / capetele barbatilor infideli???? eeeeee, urat, forte urat ut malevolent, i pak as spune.
  Contele de Mirabeau are o bucoavna nommee cred Biblikon erotikon….adunate.s toate celea. deci io preferez sa citesc VT decat sa ma uit pe pornhub sau youporn.hmmmm, mint, recunosc. dar daca.ss avea timp , asta as face.
  quant’a turmentatu moturilor, madam rodica, sa stii ca strang rau din orificiul…posterior sa nu adaug in onaniile egocentrice virtuale pre care le eja…pardon, emit si putina rusa, japoneza, bruma de cantoneza pre care o cognoscez, latina si bruma de greaca pe care ausssssi o cognoscentoidez. ma multumesc numa cu inglishu corciturat cu frenci und doicilandeza. au nu crede domnia ta ca.i fac un serviciu astfel?
  i pak from chiatra neamt unde ie frig de.ngheata cuoada motanilor

 24. Jenseits von Gut und Shaworma Says:

  ps. hinayana. domle da tu arati excelent:))))))

 25. AnaAyana Says:

  ba motanii

 26. Rodica Botan Says:

  Sint foarte „impresionizata de ca te preocupeaza si preferezi ausssssi quest que c`est sa baji in gura…dar nu de ornaniile egocentrice virtuale pre care le scofircesti printre dinti la iesire…ca si-au gresit…directiunea…cum varevasazica in limba ceea a latinilor care au locuit pe vremea cind inglejii vorgareau…o spaniarda cu cuvinte japoneze, invatata la Hiroshima dupa …cum se zice la aia …de te-a lovit ase de rau … de tia dat crampili astea verbale!!!!!!!”

  Poate totusi te duci la baie data viitoare…

 27. Barbosu Eugen Says:

  „Comoară ce poate fi descoperită sau nu. De piraţi sau de cei cu ambii ochi neacoperiţi.”
  Fereste-te de ala care gaseste frumusetea cu ochii. Ca limita frumusetii lui ii pana unde-i ajunge privirea.

  cristal:
  “a fi fericit inseamna a te trezi dimineata si a te culca seara, iar intre cele doua actiuni sa faci tot ce-ti place” .
  Fericit in viata, nefericit in gandire. Cine se scoala de dimineata departe ajunge. Cine se culca dimineata inseamna ca s-o ajuns.
  (tura viitoare cand ma mai citezi, o sa fiu fericit) 😛

 28. Jenseits von Mere cu biscuiti Says:

  offtopicoid> femeile.s nebune. toate. numa rasa pisiceasca si pinguinii is normali la cerebel

 29. Joker, The S. Says:

  @ offtopicoid: „Dincolo de…mere cu biscuiţi”, mda. Raţional şi singur în prag de sărbători, naşpa de tine.
  … Poate totuşi te iartă…

 30. Pinot Gris Says:

  ma iarta avec certitude, da intai tre sa.mi regularizeze creierii. si doar nu i.am facut mare lucru…..adique, daca stau bine swa ma gandesc, nu i.am facut nimic.

 31. Barbosu Eugen Says:

  Intre a nu-i face nimic si a fi nesimtit, fara a atinge marginile, acolo zace casnicia.

 32. AnaAyana Says:

  ba delfinii 🙂

 33. inima de canes Says:

  auzi musiu, da si mia torrentu sau zi de unde.ai luat muviu aista, ca nu.l gasesc
  danke

 34. AnaAyana Says:

  ba torenţii
  check your inbox

 35. Barbosu Eugen Says:

  Sase seara si deja nu mai am somn. Azi ies mai devreme din scriu, sa scriu la ce m-am filozofat in ultima jumate de ora.
  Mi-am amintit de un cuplu in varsta, si involuntar dupa aia, de Frumuseţea Ce Ţipa.
  Astia de care zic io ii stiu foarte bine, ca-s socrii unui bun pretin de-al meu. Mi s-o tot parut ciudat o vreme ca ea are nasu’ foarte scurt, de parca ar fi avut un accident. Pe urma m-o lamurit pretinu’. Cica ea in tinerete era frumoasa, si se invarteau barbatoii pe langa ea mai ceva ca mustele la ceva acolo. Si asta, in fata cu atatea well…posibilitati, se deda si ea la cate un romantism, limbaj al trupului ii zicea indemnului, cand precupetu’ de ocazie era flauer, ‘nalt si balauer si ea fraiera facea informatica, zicandu-si IF NOT a THAN b OR c AND d. Si barbatu-so, daca o vazut asa oroare, i-o taiat nasu. Dupa aia, s-o terminat cu romantismu’ cel din vecinatatea ochiului si nasului.
  Morala de fer si legatura cu filmu? Frumusetea poate la fel de bine corupe si din interior, sau poarta chiar amprenta coruptibilului (ii frumoasa, e mare posibilitate sa fie usoara, nu pentru ca ar fi rea, dar’din moment ce arata bine e normal sa obtina multe fara mare efort, practic speciile astea nu prea-s obligate sa gandeasca la nivel abstract, si cand o fac subjuga abstractul tentatiilor lor; ca ce-i obtinut usor, inclusiv dragostea-n genu asta, nu are prea mare valoare, afla ele pe parcurs, unele…).
  Nu-i chiar lege, varietatea e destul de mare, da’ cazuri din astea cred ca exista destul de multe, ba chiar suficient de multe sa se poata generaliza.
  La nivel de populatii, se pare insa ca asiaticii, media, sunt cateva clase mai sus la moravuri si vad lucrurile altfel decat occidentalii, nu stiu insa daca „frumoasele” de pe acolo se simt indreptatite de orientarile spirituale ce le promit rasplata in after-life. Cert ii iara ca nenea Goebbels avea pe undeva dreptate cand spunea ca inteligenta* distruge caracterul.
  *mai precis aia ce-ti permite sa alegi la infinit si intra in conflict cu spiritu’

 36. Rodica Botan Says:

  Cum se scriu aplauze pe internet? Clap-clap? Si nu glumesc…mi-a placut ce am citit mai sus. Ciudati mai sintem facuti…

 37. urdumheit Says:

  bad muvie. good story, good plot (it.s kim ki duk, wtf, remember Summer, winter…?), but summing, you can tell the director is someone else.
  din povestea asta ar fi iesit un film calumea. regizorul l.a futut. per total, merita sa.ti pierzi 30 de minute sa.l vezi pe rapid.

  ps. hinayana, bre, da cum naiba ti se pare fimeiea aia cum ca frumoasa ar hi ea? e URATA!!! ca dracu! e nasoala! e o schija, second! te intepi in ea! scandura! i need flesh! meat! sunculite! colacei!

 38. AnaAyana Says:

  O fi influenţa lui Juhn Jaihong de vină 🙂 Fata chiar mi s-a părut frumoasă. 90-60-90 scria pe ea

 39. nana mouskuri Says:

  ba 30-20-30

 40. AnaAyana Says:

  Păi dacă ţie-ţi plac mai mult colăceii.. Şi oricum nu înţeleg cum te poţi înţepa când doar priveşti la ea.

 41. lexxa Says:

  pff…foarte igenios Kim Ki-Duk am vazut majoritatea filmelor lui…kt despre filmul beautiful…nu dau de el:( unde as putea sa il gasesc…ms

 42. Alexandru Says:

  bun film… tocmai l-am vazut si eu… apoi ti-am citit cronica, fiindca eram sigur ca un comentariu din partea ta nu va intarzia sa apara… nu stiu de ce, dar parca dintr-o data, ma simt mai bine in pielea mea…

 43. lucian Says:

  Debutul postului tau despre acest film al lui Kim ki Duk mi-a adus automat in minte un personaj din o carte scrisa de Murakami. Haruki. Si anume „In Noapte”. E, acolo, in carte, o fata f. frumoasa care, la un moment dat, se decide sa doarma. Mult. Si nu se mai trezeste …

 44. alex moldovan Says:

  Hm. După comentarii, pare un film politic. Îl văd şi revin.

 45. alex moldovan Says:

  L-am adus. Îl văd şi revin.

 46. AnaAyana Says:

  Aştept impresii.

  Apropo de Murakami. Toni Takitani este ecranizarea unei idei de-a lui.

 47. alex moldovan Says:

  TT e după o povestire de-a lui Murakami. A apărut şi-n română.
  Acum, cu frumoasa, ideea e bună, dar filmul mi s-a părut primitiv ca realizare, opusul perfect al lui Toni Takitani, care e o bijuterie. Aici totul e pus cu mâna, grosolan. În plus, pare că individa tocmai devenise frumoasă cu o zi înainte de începerea filmărilor: se miră încontinuu de efect, nu pare să mai fi fost hărţuită înainte. Iar fazele cu excesele sunt copilăreşti şi demne de o blondă – metaphorically speaking :).

Ce crezi?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: