Să inversăm rolurile!

by

Empatic sau nu, câteodată-ţi doreşti ca ceilalţi să simtă măcar pe jumătate greul pe care-l duci. Ce sens ar mai avea să te plângi cuiva dacă nu pentru a-i ceda locul, fie şi pentru câteva clipe? Atunci devii arbitrul propriei stări şi te eliberezi de povară pentru a putea continua drumul. E ca şi cum ai căra două genţi grele iar staţionarea este interzisă. Dintr-odată, cineva apare şi le ia pe amândouă (sau măcar una) şi are loc transferul.

A te pune în pielea celuilalt în totalitate este imposibil pentru că vei judeca de fiecare dată lucrurile prin intermediul experienţelor din trecut. Aşa se justifică multe: supărarea ta e cea mai adâncă, nimeni nu este în stare să o înţeleagă mai bine decât tine. Extinzînd aria, toţi au probleme, dar de ce  numai unii vorbesc despre ele în timp ce alţii le rezolvă în tăcere?

Cineva povestea recent cum a scăpat dintr-un accident şi a rămas pe drumuri. De fapt, se bucura că mai este în viaţă, chiar dacă şi-a pierdut carnetul de şofer, portofelul, cheile, buletinul şi accidentase o persoană fără să ştie dacă va mai trăi sau nu.

Dintre cei prezenţi la discuţie, unul asculta atent şi punea întrebări compătimitoare, altul se juca pe telefon şi un al treilea tăcea. Mi-a fost dat să aud de la distanţă totul, fără a putea interveni cumva. Dacă aş fi fost implicată direct, probabil că nu aş fi ştiut exact ce să spun. M-am pus în locul lui doar atât cât mi-a fost comod. Nu am făcut decât să ridic genţile şi am simţit că sunt prea grele pentru mine.

Sunt convinsă că multe s-ar schimba dacă ne-am comporta cu fiecare aşa cum aşteptăm să se comporte ei cu noi. Pentru câteva clipe, pune-te în locul cerşetorului care te stresează pe drum, în locul câinelui pe care-l goneşti din faţa uşii de la intrare, în locul băiatului de pe scaunul cu rotile care se chinuie să urce în autobuz, în locul bătrânei care primeşte numai trei lei ca pensie, în locul necunoscutului care e răutăcios cu alţii, etc.

Vei spune probabil că toţi îşi merită soarta sau că nu ştiu să gestioneze prezentul în aşa fel încât să schimbe ziua de mâine. Sau nu! A fi slab este doar o chestiune ce ţine de păstrarea aparenţelor. Cine deţine controlul în totalitate pentru a se declara fericit? Depinde ce afişezi şi ce preferi să ţii la întuneric.

https://anaayana.files.wordpress.com/2008/10/hannah_fury-dont_be_scared.pdf

Etichete: , , , , , , , , , , ,

44 răspunsuri to “Să inversăm rolurile!”

 1. Andrei Monciu Says:

  E foarte greu sa fii in pielea celuilalt, mai ales ca e doar o chestiune de moment, el trebuie sa poarte ft mult timp povara. Asa-i ce ciudat e sa vezi cat esti de binecuvantat fata de celalalt? Urasc faptul ca omul se simte bine in pielea lui doar cand vede un semen care o duce mai rau.

  „Lasa draga bine ca ai ce manca, altii nu au, lasa ca ai haine frumoase altii nu au, lasa ca masina altii nu au, lasa ca ai bani sa alimentezi masina” etc…

  Am debitat putin, dar asa este nu?

 2. Rodica Botan Says:

  Se zice ca bucuria impartasita se dubleaza si necazul impartasit se injumatateste.

  Dintre cele mai mari servicii pe care le poate face un om altui om este acela de a-l asculta…cu compatimire si intelegere. Si daca a ascultat, sa pastreze si sa nu risipeasca in cele patru vinturi. Nu totdeauna oamenii vor ajutor…in majoritatea timpului vrem doar sa ne stim intelesi…

  Societatea in care traim este din ce in ce mai educata…dar nu din ce in ce mai omenoasa…

  A fii om…este asa un lucru simplu…si nu e nevoie nici de scoala si nici de diplome…

 3. Monique of the Problematique Says:

  Ne analizam viata prin comparatie, intr-o societate in care nu exista superlativul absolut.

  Try walking in my shoes: http://www.youtube.com/watch?v=ZRJtu6bf-gk

  PS: Foarte dragut blogul tau.

 4. Snowfall Says:

  Pentru a sti cum sa te pui in pielea altuia trebuie sa poti renunta la egoism… si anumitor oameni li se pare foarte greu sa faca asa ceva. Egoismul poate fi un scut (uneori, poate doar in cazuri extreme), dar devine o sabie atunci cand afecteaza si alti oameni… iar cand e impregnat in firea unei persoane nici nu stiu cum mai poate fi numit. Arma de distrugere in masa?

 5. centrefold Says:

  Actorul principal in viata ta esti chiar tu. Daca ai oferi rolul altuia ( chiar si pentru putin timp), acea persoana nu ar avea o perceptie clara asupra vietii „jucate”.

  De aici, „try walking in my shoes” . Adica , sa incerci sa vezi lucrurile din perspectiva mea, sa te „pui in locul meu”. Asta poate fi o experienta de invatare fantastica.

  In orice caz, inversarea rolurilor inseamna pana la urma constientizarea elementelor propriei tale vieti.

 6. ionut.m Says:

  Nu exista empatie perfecta.
  La fel cum nu exista altruism pur. Insa micile diferente, uneori materializate prin perceptii total opuse, sunt cele care ne fac sa ne purtam diferit si sa interpretam mereu, fara a fi niciodata in deplina cunostinta de cauza.
  E bine sa inveti cate ceva din experientele altora, e indicat sa incerci sa intelegi si alte puncte de vedere, insa este absolut obligatoriu sa accepti ca cel de langa tine iti seamana, oricat de putin, si ca pana si tie ti se poate intampla ce auzi de la el.

 7. sofia Says:

  Ana, uneori simtim nevoia sa vorbim ca sa ne descarcam sufletul, asteptand de la cel caruia ne confesam un sfat, o consolare, o vorba buna!
  Sau pur si simplu spunem ce avem pe suflet ….ca sa ne simtim usurati!

 8. done8989 Says:

  mă enervează cerşetorii tocmai când mă pun în locul lor. Îmi dau seama că eu aş face mai mult de atât

 9. Barbosu Eugen Says:

  done8989, e si cersitul o forma subtila de dispret la adresa societatii, la unii. Pe guvernantii ce se dau bine pe langa marile puteri cum i-ai numi?
  Am un amic, destul de varstnic, ce facuse sport de performanta si la un meci s-a accidentat grav, e pe jumatate paralizat. Cerseste dar nu comenteaza dupa nimeni. Mai distractiv a fost cand niste numero zero ce lucrau la o firma de securitate au venit si l-au „saltat” temporar, pe motiv ca strica imaginea orasului. Gest impertinent. Norocul cu valul ce tresalta moda ca important e ce se vede, nu ce-i pe dinauntru.
  PS: poti conecta cablul de date intr-un gest simbolic, izvorat din nazuinte psihologice, probabil, dar asta nu-nseamna neaparat ca o sa si intelegi.

 10. Rodica Botan Says:

  Barbosu…nu stiu daca de la mine te asteptai sa-ti dau dreptate…(si inca cred ca societatea…cineva te-a suparat sa vorbesti citeodata asa cum vorbesti…)
  DAR AI DREPTATE IN CEEA CE SPUI…

  Daca societatea noastra ar fi cum trebuie si oamenii ar avea bun simt, cei care nu mai pot sa lucreze ar trebui ajutati sa traiasca decent fara sa trebuiasca sa isi cerseasca existenta. Dar cam pe toti citi ii stiu eu de acolo din Romania de virsta mea sint pe pensie de boala. Ma uit la ei si eu sint mai rablagita ca ei si muncesc..fara gind sa ma pensionez curind…ca nu-mi permit. Unii ajung aici si lucreaza si se duc inapoi cu bani in timp ce acolo le merge pensia. Stiu ca nu e mult…dar pensiile de boala ar trebui sa fie pentru oameni ca prietenul tau care nu mai poate muncii…nu pentru cei care nu sint bolnavi ci doar nu mai vor sa munceasca… Si nici aici nu e mai stralucita treaba…care nu vor sa munceasca tot asa stau pe ajutor social. Cine ii intretine pe toti astia? Cei care muncesc si platesc taxele… Spuneti voi daca nu e asa…s-ar putea sa gresesc…?!

 11. done8989 Says:

  I-aş numi pupincurişti. Vrei să spui că unii fac ce fac guvernanţii tocmai pentru că îi dispreţuiesc ?

 12. anaAyana Says:

  Nu ai de unde să ştii ce ai face dacă ai fi cerşetor. Este uşor să privim zăpada de afară de la gura sobei.

 13. done8989 Says:

  problema e că nu aş fi cerşetor.

 14. anaAyana Says:

  toţi cerşim câte ceva, nu neapărat de la oameni

 15. done8989 Says:

  atunci ştiu ce FAC

 16. anaAyana Says:

  Totul porneşte de la verbul dă-mi. Nu-l poţi evita la nesfârşit iar cei care se feresc oare nu o fac din mândrie? Imaginează-ţi expresia dă-ne nouă şi spune-mi cât de uşor o poţi spune.

 17. done8989 Says:

  foarte uşor dacă circumstanţele cer asta. Adică, de exemplu, la antrenament la handbal în liceu: „Daţi-ne şi nouă o pauză!”

 18. Barbosu Eugen Says:

  „Vrei să spui că unii fac ce fac guvernanţii tocmai pentru că îi dispreţuiesc ?”
  Adica exista cersetori peste tot, nu-s doar aia care intind mana pe strada si cersetor nu egal milog. O data in viata ai cersit si tu intr-o anumita forma, doar ca acum nu-ti dai seama. Nu mai dezvolt idei de pe patul de moarte al unora, si asa sunt acuzat de pesimism. Legatura pseudofilozofiei cu ideea de la care s-a pornit e ca cersetorii „clasici” nu-s mai criticabili ca altii. Hitler si Stalin erau de preferat cersetori, in loc sa dovedeasca in „admirabila” initiativa ca si-au luat soarta in propriile maini, daca cuantificam vis-a-vis de moralitate. Exista si vorba aia „mai bine lasa”, cand sfatuim un temerar care nu se pricepe, ca altfel face mai mult rau decat bine. Asta legat la ideea preconceputa ca indraznetii se cere intotdeauna admirati. Nu inseamna ca judec pe aia ce nu-s cersetori mai aspru sau ofer solutii de moralitate au competenta.

 19. Joker :| Says:

  Da, este util să schimbăm locul (măcar imaginar) cu altcineva (cu un cerşetor de exemplu, de ce nu) pentru un timp.
  Schimbarea de perspectivă ne-ajută întotdeauna să reevaluăm (corect) realitatea.
  … Deşi nu-i indicat să-ţi doreşti greutăţile altuia, din experienţa mea…
  Realitatea întrece de regulă presupunerile / proiecţiile noastre – de-aia e util să ne exersăm mereu imaginaţia, ca pe-un muşchi.
  Mark Twain ne propune o astfel de “Reality Switch” în “Prinţ şi cerşetor”.

 20. anaAyana Says:

  Dar rolurile se pot inversa şi altfel. De exemplu, un om care este mereu suspicios, să devină măcar pentru câteva clipe credul, să înţeleagă faptul că în jurul lui nu e numai minciună.

 21. Joker :| Says:

  Ca Toma Necredinciosul îţi zic: arată-mi-l, pe omul ăla schimbat, să pun mîna pe el, şi-atunci te voi crede… Nu zic că nu se poate, însă e-o raritate.

 22. anaAyana Says:

  Păi important e să-ţi doreşti schimbarea şi următorii paşi vin de la sine. Problema e că unii oameni, după ce s-au fript cu ciorbă, preferă să sufle în iaurt toată viaţa. Aici intră şi neîncrederea, ca o boală lungă.

 23. Joker :| Says:

  Aşa e, experienţele negative ne stau în faţa ochilor, blocîndu-ne orizontul. Cînd şi cînd trebuie să le dăm la o parte ori să le mai lăstărim, lăsate de capul lor au tendinţa să crească precum buruienile.

 24. varucel Says:

  pai cum sa ne blocheze orizontul? nu-l blocheaza de loc ,mai degraba il deschide. sti de ce? pntru ca exista masuri de precautie care te ajuta sa nu treci iar printr-o experienta negativa. nu e mai sanatos asa?

  sau le lastarim ca mai apoi sa dam iar de belele??

 25. Joker :) Says:

  În bolile autoimune de exemplu, sistemul imunitar percepe o componentă a propriului organism ca pe un pericol, luptînd împotriva lui. Cînd ridici prea multe “ziduri chinezeşti” împrejur ajungi într-o situaţie similară, începi să te sufoci. “Firewall-ul” trebuie să fie transparent pentru tine, să te lase să vezi.

 26. varucel Says:

  la tine neincredere inseamna ziduri chinezesti? eronat!
  sa spunem ca neincrederea inseamna teren moale, si increderea teren solid. acum iti mai blocheaza ceva orizontul? nu face comparatii, discuta concret problema !

 27. Joker :| Says:

  Neîncrederea nu înseamnă “ziduri chinezeşti”, n-am spus asta. Tendinţa de-a ridica astfel de ziduri din motive de neîncredere este o greşeală, zic eu. Trebuie acţionat cu discernămînt, neacceptînd presiunea unui sentiment puternic precum neîncrederea, pentru că rişti să te însingurezi. Părerea mea, nu încerc să ţi-o impun.

 28. Joker :| Says:

  Ideea nu e “să nu fii neîncrezător”, ci “să nu te laşi orbit / limitat de neîncredere”.

 29. varu celu'la Says:

  imi pare un nonsens ce spui. sa-mi fie cu iertare ….

 30. Joker :) Says:

  Ce-aş putea să-ţi spun, atîta mă duce capul, experienţa… Sorry că te-am dezamăgit.
  Poate ne spui tu cum te-ajută neîncrederea în viaţă, ca sentiment cardinal.

 31. varu celu'la Says:

  stai linistit, nu m-ai dezamagit pentru ca nu aveam asteptari de la tine, avand in vedere ca nici nu te cunosc deloc. daca imi spui ce e un sentiment cardinal …iti spun cum ma ajuta neincrederea

 32. varu celu'la Says:

  in 15 ani de puscarie am citit si eu vreo cateva sute de carti,care mai de care, dar de sentiment cardinal nu am auzit, nu te supara da?

 33. Joker :) Says:

  Cardinal – în sensul de sentiment dominant, central. Dacă tot ceea ce faci se bazează pe neîncredere, cred că vei ajunge la un blocaj. Nu-i o bază bună.
  15 ani… Sorry.

 34. varu celu'la Says:

  pe neincredere nu prea fac ca nu sunt la loterie. sorry ptr ce? mi-am dezvoltat mintea si trupul. am platit ptr ce am gresit, am omorat un om.

 35. Joker :| Says:

  Cum spuneam mai de dimineaţă, „realitatea întrece de regulă presupunerile / proiecţiile noastre”. Recunosc că, în sensul temei propuse („Să inversăm rolurile!”), mi-e destul de greu să mă imaginez în locul tău.
  Nu c-aş fi vreun sfînt ori gingaş, dar o percep şi ca pe-o răspundere şi-mi trebuie un timp să mă obişnuiesc cu ideea.

 36. done8989 Says:

  Eu speram să mă fac înţeles până la comentariul 13385
  Dacă nu s-a putut, asta e, dar mai mult de atât nu pot. Discuţiile următoare mi se par doar de amorul artei. De exemplu, Eugen, mi-a explicat după, ceva ce el a crezut că eu nu am priceput.

 37. Barbosu Eugen Says:

  @done8989, nu-i vina mea daca intrebi ce ai priceput deja.

 38. Barbosu Eugen Says:

  Si am impresia ca tu ai pornit de la bun inceput nu pentru a sustine vreo ideea sau punct de vedere, ci pe tine. Or, intelegerea aproapelui se stie deja ca anuleaza orice posibilitate logica.

 39. done8989 Says:

  „cersitul o forma subtila de dispret la adresa societatii”
  „Pe guvernantii ce se dau bine pe langa marile puteri cum i-ai numi?”
  era o întrebare retorică

  La ultimul comentariu îţi dau dreptate. Eu am susţinut că am dreptate: – deci mă susţineam pe mine
  – deci îmi susţineam punctul de vedere/ ideea

  Ultima propoziţie trebuie să mi-o explici că nu o înţeleg.

 40. Barbosu Eugen Says:

  “cersitul o forma subtila de dispret la adresa societatii”
  Tine de surprinderea unor aspecte mai putin evidente si nu e nici pe departe o functie calitativa, cantitativa sau singulara -sa o poti lega strict de cei implicati. O forma de dispret a societatii si omului, creatorul ei, fata de natura lor repetiva si constrangatoare. Eu vad cersitul ca pe una din cele mai libertine „slujbe”. Nu platesti taxe, stai pe unde vrei si cat vrei, poti sa te muti oricand, etc. Nu vorbesc de starea materiala a cersetorilor, ci vorbesc strict de gradul de libertate. Ca societatea are rolul ei, aduna oamenii si prin comportament relativ comun si repetitiv imbunatateste calitatea vietii din punct de vedere strict natural -mancare, adapost, etc -asta e alta poveste.
  Sugestia ta ca forma constienta de revolta, manifestare dizidenta altfel spus, e o neintelegere ce risca sa denatureze fraza in ridicol. Era o reflectie ce nu-si avea rostul la explicatii suplimentare.

 41. anaAyana Says:

  Omul dispreţuieşte tot ceea ce nu ar vrea să devină vreodată. E simplu.

 42. done8989 Says:

  @ bărbosu eugen
  🙂
  ai văzut „into the wild” ? eh, aşa văd eu libertatea deplină.
  Banii fac parte din societate. Cred că faptul că ei câştigă ceva din asta te-a făcut să denumeşti cerşitul „slujbă”.

  @ anaAyana
  Aşa este – în mare parte (şi zic în mare parte pentru că nu aş vrea să ajung niciodată paralizat, dar nu dispreţuiec ideea)

 43. done8989 Says:

  pentru că, de exemplu, *

 44. Promovam.net » Blog Archive » Sa inversam rolurile! Says:

  […] nostru? Oare ar fi de ajuns sa ne punem in locul lor pentru a intelege aceste lucruri? Anaayana afirma ca “multe s-ar schimba dacă ne-am comporta cu fiecare aşa cum aşteptăm să se comporte ei […]

Ce crezi?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: