Emily Dickinson, domnişoara din Amherst

by

Ce este un geniu? Potrivit dicţionarului Webster este acel personaj care ne pune pe gânduri prin comportamentul său atipic, cel care ne influenţează vieţile sau pur şi simplu cel care izolat în propria singurătate cuprinde în sine întreaga lume.

Aceste definiţii le foloseşte Emily Dickinson, personajul principal din piesa de teatru Domnişoara din Amherst scrisă de William Luce pentru că toate aceste enunţuri se regăsesc întruchipate în persoana ei deşi nu recunoaşte.

Emily este conştientă că poetul este acea persoană care aprinde o lumină în întuneric şi după ce acesta a plecat, flacăra rămâne aprinsă. Într-un cuvânt poetul este acel vizionar care vede unde ceilalţi nu îndrăznesc să privească şi să exploreze acolo unde toţi ceilalţi refuză să meargă. Nu e de mirare că-i plac păsările: a putea să zbori dincolo de limite, iată principalul atu al artistului.

Valoarea vieţii pentru personajul principal rămâne în primul rând viaţa însăşi, cu bucuriile şi tristeţile ei. Uneori banalitatea de a face o prăjitură sau de a curăţa mere, momente care deschid şi încheie piesa vin să contrazică ideea că poetul genial este un desprins de realitate. Mai exact, realitatea este cadrul de unde poetul îşi găseşte inspiraţia şi liniştea, iar viaţa rămâne nepreţuită în sine.

În definiţia dicţionarului Webster pe care personajul principal o citează mai rămâne nemenţionată o caracteristică a geniului: lipsa de recunoaştere a valorii reale din timpul vieţii. Alături de Walt Withman, Emily trebuie să accepte cu stoicism criticile profesorului Higgins care contestă calitatea poeziilor ei. Uneori ceea ce poetul are de spus nu ţine cont de critica de specialitate, este ceea ce domnişoara din Amherst reuşeşte să transmită în această piesă.

Şi nu în ultimul rând rămân oamenii. De la tatăl sever la predicatorul de care rămâne îndrăgostită 20 de ani, Emily trebuie să accepte un adevăr crud: oamenii sunt trecători chiar dacă valorile cu care ei sunt asociaţi sunt nemuritoare pentru că sunt mereu incluse în poeziile ei.

Intercalarea diferitelor poeme are tocmai scopul de a ne convinge că totul este supus dispariţiei, chiar şi oamenii dragi. Numai sentimentele şi emoţiile conservate în vers sunt capabile să menţină intacte amintirea lor şi s-o transmită şi celorlalţi. Sufletele sunt comunicante iar poeziile ne oferă acces la lumea interioară a acestora.

Domnişoara din Amherst de la Teatrul Maria Filotti din Brăila este un spectacol plin de miez şi de întrebări directe adresate de către personajul principal publicului, într-un dialog direct şi plin de vervă. Indiferent de vârstă, poetul rămâne acel om total care se poate adresa oricui, indiferent de timp şi de stare emoţională.

Emily Dickinson poate fi considerată la final o domnişoară bătrînă depănînd amintiri din viaţa ei. Totuşi, o certitudinea rămâne pentru toţi cei antrenaţi în dialog cu ea: viaţa şi versurile merită trăite şi înţelese la adevărata lor valoare. Pe scurt, o piesă ce merită (re)văzută cu interes!

Etichete: , , , , , , ,

14 răspunsuri to “Emily Dickinson, domnişoara din Amherst”

 1. Barbosu Eugen Says:

  prevad niste poezii line curgand in curand, se pare ca piesa asta insufla curaj artistic…. 😛
  tot e bine ca s-a lamurit misterul 🙂

 2. Ovidiu Miron Says:

  Diferenta dintre geniu si nebun este uneori inexistenta 🙂 .

 3. domnul.jâ Says:

  dar diferenta dintre geniu si divinitate ? … geniul imita , divinitatea creeaza … ma indoiesc ca geniul cuprinde in sine intreaga lume !

 4. anaAyana Says:

  Eugen,
  Piesa a fost mai bună decât mă aşteptam! Citisem despre ea pe net înainte de a merge i chiar mă miram cum ar putea fi mai ales că e de genul one-woman-show.

  Ovidiu,
  Inexistenţa unuia dintre cei doi sau inexistenţa geniului? Protagonista piesei de eexemplu, recunoştea că nu este nebună (aşa cum o cred ceilalţi) dar nu o deranja să fie crezută aşa.

  Domnul Jâ,
  Geniul cred că este până la urmă o parte din divinitate, când oamenii nu-l înţeleg (absolut niciunul) se refugiază în sine şi găseşte fericirea.

 5. Barbosu Eugen Says:

  „geniul cuprinde in sine intreaga lume” cred ca era mai mult o exprimare metaforica
  dupa parerea mea omul de geniu este ala care, atunci cand se implica in ceva ce-l pasioneaza, face din acest ceva opera de arta

 6. anaAyana Says:

  Omul de geniu crede în ceea ce face şi nu-l doare când alţii spun că nu iubesc ceea ce face el.

 7. Robin Says:

  Geniul in ziua de astazi e un ratat in toate ale lui. Doar asa a ajuns sa supravietuiasca pentru a nazui gandul acesta.

  ” Un intelectual munceste pentru a-si rezolva problemele lui existentiale, un geniu le evita” – Albert Einstein

 8. anaAyana Says:

  Robin,
  Geniul are propria realitate, nu se ghidează după concepţiile celorlalţi. Asta nu înseamnă că nu le cunoaşte…
  Te mai aştept!

 9. Barbosu Eugen Says:

  in teorie suna bine, dar nu cred ca geniul este chiar atat de nonconformist
  o defintie sumara ce as putea-o ‘cerca ar fi ca geniul da sens expresiei „talent la superlativ”

 10. anaAyana Says:

  Şi cum talentul este un dar iar acestea nu se discută… trebuie primit şi nu înţeles. De aici cred că se trage această calitate a geniului.

 11. done8989 Says:

  deci există si genii de gen feminin 😕

 12. ammelie Says:

  E veche piesa, nu? Eu nu am vazut-o inca, cred k o sa ma duc pe 1 iunie. O sa fie interesant, nu am mai vazut pana acum un spectacol cu un singur actor.

 13. ammelie Says:

  Apropo, ai vazut ca functioneaza site-ul teatrului?

 14. anaAyana Says:

  Dan,
  Bineînţeles că există numai că sunt mai modeste 😛

  Lily,
  E mai veche şi abia am reuşit să o văd în weekend-ul trecut. Bineînţeles că am rămas mai mult decât surprinsă.
  Apropo de piese cu un singur actor, Taina cerşetorului este superbă. Mai joacă pe la Braşov, pentru cine e de acolo sau are drum. Chiar merită!
  Pe site nu am mai intrat, o să încerc. 10x

Ce crezi?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: