Parfumul sau povestea unui criminal

by

Cea mai subtilă substanţă care descrie firea umană este sufletul. Dar ce se întâmplă când acesta este conturat cel mai bine de un parfum propriu, unic?

Povestea lui Jean Baptiste Grenouille este cea a unui geniu consumat de propriul lui dar: ce ar fi să poţi simţi toate mirosurile din lume, toate aromele şi parfumurile care îi descriu pe ceilalţi până în ultimul detaliu şi să vrei să-l creezi pe cel mai bun?

Cum pot păstra parfumul care-mi place? Nu doar sub forma unei amintiri ci într-o sticluţă! Aşa începe căutarea de sine a personajului şi încercarea de a împlini un scop. Lumea trebuie să afle cine este şi ce are să-i dăruiască.

Este interesant şi în acelaşi timp ciudat să te hrăneşti doar din pasiune, într-atât încât să treci peste orice principii morale pentru a descoperi parfumul perfect, materializarea unei dorinţe interioare, inexplicabilă prin însăşi dinamismul ei.

Incapabilitatea de a simţi cere la un moment dat afecţiunea altora iar această lipsă nu este acoperită nici măcar atunci când ai într-o sticluţă un cocktail compus din 13 esenţe preţioase obţinute cu preţul unor vieţi deci a unor jertfe.

Parfumul ca ideal devine atât obiectul prin care eroul doreşte desăvârşirea propriei identităţi, dar şi acel mijloc prin care conştientizează că având totul nu mai contează pentru că nu ai ce este mai important: inima. Mai exact, deşi căutarea elixirului l-a purtat prin nenumărate aventuri în vederea dobândirii perfecţiunii, în final, o simplă adiere parfumată din batistă îţi pune lumea la picioare.

Deşi parfumul său răpeşte minţile tuturor celor din jur, în cazul lui nu are nici un efect. Rămâne acelaşi om măcinat de propria lui căutare ce rămâne în final o mare iluzie: Jean Baptiste a reuşit să obţină iubirea tuturor şi chiar i-a făcut să se iubească între ei dar nu s-a simţit fericit cum spera.

Este Parfumul: povestea unui criminal, un film care merită toată atenţia tocmai pentru că este plin de neprevăzut până-n final. Eu i-am dat nota 10/10 pentru multitudinea de idei-arbore ce se pot dezvolta şi pentru faptul că m-am uitat de la început şi până la sfârşit cu toată atenţia.

Etichete: , , , , , , , , , ,

30 răspunsuri to “Parfumul sau povestea unui criminal”

 1. a rebours Says:

  great movie! 🙂
  si mie mi’a placut foarte tare [la fel de mult ca si cartea, de fapt]. am admirat si actingul lui grenouille, si maniera foarte inspirata in care regizorul exprima vizual senzatiile olfactive ale „creaturii”. iar orgia finala e… awesome 😛
  im glad u enjoyed it, pentru ca majoritatea am senzatia ca i’au ratat mesajul, fie dintr’un exces de atitudine „moralista” – fie pentru ca li s’a parut o ecranizare prea putin fidela a cartii [so what?!].

 2. mado Says:

  inceputul e ok
  continuarea… slabuta (filmografic)
  idei poti poti gasi si intr-o piatra.
  cred ca poveste „mirului” seamana foarte bine
  cu fulgerul din capul autorului (cartii)

  o zi buna.

 3. Andrei Monciu Says:

  E foarte tare filmul, mie mi l-a placut mult, e un film care merita vazut, eu l-am vazut cu prietena mea, ne-a placut amandurora, e un film profund, spune mai multe decat arata, merita vazut

 4. Huck Says:

  Ai reusit pina la urma sa il vizionezi.
  Imi place foarte mult recenzia pe care ai facut-o.
  Ai talent.
  Pe cind cu feromonii?

 5. Melina Says:

  filmul e din fericire poate o ecranizare prea fidela a cartii. din punct de vedere vizual, scenele dinspre final, te pot duce cu gandul la cu totul altceva.
  altfel, e foarte bine de facut si merita. mai multa merita cartea totusi.

 6. transp Says:

  tocmai ca ecranizarea prea fidela este ceea ce-mi doream de la filmul asta. E exact ceea ce vedeam eu cand am citit cartea. Priceless
  Foarte film, da, si Laura e …. pfff :”>

 7. Carina Says:

  Eu de mult imi doresc sa citesc cartea si sa vad filmul asta dar n-am avut inca ocazia. Nici nu stiu cum ar fi mai ok…sa incep cu cartea sau cu filmul.

 8. Ala Care Este Says:

  Ar mai fi o problema. Subscriu cu ce a zis transp, ca in anumite scene unele aspecte vizuale erau exact ca ceea ce imi imaginam cand citeam cartea. Dar, spre deosebire de carte, au pus prea putin accent pe refugiul lui Grenouille in munti. In film cred ca i se aloca cinci minute. In carte, o treime din carte este despre pustnicia sa, despre transformarile ce au loc in el, despre introspectiile sale si starile prin care trece. Este un capitol extrem de important, care din nefericire a fost ignorat in film.

  Este adevarat ca ar fi fost cam greu de inclus in film, cu atat mai mult cu cat era mai mult un monolog, si nu ar fi atras spectatorii (masele de spectatori mai bine zis) ca restul scenelor. Insa oricum, filmul este bun. I-as da un 8/10.

 9. Ironistul Says:

  si eu la fel, am scris si un post. parfumul pe care il cauta el ce era? era esenta femeii? era esenta placerii? stii scena aia flower power din final!

 10. Cristian Doiu Says:

  Chiar imi povestea cineva despre carte acum un an, doi… insa nu am apucat sa o citesc. Nu stiam insa ca exista si film…

 11. Daciana Says:

  cel mai prost film realizat vreodata…. A citit cineva cartea ca sa vada cat de mult a fost mutilata? e una din cartile mele preferate, am citit-o de doua ori simereu recitesc pasaje. Filmul e bine facut, dar nu lasa loc imaginatiei. Regizorul a luat din carte doar ce i-a convenit si a taiat ce a crezut el in plus. Prefer carte. Oricand… Oriunde… Oricum…

 12. anaAyana Says:

  a rebours,
  Încă nu am citit cartea dar mi-a povestit-o cineva după ce am văzut filmul.
  Anyway, nu mi-au plăcut niciodată ecranizările fidele tocmai pentru că vreau să văd şi alte idei ce se pot dezvolta de acolo.

  mado,
  Din punct de vedere al prestaţiei actorilor nu pot spune că au fost extraordinari pentru că mesajul a fost atât de puternic încât s-a pus accentul mai mult pe non-replici şi imaginile olfactive.

  Andrei,
  Eu o să mă mai uit la el încă o dată în viitorul apropiat 😛

  Huck,
  Trebuie să mai adun informaţii şi chestii picante pentru articolul cu feromonii. Glumesc.

  Melina,
  Deşi nu pare, e un film plin de simboluri care te pune pe gânduri în mod neaşteptat. Încă sunt sub influenţa lui, mai caut răspunsuri pentru anumite faze.

  transp,
  Mie mi-a plăcut că au reuşit să facă un film olfactiv, simţeam efectiv mirosul de apă rece din râu, mirosul ierbii, al solului, al florilor, al fructelor, etc.
  Laura, da… frumoasă.
  Nu am înţeles cum îşi alegea vicimele: în funcţie de mirosul lor sau de disponibilitatea afectivă?

  Carina,
  Cu orice ai începe cred că o să-ţi placă. Filmul îl poţi vedea mai repede iar cartea poate fi o bază pentru aprofundare sau completare. Urmează să o caut şi să o citesc.

  ACE,
  Pentru a face un monolog de nota 10 într-un astfel de film trebuiau să-l aducă pe Tom Hanks (mă gândeam la Naufragiatul)

  Ironistul,
  Parfumul pe care îl căuta el este un simbol. Cel puţin aşa am văzut eu toată povestea.
  Din moment ce căuta unul singur, avea acel talent de a distinge totul. E dorinţa de perfecţiune, de a folosi darul pe care îl ai într-un scop înalt.

  Cristian,
  Te aştept cu impresii după ce citeşti cartea sau vezi filmul.

  Daciana,
  E greu să faci un film bun şi să respecţi pas cu pas toate părţile din carte. Poate dacă încercau un mini serial ieşea altceva.

 13. Iuda Says:

  Este un psihopat, un obsedat. Sa nu ii cautam motive rationale doar de dragul de a ne explica nebunia.
  Povestea asta are ceva din „mesterul manole” !?

 14. anaAyana Says:

  Iuda, nu cred că are legătură cu meşterul Manole tocmai pentru că jertfele nu erau apropiate de el, nu-i erau dragi şi nici nu le iubea.

  Este interesantă comparaţia în privinţa jertfei pentru creaţie dar ea nu se susţine până la capăt.

  Obsedat mi s-a părut şi mie la început dar ştii ce este ciudat? Filmul te face complice la crime, când alerga după Laura parcă nu mai conta că urma să o omoare pentru că vroiam să văd ce face cu parfumul. Este interesant că fiecare îl vede în felul său. Tocmai asta mi-a şi plăcut cel mai mult.

 15. anahoretus Says:

  Ana,
  Am citit postul tau despre Parfumul lui Suskind, dar si despre film. Interesanta analogia dintre parfum si suflet, nu-i asa?

  De fapt eu am avut tot timpul impresia ca nu a fost vorba despre o poveste politista si nici despre sacrificiul pentru creatia cum spunea Iuda mai sus.

  Tema filmului e foarte simpla dupa mine: ce se intampla atunci cand te joci de-a iluzia, cand esti convins ca orice pe lumea aceasta se poate crea, inclusiv iubirea? Eu cred ca aceasta este tema filmului, dar si a cartii. Suskind propune cititorului o parabola mult mai vasta legata de relatia dintre sine si realizarea lui efemera in istorie.

  Mi-a placut postul tau din mai multe motive. In primul rand, pentru ca ai surprins temele fundamentale ale filmului. Doi, pentru ca profund vorbind ai pus punctul pe i.

  Am doua observatii: ca nu exista parfum universal si ca sufletul lui Grenouille nu are o mare relevanta in contextul dat. Ceea ce conteaza este capacitatea lui de a simti iubirea, adica de a poseda un suflet. Nu asta ne face umani pana la urma?

 16. anaAyana Says:

  Claudiu,
  Analogia cred că poate fi făcută nu numai între parfum şi suflet ci între parfum şi tot ce ţine de o pasiune sau o esenţă.

 17. isabellelorelai Says:

  Zic repede „Parfum de Femeie” şi plec că moare net-ul iar 😀

 18. anaAyana Says:

  Isabela,
  Şi eu zic repede Al Pacino şi brilliant şi zâmbesc 😛

 19. [D] [S] [N] Says:

  Pacino…, fabulos! Un actor urias!

 20. sfinx667 Says:

  kusturica merge… si acolo e parfumul sufletului…:
  SIBILLA
  P. S. sa nu se inteleaga ce nu as dori… parfumul sufletului e in fiecare din sipetul OAMENILOR, si uneori esentele rare chiar reusesc sa zambeasca si altor esente, si acestea ajung sa vibreze… a parfum de sperante…

 21. anaAyana Says:

  Sibilla, sipetul acesta oare cum stă mai des: deschis sau închis?

 22. candid Says:

  Eu am citit cartea, si apoi s-a facut film, numai ca tura asta mi-a placut si filmul.
  Sensurile sunt multiple, depinde la ce nivel te situezi, asta vis-a-vis de interpretari, in rest, parfumul de magnolii de pe strada mea e sublim, inaltator!

 23. anaAyana Says:

  Candid,
  Mă întreb ce s-ar întâmpla dacă am avea măcar o zi capacitatea de a simţi mirosurile aşa cum le percepea eroul din film?

 24. Laetitia Says:

  Da, super cartea lui Suskind. Te trezesti ametit de ritm, si de esente.
  Astept sa vad si eu filmul. Cred ca m-a impresionat cu adevarat episodul in care Grenouille se refugiaza in pestera. Homus primitivus.

 25. anaAyana Says:

  Laetitia,
  Când o să vezi filmul cred că vei rămâne impresionată de toate scenele în care eroul experimentează mirosuri noi. E fascinant pentru că ne învaţă să redescoperim totul.

 26. bacchante Says:

  ouf de ce???? ana, te rog, citeste cartea!! Ascult-o pe Daciana, are mare dreptate. Filmul scade mult din intensitatea cartii… intr-adevar, unele scene sunt redate impecabil, iar parfumul e suprins la un nivel la care nu ma asteptam. Daaaar… el nu e psihopat!! Iuda, citeste cartea, pana atunci nota 2 pt afirmatiile facute, complet pe langa!!!! Recenzia e frumoasa si parca ma doare sufletul cand ma gandesc ca totusi cate lipsesc din filmul asta si cum parerea regizorului se impune intr-un stil a la hollywood (si da, din nou ma refer la parte cu story of a murderer….)

  Laetitia, scena aia lipseste aproape cu desavarsire din film; asta ca un exemplu a ce se pierde…

 27. HD Says:

  tare filmul …!

 28. anaAyana Says:

  Arana,
  O s-o citesc, m-a stârnit prea mult pentru a nu face asta!

  HD,
  Da, merită toată atenţia. O să-l revăd când se mai sedimentează în memorie prima vizionare. Ţie ce ţi-a plăcut cel mai mult la el? Ideea sau prestaţia actorului? Spun asta pentru că mulţi dau bile albe mai mult cărţii şi cum nu am citit-o încă…

 29. done8989 Says:

  finalul e cam jalnic

 30. mihai doncea Says:

  cum o cheama pe actrita care apare la inceput,cea care e sufocata de baptiste

Ce crezi?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: