Trebuie vs. Vreau

by

realitate-abstracta.jpg

Mereu mi-a fost mai drag cuvântul vreau decât cuvântul trebuie. Unul este exprimarea dorinţei şi celălalt al nevoii, al datoriei.

Trebuie pune capăt libertăţii: trebuie să plec, trebuie să închid, trebuie să încetez ce-mi place şi să mă apuc de ceea ce este serios. Trebuie nu suportă amânare.

Totuşi…. Vreau la mare! Vreau îngheţată! Vreau timp liber, vreau nebunie!

Când vreau, nu doresc pentru că este ceva primordial ci pentru că ceva din mine cere. Am fi probabil atât de iresponsabili dacă l-am lăsa numai pe vreau să decidă ce este de făcut! Totodată, dacă l-am lăsa numai pe trebuie să vorbească probabil că am deveni mult prea serioşi sărind peste minunile frumoase ale vieţii.

Lupta are loc între prezent şi viitor. Să mă consider fericită când i-am împăcat pe Trebuie şi pe Vreau? Un singur nu îi anulează pe amândoi dacă le stă în faţă!

Etichete: , , , , , ,

38 răspunsuri to “Trebuie vs. Vreau”

 1. Mithrandir Says:

  Cred ca momentul in care alegem singuri intre Vreau si Trebuie, momentul in care aceasta alegere nu ne mai este impusa de parinti, rude, cunoscuti, este momentul in care ne maturizam.

  Este nevoie atat de Vreau cat si de Trebuie pentru ca trebuie sa ajungem la un echilibru intre dorintele noastre si dorintele celorlalti. Cineva spunea: „Libertatea mea se incheie cand incepe libertatea ta”. S-ar putea spune: cand tu il ai pe Vreau mie-mi ramane Trebuie. De asta trebuie ajuns la un echilibru pentru a avea fiecare dintre noi sansa la Vreau.

  Asta a fost la nivel general uman dar cred ca s-ar putea discuta si fara a lua in seama legaturile omului cu ceilalti. Dar nu pot acum, revin mai tarziu.

  Oricum, remarc ca azi eu sunt primul la comentat. 😛

 2. Carina Says:

  E normal sa-ti placa vreau si sa nu-ti placa trebuie. Doar ca de multe ori trebuie sa vrei. Si atunci e mai bine sa vrei de la inceput pentru ca iti usureaza munca 🙂

 3. GhitaB Says:

  Atât „Vreau” cât şi „Trebuie” sunt un fel de forţe… O forţă are o direcţie şi un sens pe care acţionează…

  Aşa… Şi e ciudat când o forţă ne trage într-o parte, iar cealaltă în sens opus… Rezultanta forţelor e forţa care ne trasează viaţa.

  Oare cum ar fi dacă şi „Vreau” şi „Trebuie” ne-ar trage în aceeaşi direcţie?

  (Exemplu: (mi se întâmplă des)
  1. Trebuie să plec la şcoală, dar Vreau să mai dau câte un click… şi… apoi… (forţe opuse)

  Dacă şi Vreau ar avea aceeaşi opinie… aş întârzia mai puţin…)

  Cred că „Trebuie” joacă rolul raţiunii, iar „Vreau” joacă rolul voinţei. Când aceste două forţe s-ar uni pe aceeaşi direcţie şi acelaşi sens… Hmm… Trebuie încercat. 🙂

  (Am aflat că îngheţata e dăunătoare… şi în cazul ăsta l-am direcţionat pe „Vreau” în celălalt sens… adică „Nu vreau”… şi n-am mai mâncat anul trecut niciuna…)

  În fine… Cred că „Trebuie” e bun chiar dacă nu e întotdeauna comod sau plăcut, iar „Vreau” poate să-l ajute sau să-l încurce…

 4. GhitaB Says:

  „Trebuie” e bun în măsura în care l-am cultivat.
  „Vreau” e bun în măsura în care l-am direcţionat.

  Cazul ideal îl consider cel în care atât „Trebuie” cât şi „Vreau” lucrează spre binele nostru.

 5. isabellelorelai Says:

  Vreau să plec. Vreau să închid. Dar mai pot amâna un pic. Dacă depinde de ceea ce vreau eu. Dacă depinde de alţii, sau … atunci … Atunci ce se întâmplă?

 6. printrenori Says:

  cred ca „vreau”si „trebuie” exprima o alta lupta dincolo de aparente.. „vreau” e personal pe cand”trebuie” e conditionat de aparitia pe scena si a altor factori, persoane.. si lupta de care ziceam e razboiul dintre egoism(ce vreau EU) si altruism( ce trebuie facut pentru „EI”)
  merita dezbatut subiectul mai pe larg… imi vine in minte o imagine a razboiului dintre clasicism si romantism…. ratiunea e egoistea pe cand dragostea e si trebuie sa fie altruista…
  restu` sunt detalii.. detalii

 7. GhitaB Says:

  „Dacă depinde de alţii, sau … atunci … Atunci ce se întâmplă?”

  Dacă depinde şi de alţii (şi se întâmplă des asta) mai apar ceva forţe în sistem şi… e mai complicat… Numai că şi acei „alţii” pot fi o forţă spre bine sau spre rău. (Ce ţi se spune: „Pleacă!” sau „Mai stai…”?)

  „lupta de care ziceam e razboiul dintre egoism(ce vreau EU) si altruism( ce trebuie facut pentru “EI”)”

  E adevărat. Cea mai mare luptă se dă asupra minţii. Firea e predispusă pentru egoism… dar cine vrea să fie cel mai mare biruitor TREBUIE să-şi biruiască EUL. Nu există victorie mai mare decât aceasta! 🙂

 8. rast Says:

  Mie, cel mai drag cuvant/verb imi este: „am nevoie”. Mi-am indepartat si vrerile si trebuientele (multe dintre ele impuse de altii). Marele castig este ca am indepartat o sumedenie de activitati care imi consumau o groaza de timp… Asa mi-am facut timp pentru mine si pentru adevaratele mele vrereri/dorinte.
  Apropo… exista… un curent spiritual, ii spune Wicca, care are la baza ideea „fac ce vreau in viata, dar nu fac rau nimanui”. La un moment dat l-am avut ca semnatura in mail.

 9. transp Says:

  bun, eu incet incet invat in fata vitrinelor. vitrine pline cu orice, dar de preferinta aparate foto, mai nou, ca nah… ma pasioneaza.
  si uite asa, din invatatul asta incet, aflu nu demult ca o prietena apropiata mie spune asa, in fata chestiilor astora: „imi trebuie un aparat foto”. cu intelesul de „vreau aparat foto”
  expresia „imi trebuie” aici induce instinctiv puterea de „vreau, si o sa am”
  ceea ce are muuult mai multa finalitate. iar „nu” ala de raspuns isi cam pierde aici din satisfactie 🙂

 10. [D] [S] [N] Says:

  Daca in cel putin jumatate plus unu din cazuri, Vreau castiga in fata lui Trebuie, atunci cred ca ai toate motivele sa zambesti.

 11. papuravoda Says:

  Prefer vreau decat trebuie 🙂

 12. Andrei Monciu Says:

  echilibrul sta intre Vreau si Trebuie, atata tot ca este foarte greu de gasit. Papuravoda…prea mult vreau te face egoist 🙂

 13. transp Says:

  io creca tre sa vedeti cu totii The Secret. Una din ideile principale pe care le-am prins acolo, pana sa ma plictisesc, asta e

 14. Mithrandir Says:

  Scuze ca-ti stric visele dar The Secret este o porcarie de film facuta pentru a convinge masele. Nimic real acolo, nimic adevarat.

 15. printrenori Says:

  intradevar.. the secret.. nu zice nimik… nu e niciun secret… e ca si cum ar veni shefu si mi-ar zice ca „trebuie” sa fac un proiect si sa ma duca cu vb ca pot sa il fac daca „vreau”… cu alte cuvinte nu imi zice nimik nou sub soare si nici nu ma entuziasmeaza ci doar ma lasa rece si imi fura din timpul „vreau”-ului.. de unde si frustrarea.. cred ca o sa imi dau demisia:)

 16. Barbosu Eugen Says:

  ete radacina pomului!… 😀
  conflictul dintre dorinta si datorie o nascut razboaie, ideal e cand ele coincid si cel mai rau cand sunt in opozitie
  personal cred ca cel mai bine e ca atunci cand ele sunt in opozitie, daca e de ales intre cele doua si nu exista cale de compromis, sa se aleaga dorinta, altfel se poate ajunge la paradoxul (de care pomenea ceva scriitor) omului care se sacrifica din datorie, traducand-o in actiune care il defineste, dar care este impotriva sa

 17. Elisa Says:

  Intre vreau si trebuie intervine educatia…Sa fii educat in asa fel ca sa vrei sa faci ce trebuie,cel putin in problemele esentiale ale vietii,nu?Atunci totul este asa de simplu si rezultatul fericit.
  Ma gandesc la cei care-si fac meseria cu placere,cu drag adica,cei care nu spun dimineata „oof,iar trebuie sa ma duc la slujba…”.Marturisesc ca stiu cum este.Dar am facut si lucruri care doar trebuiesc penrtu a te bucura de rezultat (curatenia,de ex 🙂 )
  Buna anaAyana.. .:)

 18. isabellelorelai Says:

  Ană, unde eşti?

 19. anaAyana Says:

  MIhai,
  Chiar dacă există maturitatea de care ziceai uneori echilibrul dintre cele două cred că este strâns legat de priorităţi. Ele pot fi uneori imature.

  Carina,
  Da, e mai simplu să vrei de la început dar ce faci când chiar nu vreai şi nu ai de ales?

  Ghita,
  Sunt două forţe care de multe ori nu sunt de acord una cu cealaltă, cred că atunci când intervine Trebuie înseamnă că cealaltă cântăreşte prea mult.

  Radu,
  Nevoie cred că sunt strict legate de dorinţe. Cum poţi identifica ce ai nevoie fără să ştii ce-ţi trebuie şi fără să ştii ce vrei?

  printrenori,
  Pe de-o parte este lupta dintre egoism şi altruism şi pe altă parte domină una dintre forţe.

  Transp,
  Când ştii că-ţi trebuie şi există şi dorinţa pe acolo deja drumul cred că este mult mai uşor.
  E ca un fel de motiv în plus dacă-i putem zice aşa.

  DSN,
  Când căştigă vreau nu suntem cumva prea egoişti?

  Papuravoda,
  Cred că ştiu de ce 😛

  Andrei,
  Echilbrul stă când cele două sunt împăcate… zic eu.

  Încă nu am văzut The Secret aşa că nu mă pot pronunţa.

  Eugen,
  Nici mersul la extrema celor două nu este sănătos dar nici atunci când una singură cântăreşte prea mult.

  Elisa,
  Cred că pe lângă educaţie mai stă şi determinarea personală.

  Isabela,
  E drept, Vreau poate să depindă şi de circumstanţe aşa că aşa se explică apariţia lui Trebuie.
  Am apărut şi eu, vroiam să apar mai devreme dar trebuia să fiu în altă parte 😛

 20. Elisa Says:

  anaAyana,m-am referit la cea de la baza,imprimata de catre parinti,pe care se cladeste intrun fel sau in altul. 🙂

 21. anaAyana Says:

  Elisa, uneori degeaba primim educaţia dacă ţinem cont mai mult de Vreau…

 22. Elisa Says:

  ana,o fi fost numai experienta mea… 😀

 23. [D] [S] [N] Says:

  Poate ca suntem si putin egoisti – asta daca privesti lucrurile dintr’o anumita perspectiva – , dar frazele care incep cu trebuie nu vor avea niciodata farmecul celor care incep cu vreau!

 24. anaAyana Says:

  Elisa,
  Mă gândeam la copiii mari care bat cu piciorul de neastâmpăr 😛

  DSN,
  Frazele care încep cu Trebuie sunt prea serioase şi sobre 😛 implică maturitate şi nu trăire de moment.

 25. [D] [S] [N] Says:

  si vreau, si trebuie, implica responsabilitate! (nu cred ca trairea de moment este incompatibila cu maturitatea)

 26. anaAyana Says:

  That`s true. Cred că pe undeva copiii sunt cei care trăiesc mai mult momentul, clipa şi se bucură de ele pentru că nu au grija responsabilităţii.
  Până una alta, vreau o ciocolată cu alune 😛

 27. [D] [S] [N] Says:

  chiar „trebuie”?…, la ora asta? 🙂

 28. anaAyana Says:

  Păi nu, aştept o oră potrivită! Aşa trebuie 😛

 29. anonimu' Says:

  Cuvantul „vreau” te motiveaza. De exemplu daca ai de invatat la o materie foarte grea si plictisitoare trebuie sa te autoconvingi ca „trebuie” sa inveti spunandu-ti in minte „vreau sa invat”. 🙂 Daca tu te apuci de invatat cu gandul ca „trebuie” nu-ti va intra nimic in cap. Deci trebuie ar trebui pus pe locul al doilea 🙂

 30. mado Says:

  ar trebui sa vrei
  de vrei sa(-ti) trebuiasca
  un vreau ar trebui sa(-ti) spun
  dar trebuie sa pot cand „vreau” imi da un cot

 31. Elisa Says:

  Ar trebui…de Ana Blandiana

  Ar trebui sa ne nastem batrani,
  Sa venim intelepti,
  Sa fim in stare de-a hotara soarta noastra in lume,
  Sa stim din rascrucea primara ce drumuri pornesc
  Si iresponsabil sa fie doar dorul de-a merge.
  Apoi sa ne facem mai tineri,mai tineri, mergand,
  Maturi si puternici s-ajungem la poarta creatiei,
  Sa trecem de ea si-n iubire intrand adolescenti,
  Sa fim copii la nasterea fiilor nostri.
  Oricum ei ar fi atunci mai batrani decat noi,
  Ne-ar invata sa vorbim,ne-ar legana sa dormim,
  Noi am disparea tot mai mult,am deveni tot mai mici,
  Cat bobul de strugure,cat bobul de mazare,cat bobul de grau.

  🙂

 32. anaAyana Says:

  anonimu,
  Când îl învăţăm pe Trebuie că e mai bine să vrea, totul e ca şi rezolvat.

  mado,
  trebuie un cot şi pentru altele nu numai pentru vreau şi trebuie 😛

  Elisa,
  Frumoase versuri, oare dacă am avea toţi aceeaşi vârstă s.ar mai întâmpla aşa?

 33. Elisa Says:

  hahaha…ce idee iti venii.La asta nu m-as fi gandit ,in ruptul capului… 😀

 34. anaAyana Says:

  Cred că undeva acolo chiar avem aceeaşi vârstă cu toţii, dincolo de trup… Dacă aberez, să îmi spună cineva să mă trezesc 🙂

 35. GRSDG Says:

  😛 🙂 😀 😉 ;P

 36. Barbosu Eugen Says:

  alt coment de retardat ce crede ca daca are diaree de emoticoane lumea s-o lamurit ca iel se stie pre filozofa

 37. andreea Says:

  nu este prea bun dar marge la ce minte ai tu?

 38. Barbosu Eugen Says:

  andreea, de scos pe gura vad ca scoti.
  sau sa te intreb altfel, sa nu te ia cu frisoane pe creierul mic.
  tu cand decizi sa deschizi gura sa consumi curent este pentru ca trebuie sau pentru ca vrei?

Ce crezi?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: