Ce ar trebui schimbat în România ca să nu mai fugim de ea?

by

autoritate-relativa.jpg

Mi-a expirat buletinul, parcă înadins, numai să stau la cozi infernale ca să obţin altul! Nu este suficient să văd la ştiri oameni nemulţumiţi din acelaşi motive, promisiuni în campaniile electorale şi schimbări mai mici decât zero. Ştiu, exagerez!  În alte ţări cum se poate? Îi împrumutăm pe Valentin şi pe Halloween şi nu putem împrumuta nişte strategii?

Da, mă deranjează cozile! Cele de la cabinetele medicale, cele de la bancă, la paşapoarte sau mai ştiu eu pe unde se poartă. Chiar nu există un program de software care să organizeze haosul sau un brevet în stand-by pentru invenţia numită distrugător de inutilităţi ? Orice sistem care să decongestioneze traficul, aglomeraţia,  ar fi minune! 

Vreau să văd tastaturi în limba română, numere de ordine şi mai mult personal acolo unde numărul standard nu este suficient. Aşa cum s-a inventat fast-food trebuie să se inventeze şi fast-work!

Lipsa de echilibru a devenit un tablou al contrastelor: există salarii mici şi salarii prea mari, efort substanţial şi comoditate, gri şi roz, apă şi ulei, etc.

România e frumoasă şi deşteaptă, nu trebuie dusă la make-up artist, e primitoare şi totuşi fugim de ea ca Demetrius de Helena (Visul unei nopţi de vară, Shakespeare). Nu fuga în alte ţări va rezolva neînţelegerile şi nici indiferenţa! Şi nu, nu sunt supărată pe nimeni!

Etichete: , , , , , , , ,

147 răspunsuri to “Ce ar trebui schimbat în România ca să nu mai fugim de ea?”

 1. Barbosu Eugen Says:

  unde-i oana ? 😀
  trebuia sa dai din coate,sa te remarci, poate te arestatu pt. comportament indecent si asa iti faceau si buletin :p

 2. Barbosu Eugen Says:

  *arestau

 3. anaAyana Says:

  Faza e că dacă aş vrea, l-aş putea obţine oricînd dar încăpăţânată cum sunt vreau să-l obţin fără ajutoare apoi mă gândesc şi la restul oamenilor…

 4. rast Says:

  E o vorba „pestele de la cap se impute!”. Asta e in Romania. Conducere proasta, Incepand cu guvernul. Pentru a fi cat de cat bine in Romania trebuie schimbat „capul”, nu Basescu, toata conducerea guvernamentala cu ministere cu tot.

  > Chiar nu există un program de software care să organizeze haosul
  S-au facut diferite licitatii, pentru a realiza diferite programe de organizare. Au castigat licitatiile tot felul de firme de cartier, a lui X si Y, mari pilosi cu relatii in guvern. Firmele serioase, pierzand contracte in Romania, au inceput sa lucreze cu externii, castiga si mai mult, si nici nu-si pun mintea pe bigudiuri ca in cazul licitatiilor .ro

 5. oana Says:

  ce harnici si matinali sunteti!!! am ratat startul de data asta. 😦

  in ceea ce priveste subiectul eu cred ca trebuie schimbat tot. adica toti romanii. sa-i schimbam cu niste germani, de exemplu.

  serios vorbind acum, daca ne-am face toti treaba acolo unde suntem cred ca ar merge toate mai bine. nu e nevoie decat de putina constiinciozitate si corectitudine. …parerea mea…

 6. anahoretus Says:

  Cred ca intrebarea din acest post este nitel retorica. Sa schimbam mentalitatea romanului, a fost o afirmatie cliseu dupa 1990. Numai ca nimic nu s-a schimbat, ba as spune ca lucrurile au mers si mai rau. Din mai multe motive printre care si faptul ca toti propunem schimbarea celorlalti, dar nici unul nu face nimic la nivel personal. Si nu in ultimul rand, pentru ca nu avem o traditie a bunului simt si a civilizatiei respectului capitalist. Nicaieri oamenii nu intarzie mai mult la o intalnire ca in Romania si nu sunt mai putin parolisti ca la noi.

  Ca sa concluzionez, cred ca Romania este o tara foarte frumoasa cu un singur defect: este locuita…

 7. Andrei Monciu Says:

  nu prea cred ca putem face ceva anume…ca si idivizi nici o sansa, partea buna cu pleaul dincolo e ca macar iti schimbi conceptiile, inveti lucruri pe care pe urma poti sa le aplici si tu…deci cred ca si plecatul inafara e ceva k pana la urma, atata timp cat stii sa profiti de asta. La noi in tara gandirea e foarte defectuoasa,asta e marea problema

 8. sly Says:

  o sa fie bine. stati linistiti. in 2-3 sute de ani o sa fie ok si in romania. trebuie doar sa avem rabdare

 9. nenea Says:

  ana, sterge te rog comentariul lui „sly”. eram pe alt calculator si era logat altcineva 🙂

 10. afaith Says:

  totul se trage de la educaţie. iar cum în scumpa şi iubita noastră patrie educaţia e reprezentată de grădiniţe aglomerate, scoli unde elevii se bat ca în ring, licee unde în pauze se face sex oral pe bani şi se filmează apoi se urcă pe youtube şi facultăţi unde se intră pe bază de dosar (astfel au ajuns toţi analfabeţii să aibă diplome de licenţiaţi).

 11. R. Says:

  In Romania nu e de stat. Sa vedeti peste 10-20 de ani, cand copiii de azi – (de)generatia urmatoare! – vor deveni adulti. Atunci sa te tii.

 12. isuciu Says:

  Schimbarile se pot face numai de catre politic. Dar schimbarile trebuie dorite de toata lumea. Noi , romanii, am avut ocazie de a schimba ceva esential in 1990 cand a fost ales Iliescu in loc de Ratiu. Cand mai traia Coposu. Faptul acesta nici nu mai e analizat, nici mediatizat iar multa lume nici nu stie cine a fost Coposu.Il confunda cu fostul activist utecist, Copos.

 13. Razvan Says:

  E vorba de mentalitate stramb sedimentata la noi din pacate. Respectul de sine lipseste multor romani. Cine ti-l da ? Statul, politic si economic ti-l garanteaza, dar si educatia. In SUA spre exemplu, sunt convins ca proportia de persoane cu facultatea terminata e mult sub procentul de la noi. Pe ei in schimb ii ajuta statul. Daca isi iau un loc de munca (observati va rog ca limba romana are – surprinzator – expresie care are acelasi inteles cu ‘job’) ca si conductor de tren, nimeni nu-i considera la baza societatii – chiar fac emisiuni documentare despre ei :). La noi doar cei care termina o facultate (si nu oricare, doar cele 20 mai de seama din toata tara) au asigurat un start bun. Ce se intampla respectul de sine al celorlalti, mai ales cand in perioada in care ne aflam inca mai traiesc si lucreaza (mai ales in institutiile de stat) persoane care au trecut prin revolutie la 30 de ani ? Degeaba se plange toata lumea pentru ca problema nu e una singura, ci ne inconjoara din toate partile. Va fi extrem de greu sa scapam de „virusul” asta.

 14. Laura Says:

  Ana, ai dreptate ca nu fuga rezolva… Numai efortul comun ar putea rezolva… Un om obisnuit, singur, nu prea cred ca poate aduce schimbarea dincolo de cercul stramt in care el se invarte…

 15. Mithrandir Says:

  Sa schimbam lumea. Multi – inclusiv eu – dorim asta. Mai ales pentru ca la fiecare pas vedem in Romania chestii care trebuiesc schimbate.

 16. Drugwash Says:

  Aveţi răbdare… maxim 5 ani. O să vă iasă pe nas. Cînd veţi simţi biciul pe spinare atunci cînd vă veţi urca pe peretele cubuleţului ce vă va defini viaţa încercînd să vedeţi ‘the big picture’, atunci o să vă blestemaţi zilele şi gîndurile astea.

 17. Bogdan Says:

  Ana, şi eu mi-am schimbat buletinul în februarie. Şi mă temeam de acelaşi lucru ca tine: cozile. Spre surprinderea mea am terminat în 10 minute cu tot cu completarea tipizatului de către mine. Iar cînd l-am ridicat, nu era nimeni.

  Acum nu ştiu ce să zic: fie am avut noroc, fie e intervalul orar în care m-am dus – după 14. Eu am observat că, atunci cînd vine vorba de administraţie publică, toată lumea se înghesuie dimineaţa. Iar după-masa nu este nimeni sau cel mult 2-3 persoane. La fel am păţit şi cînd am mers la Inspectoratul de Muncă: dimineaţa era coadă de zeci de persoane, la ora 15 erau 2-3.

  Prin urmare, am descoperit că e vorba de timing :). Din nu ştiu ce motiv majoritatea se înghesuie dimineaţa. Şi atunci nu mă mai duc dimineaţa, decît dacă e musai.

  În plus, ai observat că atunci cînd e vorba de nişte lucruri care au termen limită, cei mai mulţi lasă rezolvarea pe ultimele cîteva zile? De-aici şi aglomeraţia, cozile. Probabil că administraţiile ar trebui să suplimenteze personalul dar e vorba şi de atitudinea oamenilor, de disciplina şi educaţie.

 18. Diana Says:

  Noi oradeanii avem noroc – la buletine, inmatriculari… avem numere de ordine, totul merge ca si pe roate, asta datorita sferei politice – Bolojan. Acum va candida la primarie…poate va fi de bine…

 19. anaAyana Says:

  Radu,
  Îţi dai seama ce şanse sunt să se schimbe totul la conducere… Rerferitor la relaţii, e o altă mare problemă cu care ne confruntăm: totul se rulează în grupuri restrânse şi închise, cu aceleaşi interese.

  Oana,
  În acest caz mai bine ne schimbăm cu altă ţară, o aducem pe Germania la noi şi le-o dăm lor pe România 🙂

  Claudiu,
  Nu eşti cam drastic? Este o ţară locuită de noi toţi. Într-adevăr, schimbările trebuie privite de la nivel personal şi apoi ar trebui să se ţină cont şi de ceilalţi, ca să existe un numitor comun.

  Andrei,
  Plecatul este o soluţie individuală, ţara nu suferă schimbări prea mari din acets punct de vedere pentru că mulţi pleacă şi rămân acolo, nu se mai întorc.

  Mădă,
  Lasă că are un punct de vedere interesant.

  afaith,
  Cu alte cuvinte, problemele trebuie urmărite ca lanţurile trofice 🙂 Într-adevăr, e multă aglomeraţie şi-n grădiniţe, dezorganizare la nivel educaţional… Ce rămâne de făcut? Trebuie luate toate instituţiile la puricat în cazul acesta.

  R,
  Să fie viitorul atât de sumbru? UIte încă un motiv pentru care ar trebui să se pună accent mai mare pe educaţie.

  Suciu,
  Iar lumea doreşte schimbări dar fiecare altele. Şi cum ele se petrec cum vor cei de la conducere, ar trebui probabil să devenim o ţară de parlamentari, să intrăm cu toţii în politică să schimbăm ceva…

  Răzvan,
  Într-adevăr, mai mult respect pentru toate meseriile. Aşa cum în alte ţări anumite job-uri sunt refuzate din mândrie, există şi la noi iar acea categorie de oameni nu este privită cu respect. Cineva trebuie să măture şi străzile, scările de bloc, holurile, etc..

  Laura,
  Dacă nu ne-am gândi numai la sine probabil că s-ar produce mai multe schimbări. Aşa am fost învăţaţi şi e firesc să rezolvăm mai întâi propriile probleme şi abia apoi pe ale altora. Sau cel puţin să oferim ajutorul.

  Mihai,
  Pentru început cred că ar fi bună şi o listă apoi trimisă insistent la conducere, nu ştiu. Cred că visez prea mult.

  Dragoş,
  Hai că nu e chiar aşa de negru ăla negru! Nu spun că totul stă în 2-3 soluţii ci pur şi simplu trebuie început de undeva lucrul…

  Bogdan,
  S-ar putea ca totul să ţină de concepţia cum că cine se trezeşte de dimineaţă ajunge departe. O să încerc să merg după amiază.
  Problema cealaltă cu aglomeraţia cred că mai ţine şi de faptul că unele lucruri nu sunt făcute la timpul potrivit, aşa cum de altfel ziceai şi tu.

  Diana,
  mă bucur să văd că totuşi undeva merge totul ca pe roate, până la urmă ţine şi de conducerea la nivel local..

 20. anahoretus Says:

  Nu, nu sunt drastic. Sunt ortodox 🙂 Trecand dincolo de gluma, e necesar sa treci odata granita cu trenul spre Vest ca sa iti dai seama de ceea ce spun. Cum incepe sa se aglomereze gunoiul de la Arad spre Est… Paradis devastat, spunea Sadoveanu si mare dreptate avea.. 🙂

 21. anaAyana Says:

  Iar eşti drastic 😀

 22. anahoretus Says:

  Deloc… sunt doar un om normal…

 23. isabellelorelai Says:

  Mă duc să fac lista.

 24. anaAyana Says:

  Un om normal şi drastic. Eu cred că sunt şi părţi frumoase la ţara asta nu doar gunoaie de la vest la est sau invers.

  Isabela,
  Să vii cu lista la avizier 😀

 25. cristal Says:

  Lewis Carroll a creat Tara Minunilor, Jonathan Swift – Tara Piticilor si Caragiale- Tara „Miticilor” 😛
  Nu se spune ca Romania e „tara tuturor posibilitatilor” ?
  Unii pleaca pentru ca au epuizat toate posibilitatile.
  Nu cred ca fuge nimeni „de Romania”. De altceva se „fuge”…
  Fug in lume si tot de lume dau. 😛

 26. anaAyana Says:

  Cristal, fug de un anumit gen de lume…

 27. gigi capsunaru Says:

  Ceva impotriva degenarerarii genetice? Ca de asta sufera romanii.
  Sunt degenerati .Virusul comunismului,diabolic manipulat de serviciile secrete in ultimii 60 de ani .
  Daca stii cu ce se trateaza,esti mare.

 28. anaAyana Says:

  Gigi,
  Viruşii sunt cam greu de exterminat dar nu imposibil, dacă problema e la nivel genetic însemnă că ne zbatem degeaba..

 29. nenea Says:

  stiu ca e interesant. eu am scris, insa era el logat 🙂
  lasa asa

 30. anaAyana Says:

  Lasă, acum ştie toată lumea. Vă ştie pe amândoi 😛

 31. patrocle Says:

  Dragilor, superiorilor, inteligentilor , mi-am pierdut timpul citindu-va lamentarile sau luminarile sau egocentrismele revelate sau dandu-mi seama ca va lipsesc repere esentiale , niste patterns etern valabile , o analiza profunda stiintifica asupra acestei populatii din care faceti parte (dupa felul in care ganditi , deci perpetuarea unor stupiditati va fi …nimic structural , „de profundis ” ) ! Abureli tolerante : nu fi drastic (in contextele respective nu are nici o legatura cu sensul din limba romana , franceza sau latina -etimonul, da ?) !
  Fara fermitate in afirmatii motivate (nu opinii superficiale egotiste -aici vad varsta adolescentina suberba , dar fara relevanta inca ) , nu se schimba nimic , mai ales intr-o „forma mentis” marcata de duplicitate , oportunism , palavrageala si genii peste hotare ! ROMANII NOSTRI ! Nu, sunt ai lor , nu ne apartin , cliseele astea protocronisto-comuniste la trineri ca voi !!! Ma intristati ! Istoria Principatelor , Romaniei Mici , Romaniei Mari , e presarata cu jocuri „machiavelice ” , cadavre , razboaie fratricide , lasitati si tradari ! Sigur ca exista si aspecte „pozitive ” , puneti-le in balanta , vedeti unde se inclina balanta si, mai ales, din ce cauza (cauze ).
  Cunoasteti si cititi (cititi ?) o istorie mutilata , triumfalista , deformata , (Matei Basarab si Vasile Lupu ??? , „valahii sunt mai dusmani pentru noi decat turcii”-Stefan cel Mare (cronica poloneza ) si mult ar trebui sa scriu ca sa ajung in postmodernism ! )
  Nu va isterizati si nu sariti damboviteste sa muscati (conformismul agresiv !) pentru a va autoconfirma superioritatea absoluta a opiniei domniilor voastre in fata unei atitudine de nuanta atat de jalnica …pentru ca nu e personala , ci adanc documentata ! O pozitie de bun simt (oare va fi ? stiu ca isteria e o manifestare urbi et orbi ) ar cere o bibliografie adecvata , reala , autentica , un drum pentru o cunoastere constructiva in timp ! Cata vreme deconstructivismul , reductionismul, antropocentrismul si secularizarea sunt dominantele postmodernismului care va caracterizeaza (volens nolens , chiar daca nu sunteti constienti de acesta ), nu ma astept decat la manifestari verbale (aici, scrise)vituperante si oribile !
  Voi avea placerea sa le ignor ! Multumesc si …mai reflectati , eu stiu , poate ma insel ! Sa Nu fiti ce sunteti !

 32. ullise Says:

  La titlul asta cu asa pretentii ar trebui scris un roman in 20 de volume, nu un post superficial, parerea mea 🙂

 33. ilovemusik Says:

  Tot ?

 34. dadatroll Says:

  Sunt doua moduri dea face mancare mai buna intr-un restaurant. Una e sa te duci sal inveti pe bucatar cum sa gateasca. Cealalta e mai rapida.

 35. anaAyana Says:

  Patrocle,
  În primul rând, bun venit! Mă bucur să citesc şi o altă părere vizavi de întrebarea ridicată de mine. Ar fi monoton să credem toţi la fel şi să ne dăm dreptate, nu crezi?

  De altfel, ca rotiţele să se învârtă, avem nevoie de puţin din fiecare. Spre exemplu, puţin din dinamismul tău, puţin din determinarea lui Anahoretus, puţin din umorul lui Cristal sau dadatroll, puţin din pretenţiile tale şi ale lui ulise, etc, etc.

  Cei care scriu aici nu sunt experţi în domeniu, tocmai asta era şi ideea, să aflăm ce-l nemulţumeşte pe fiecare şi să încercăm să vedem de unde porneşte exact problema, dacă există sau nu soluţii. Tind să cred că da, altfel nu mai deschideam subiectul.

  Mă gândeam că totul poate fi făcut în paşi mici, cam cum e emisiunea aceea Myth Busters. Mergem la ghişeurile unde (teoretic) se oferă informaţii şi vedem cât de informaţi plecăm. Sunăm la o instituţie şi vedem prin câte alte telefoane trebuie să trecem ca să ni se facă o amărâtă legătură cu cineva responsabil.

  Nimeni nu vrea să fie responsabil, dacă te vei uita cu atenţie, marile companii preferă să aibă mai mulţi oameni care să se ocupe de o singură problemă.

  Sunt foarte multe de zis. Un experiment de natura celui la care m-am gândit eu ar fi costisitor, nu ştiu la ce ar ajuta sau dacă ar schimba prea multe. Am trage nişte concluzii, mai mult sau mai puţin noi.
  Eu te mai aştept şi data viitoare, lasă, te rog, un link la care poţi fi găsit/citit.

  Ulise,
  Eu mai repede aş citi un roman cu acest titlu care să fie scris de un grup de autori decât scris de unul singur.
  Subiectul nu pleacă nicăieri, rămâne deschis dezbaterilor! Aştept cu interes o părere.

  Dadatroll,
  Suntem prea ocupaţi să trăim decât să analizăm. În secolul vitezei, ori acceptăm bucătarii aşa cum sunt, ori gătim singuri.

 36. Petrisor Says:

  Ar trebui schimbata mentalitatea. sa nu mai vedem precum calul. Sa fim mai responsabili cu noi si cu cei din jurul nostru.

 37. anaAyana Says:

  Petrişor,
  Să zicem că se schimbă mentalitatea unora dar dacă cel care-i conduce vede cum vede calul, ce e de făcut?

 38. dadatroll Says:

  A doua metoda dea schimba mancarea intrun restaurant e a nu te mai duce pe acolo. E mai rapida decat prima, al invata tu pe bucatar cum sa gateasca. Asa si cu tarile, a doua metoda e mai rapida.

 39. anaAyana Says:

  Această a doua metodă e cam radicală 😀 şi iute de picior. Dar ce te faci când mâncarea e bună şi nu le merge hota? Am păţit eu, aveam un loc unde mergeam şi am renunţat pentru că ieşi de acolo mirosind a cantină.

 40. lamya777 Says:

  sa stii ca se vede diferenta clara intre Estul si Vestul Romaniei, du-te sa stai vreo 4-5 zile in TM si vei intelege ce zic. iar la Romania nu trebuie schimbata decat mentalitatea, din cate vad eu…

 41. anaAyana Says:

  Silvia,
  Poate nu am apucat să văd toată Timişoara dar am stat acolo câteva zile şi mi-a plăcut. Alături de Braşov, sunt primele oraşe preferate.
  Mentalitatea pentru a fi schimbată necesită mai multă atenţie acordată celor de la grădiniţe, şcoli, licee, etc. Să schimbi mentalitatea unuia care a trecut de prima adolescenţă e complicat dar apoi unuia mai mare…
  Problema se poate pune şi altfel: dacă această mentalitate nu este bună, care este cea mai bună?

 42. dadatroll Says:

  Nu trebuie sa schimbati voi nimic la Romania, decat nu mai domiciliu. Restu o sa vina de la sine. Cand no sa mai fie pe cine sa mai furi in Romania, poate Adrian Nastase o sa redevina ceo fost inainte dea fi hot.

 43. anaAyana Says:

  Vorba lui Ada Milea:
  Eu mi-aş băga graniţa în raniţă,
  ţara în raniţă
  şi gata !

  M-aş stabili
  lângă o altă graniţă,
  aş scoate-o din raniţă şi gata!

 44. Movi Says:

  „All that is necessary for the triumph of evil is that good men do nothing.” Cred ca aceasta fraza este destul de sugestiva la tot ce se intampla pe la noi si nu numai… indiferenta, nepasare nu mai zic de alte insusiri sau obisnuinte din astea balcanice … momentan asta este ce meritam … cand vom vrea mai mult vom avea mai mult 😉

 45. anaAyana Says:

  ..good men do nothing and they let the others to do all stuff 🙂

 46. Barbosu Eugen Says:

  „Chiar nu există un program de software care să organizeze haosul sau un brevet în stand-by pentru invenţia numită distrugător de inutilităţi ? Orice sistem care să decongestioneze traficul, aglomeraţia, ar fi minune!” nimeni nu-i curios sa „decongestioneze traficul”, boala romanilor (mostenita cine stie de cand si de unde, poate din istorie) e sa critice pe altii dar sa fie foarte intelegatori cand e vorba de autocritica. M-a amuzat replica unora la care trebuie sa le dau in general dreptate, dar este amuzant ca acuza romanii de falsa superioritate insa nu se chinuie sa faca exceptie de la regula: asta fac romanii dintotdeauna, se leaga unii de altii, se ridiculizeaza, fiecare se crede mai bun decat ceilalti si incearca sa calce pe ceilalti in picioare pentru a-si satisface propria nevoie de a se simti superior (nevoie care nu poate veni decat dintr-o inferioritate)
  Din punct de vedere social sau politic (whateva) din moment ce Romania a avut mereu un trecut tulburat in care doar a pendulat intre aservirea estului sau a vestului, tara asta nu si-a facut niciodata singura destinul si din cauza asta acum, in democratie, cand copierea altor modele e „binevenita”, ea copiaza alte modele, fara a avea insa experienta proprie necesara rezultata dintr-o dezvoltare fireasca in aceasta directie, si de aici proastele rezultate.
  La nivel de individ cred ca secretul sta in respectul celui de langa tine (nu trimiti la plimbare lumea si incerci sa rezolvi problemele tuturor tinandu-i cat mai putin la coada ), in originalitate (sa nu imiti ca maimuta pe altii si sa nu invidiezi bogatanii astia ce-s prosti de pica si desi au bani habar n-au ce sa faca cu ei), in curaj in fata autoritatilor (nu te ploconesti in fata functiilor si a banilor), in specializare in loc de generalizare -am exprimat cam aiurea „generalizare” dar nu gasesc cuvantul potrivit si nu ma voi chinui sa-l caut pt. a ma da doct sau mai stiu eu cum- (mai bine sa stii la perfectie sa programezi in php decat sa stii putin din fiecare si sa te bati cu pumnul in piept dupa aia ca tu ai fi „hacker”-mania romanilor) si in informare (eu inainte de a merge sa imi fac buletinul am intrebat pe cineva ce acte imi trebuie si am mers aproape de inchidere, totul a mers ca uns). Iar ca parinte un rol foarte important il are educatia pe care le-o acorzi copiilor.
  Am vorbit aici de romani, pentru ca de ei era vorba in primul rand, dar am avut ocazia sa cunosc si oameni de alte nationalitati si nu am fost cu nimic mai impresionat. Pe vremuri ma batea gandul sa plec in alta tara, acum nu mai sunt sigur ca acolo oamenii sunt altfel (vei gasi doar nivele diferite de ipocrizie)

 47. Barbosu Eugen Says:

  @Movi:“All that is necessary for the triumph of evil is that good men do nothing.”
  m-am gandit la asta, dar nu pot uita aia cum „drumul iadului este pavat cu intentii bune”
  eu cred ca odata cu dezvoltarea Internetului informatia a capatat o asemenea putere incat vitalitatea politica (ca entitate in sine sa zic asa) in intreaga lume este intr-un puternic declin, lucrurile se misca incredibil de repede si chiar si oamenii politici cei mai „rasariti” sunt depasiti de evenimente
  autoritatile si-au dat seama de pericolul de a pierde complet legatura cu populatia si risca sa moara ca un prunc pe care nu il va mai hrani nimeni, de aia incearca si ele sa se adapteze
  acum 10-20 de ani toata Europa ar fi vuit de ce s-a intamplat in Kosovo, acuma tot omul cand vine acasa de la lucru abia asteapta sa se puna pe calculator sau tv sa vada ceva filme si sa nu mai auda nimic de diavolii astia ce-si dau atata importanta, imbracati toti in costume de firma si spunand ca ei vor sa dirijeze destinul umanitatii pentru ca doar ei stiu care este calea care trebuie urmata
  poate ca cel mai bine e ca lumea mileniului urmator sa fie o lume a legaturilor economice, in care politica (ma refer aici in special la politica externa, cat si la acele ramuri ale politicii care se ocupa de „orientare”) sa tinda spre zero

 48. anaAyana Says:

  Eugen, autocritica este pe ultimul loc în topurile autohtone. Ai sintetizat mare parte dintre probleme, exact ca şi cum te-ai fi dus la închiderea programului să schimbi buletinul 😛

 49. HD Says:

  mult prea multe ca sa putem adauga aici.sunt multe de schimbat..faci un roman cu cate kestii ar trebui schimbate

 50. anaAyana Says:

  Păi romanul va fi făcut cu chestiile adăugate aici 🙂

 51. cristal Says:

  AnaAyana
  *Mi-am amintit acum si de „Dumbrava minunata” 😛
  *Daca cineva crede, ca a descoperit mai multe, decat stii tu despre tine, iti este superior? Eu nu cred.
  *Schimbarea se face constant. Undeva exista si semnele ei- „ouale pasarii Phoenix”.
  *Sa nu ne saturam nicicand de Romania!

 52. anaAyana Says:

  Cristal,
  Dacă cineva crede că a descoperit mai multe decât ştii tu despre tine înseamnă că e doar o părere. Se mai spune că singurul lucru constant este schimbarea.

 53. delphigab7 Says:

  iti dai seama ce intrebare grea ai pus?
  prb este ca acum daca as deschide televizorul sau radioul majoritatea vorbesc de asa ceva dar ceea ce cel mai grav este ca nimeni nu face nimic . si ceea ce observ ca pe zi ce trece si as putea si pe tine sa stai un pic sa obsevi faptul ca majoritatea incearca sa aduca ceva in discutie sa para ca au un cuvant de spus de pe cum se aude din ce in ce mai des „este doar o parere”dar din pacate aceasta „parere ” este preluata de undeva nu ceea ce ar gandi cu adevarat.si putin cate putin devii superficial.si cred ca ceea ce ar trebui schimbat in primul rand pleaca de la mentalitate dar asta cu o educatie cat mai timpurie astfel nu va avea efect mai nimic.
  e grav sa auzi ca traim in secolul unei tehnologii superdezvoltate dar inca exista cozi inca nu se face nimic in aceasta privinta chiar daca toata lumea se vaita. aici vezi cu usurinta dezinteresul de cei ce au vrut sa-i alegem.
  drept dovada , am mai afirmat acest lucru si acum cateva zile,se lucreaza din zor cel putin la noi in sector nu am mai vazut asa ceva de acum 4 ani si ma gandesc oare daca trece luna mai si nu se termina oare vor termina sau vom astepta inca 4 ani.
  „Da, mă deranjează cozile! Cele de la cabinetele medicale…”si eu ma ingrozesc cand aud cum parintii se vaita mereu de trafic (practic fac cam 4 ore doar pe aceasta nebunie).si prb cred ca este din cauza organizarii si cred ca suferim f mult la acest capitol.ex. ma intrebam de ce oare nu incepe cu refacerea strazilor intr-o parte dar sa faca toti si fac in toate coltisoarele aducand agonia .
  „Lipsa de echilibru a devenit un tablou al contrastelor: există salarii mici şi salarii prea mari, efort substanţial şi comoditate, gri şi roz, apă şi ulei, etc.”
  din cauza ca numai exista continuitate numai exista nimic decat acel gand de „a avea „prin orice mijoace sau de a avea cat mai mult din cauza concurentei care multi afirmau ca este utila dar se va vedea cat de daunatoare va fi pe viitor.vezi acum ai aceasta posibilitate sa alegi ceea ce crezi tu ca este mai bine efort sau comoditate ceea ce cred ca alegerea si ea va avea pe parcurs efecte negative foarte mari pt ca de cele mai multe ori cred ca se alege varianta cea mai gresita
  „România e frumoasă şi deşteaptă…” da sunt de acord dar mai cred ca este asa de desteapta incat are capacitatea se autodistruga.
  cei care plec afara nu o fac de dragul de a pleca ci doar de saracie. cand ai familie crezi ca iti vine sa te duci sa lucrezi la capsuni sau sa fii alaturi de cei dragi.dar responsabilitatea ii face sa aleaga acest drum pt ca nu-ti va conveni ca intr-o zi sa fii lovita pt ceea ce aveai prin poseta sau altundeva. nici eu nu sunt de acord dar la felul cum esti tratat in tara si pt un salariu in care familia sufera nu poti altfel. daca ar fi dupa mine mi-as dori sa plece cu totii dintr-o data macar o vreme si sa ramana cei nesatuli dupa un profit rapid si exagerat. gata ajunge:)

 54. moflea Says:

  „sa stii ca ne sta in fire, ca romani, sa ne plangem pentru orice si niciodata sa nu fim multumiti.” sunt tari care o duc mai rau. Si noi avem o parte din vina…

 55. centrefold Says:

  Blestemul Romaniei ? decembrie ’89.

  Cand se va termina ? cand cei din Occidnt vor mai progresa cu un pas ( noi suntem mereu la 2 pasi in urma )…

  Cine e de vina pentru situatia actuala ?

  Oamenii inteligenti si productivi care , pentru un ban in plus, accepta sa fie condusi de niste analfabeti ( Vanghelie, Baseasca .. ) sau idioti ( Videanu ) …

  Ce ar trebui schimbat ? Mentalitatea … neah.

  Pur si simplu ar trebui sa fim condusi de oameni capabili… pentru ca acestia chiar exista din belsug!!

 56. [D] [S] [N] Says:

  „Nu fuga în alte ţări va rezolva neînţelegerile şi nici indiferenţa!”
  Asta e ceea ce nu trebuie sa uitam!

 57. isabelle (isabela) lorelai* Says:

  Încă fac lista.

 58. isabelle (isabela) lorelai* Says:

  Educaţia unui popor se judecă după ţinuta de pe stradă. Văzând grosolănia pe stradă eşti sigur că o vei găsi şi în casă. Edmondo de Amicis

 59. GhitaB Says:

  E soare… Bate vântul. Ninge cu petale…
  Îmi place România! 🙂

 60. james crissilv Says:

  cozile sunt creatia inteligentei noastre. cu cat suntem mai inteligenti cu ata apar cozi mai multe si mai mari.
  o zi minunata iti doresc

 61. ametzitul Says:

  poporul, evident…

 62. Next leveL Says:

  Buna , dak vrei sa colaboram am niste ideei … astept un raspuns

  ms…

 63. anahoretus Says:

  Ca sa concluzionam acest subiect, cred ceea ce a spus Edmund Burke la un moment dat este cea mai buna aplicatie pentru ceea ce se intampla la noi:

  the best way for evil to prevail is that good men to do nothing…

 64. cristal Says:

  Cine trage morala că a gasit drumul (fuga) către schimbare , îl va risipi cu o furtună de cuvinte. 🙂

 65. candid Says:

  Referitor la intrebarea ta, foarte multe chestii, printre care prioritar, mentalitatea!

 66. Oana Says:

  Mentalitatea, in primul rand, cu restul ne-om descurca, dar mentalitatea ne omoara. Zau!

 67. artistu Says:

  Na ca vin si io cu solutie. (Vorba aia: VORBESTE SI NEA ION, CA E SI EL OM!)
  Fratilor cred ca in primul rand tre’ sa invatam sa ne facem curat in propria batatura, in propria casa. Si nu zic ca POPORUL e vinovat ci indivizii. Asa a tre’ sa ne dezvatam sa mai facem generalizari. 😉

 68. Petru Says:

  Personal cred ca schimbarea care trebuie sa se produca e reorganizarea oamenilor buni. Inainte vreme erau tot felul de grupari in care cei ce vroiau un viitor mai bun se intalneau si coceau idei. Acum, majoritatea sunt singuri, rataciti.

  Sigur, se mai gaseste cate un ONG care sa mai adune in jurul sau cateva persoane de calitate dar per ansamblu situatia e trista.

  Cum spunea un prieten avocat, „Astia rai is uniti. Si-ar lua gatul unul la altul dar cand e vorba de o problema se sustin, stau uniti.”

  Ce sansa poate avea un miel in mijlocul unei haite de lupi?

  Dar o turma de miei cu ceva cunostinte de ninjitsu sau kung fu… poate are o sansa in plus.

 69. Alex Says:

  Artistu,ai dreptate,problema cea mai mare a romanilor este ca toti vreau sa faca ordine in politica mare dar nimeni nu vrea sa faca ordine pe propria scara 😀

 70. airbornb Says:

  Alex, cred ca ai pus punctul pe „i”. In Romania, cam toti sunt scandalizati de ceva, da’ nimeni nu intelege ca „ce tie nu-ti place altuia nu-i face”.
  Pe de alta parte, eu cred ca Civilizatia inseamna 2 lucruri: reguli de bun simt – aka legi luminate – si respectarea acestor legi.
  Deci ne-ar trebui un Parlament si un Guvern care sa faca lumina in jungla legislativa si fara de sperante din Romania. Dupa care, aceste legi ar trebui puse in practica. Iar pusul in practica, nu trebuie facut cu frumosul, pentru ca omul e un animal imbecil si foarte rar – adica foarte putini inteleg si vorba frumoasa. Nu, civilizatia se forjeaza cu parul. Adica X a calcat Legea, X trebuie sa plateasca intr-un fel. Ar trebui ca Politia si celelalte institutii ale statului sa functioneze brici, sa uite notiunea de Spaga si de Atentie.
  Si astel,in 10-20 de ani , civilizatia ar re-naste in Romania.

 71. airbornb Says:

  Bun, am mancat niste cuvinte in postul anterior. Tocma’ eram anuntat ca vin unii sa filmeze in birou si era vraiste :D. Asa ca mi s-a facut foame si am mancat cuvinte. 😉

 72. Petru Says:

  „Iar pusul in practica, nu trebuie facut cu frumosul, pentru ca omul e un animal imbecil si foarte rar – adica foarte putini inteleg si vorba frumoasa.”

  Chestia asta a fost incercata de nenumarate ori in istorie, de fiecare data s-a ajuns la o calitate a vietii de rahat.

  Singurul lucru care functioneaza cu adevarat e Iubirea.

 73. airbornb Says:

  Common Petru, nu vroiam sa zic opresiune, ci in felul urmator: asta este legea, cu alte cuvinte asta ai voie , asta nu ai voie. O respecti bine, nu o respecti si te-am prins … platesti … conform cu gravitatea incalcarii legii.
  Am citit zilele trecute un articol, in care un italian, rezident in Romania, se plangea ca se conduce haotic si ca ii e cam frica la volan. Tot el a adaugat ca asta spune ceva, venind din partea unui italian.
  Si de ce se intampla asa? Sunt mai multe cauze, insa una dintre cauze o reprezinta o Politie ineficienta si gata oricand sa ia spaga.
  Ideea pe care incercam sa o evidentiez eu era ca „civilizatia nu se naste dintr-odata, ea se face cu parul”. Nu mai stiu pe unde am citit asta, dar mi se pare adevarata.

 74. airbornb Says:

  Iar despre partea cu iubirea – scuze ca am uitat sa comentez si o fac acum – e foarte frumos. Iubirea , in toate formele ei , e ceva frumos. Dar doar iubirea nu e suficienta.

 75. Petrisor Says:

  @anaAayana

  Pai daca noi nu mai vedem precum calul inseamna ca si cel care ne conduce nu poate vedea asa 🙂

 76. Petrisor Says:

  @AnaAayana

  Trebuie sa recunoastem ca avem conducatorii pe care-i meritam. Nu?

 77. Petru Says:

  airbornb, eu prefer citatul asta:
  Primul om care a preferat sa injure decat sa dea cu piatra poate fi considerat inventatorul civilizatiei.-Sigmund Freud

 78. Evolutia autoritatii « Simplul crestin Says:

  […] Am gasit pe blogul “Anaayan-ei” o fotografie care mi-a adus aminte de un studiu al autoritatii in societate si in […]

 79. anaAyana Says:

  delphigab,
  Cred că se vorbeşte prea mult şi se face prea puţin. Mi-a plăcut la o emisiune a lui Robert Turcescu de acum câteva luni, i-a demonstrat asta unui primar care a promis la o altă emisiune de-a lui Turcescu faptul că va asfalta nişte străzi în maximum X luni. La emisiunea în care era, trecuse deja termenul şi străzile nu erau asfaltate. Nu a mai avut ce să zică..

  Moflea,
  Păi noi ne plângem prea mult în loc să lucrăm. Nu spun că ne plângem de milă dar atâta timp cât avem la-ndemână anumite mijloace am putea să le folosim, fiecare atât cât poate.

  Centrefold,
  Oamenii capabili nu au acces la funcţiile de conducere, sunt eliminaţi prin diverse modalităţi, care mai de care mai josnice. Nu este nevoie să dau exemple, vedem la ştiri cum unii plâng cu lacrimi de crocodil pentru alţii şi apoi le iau locul.

  DSN,
  Bun venit, mă bucur că eşti de acord!

  Isabela,
  Presimt ca va fi o listă cu greutate! Chiar azi mă gândeam la ceea ce spuneai vizavi de ţinută. De-a lungul timpului am observat că femeile care se îmbracă în alb au ceva în comun, încă nu ştiu ce dar aşa mi se pare.

  James,
  Ştiam pe cineva care atunci când se duce la piaţă nu se mai uita care mere sau roşii sunt mai frumoase ci se aşeza la coada cea mai mare 😀

  ametitul.
  poporul cu televizorul?

  next level,
  îmi poţi trimite un mail cu detalii?

  Claudiu,
  Dacă cei cu idei bune nu vor face nimic, atunci se vede clar cum merg lucrurile.

  Cristal,
  Schimbările astea le tot căutăm de câţiva ani buni şi tot nimic.

  Candid & Oana,
  Şi cum se poate schimba mentalitatea oamenilor?
  De-ar fi fost aşa simplu…

  artistu,
  Sunt de acord, îmi aduc aminte ce indignaţi s-au simţit oamenii astă-iarnă când i-a pus primăria să-şi cureţe zăpada din faţa magazinelor…

  Petru,
  Probabil că dacă s-ar uni cei buni şansele ar creşte ca să se schimbe ceva dar mielul nu ştiu dacă rămâne pe acest drum tot miel şi nu trece în tabăra lupilor…

  airborn,
  Civilizaţiile au nevoie de legi stricte şi nu partide de genul PCR (celebrul pile.cunoştinţe-relaţii). Când există prea multe de genul acesta nu se mai respectă legile, părerea mea.

  Petrişor,
  Avem conducătorii care au îndrăznit să urce pe scena asta zoologică, cei buni şi pricepuţi nu vor să-şi bată capul cu astfel de probleme…

 80. airbornb Says:

  Petru, citatul tau e fain. Din pacate, cu o floare nu faci primavara. 😉 Raman la parerea mea ca in orice tara actualmente civilizata, daca nu faci enforcement la Civilizatie – adica daca nu aplici Legea cu impartialitate – se va ajunge mai devreme sau mai tarziu ca in Romania.

  anaAyana, nu vorbeam de partide, ci de oameni. Oamenii din politica romaneasca joaca ori doar pt ei ori doar pentru un grup restrans.

 81. anaAyana Says:

  Păi astea nu sunt partide, dai de ele peste tot. 😀

 82. airbornb Says:

  anaAyana, daca vorbeam de grupuletzele care-si vad de propriile interese … impresia mea e ca sunt mai multe per partid. Ce e interesant la noi e ca partidele nu se identifica prin doctrine si programe, ci mai degraba prin cateva locomotive care trag restul partidelor dupa ei cat si prin interese (de moment as spune eu) ce le dicteaza linia politica. Doctrina e la noi praf in ochi … 😉

 83. anaAyana Says:

  Eu vorbeam de pile şi relaţii 😀 Nu are legătură cu politica.

 84. morcoveaţă Says:

  wow. cate comentarii.
  nu stiu daca s’a mai spus dar prima chestiune care trebuie schimbata este mentalitatea mass-media.

  influentza stirilor periculoase, ziarelor cu sâni pe prima pagina si concursurilor cu taloane duc spre dracu’ mintea romanilor.

 85. anaAyana Says:

  Mentalitatea mass-media? Păi ei aleargă după rating şi promăvări, nu prea văd să se schimbe ceva acolo..

 86. delphigab7 Says:

  da , mult prea mult se vorbeste si ma indoiesc ca se va oprii aici ci va continua in acest ritm ba chiar se va accentua
  toti sunt la fel pt ca sunt acolo si vor fi mana-n mana iar daca va da cineva vina vor incepe cu totii ca majoritatea sunt implicati .probabil singura solutie este sa ne uitam la vechiul testament si sa aplicam .cu au gresit cum aruncam cu pietre in ei. sau mai facem un vlad tepes.dar n-ar mai fi asa profund si am ignora noul testament.:)

 87. Petru Says:

  @airbornb
  faci neica primavara si cu o floare daca lumea reuseste sa vada floarea aia si nu zapada de afara (la BC ninge) 🙂

  @anaAyana
  esuezi in 100% din chestiile pe care nu le incerci.
  Eu prefer ca cineva sa fie in tabara mieilor, chiar si pentru scurt timp, decat sa nu fie deloc acolo.

 88. anaAyana Says:

  Delphigab,
  Şi cred că o să se mai vorbească, să sperăm că se va trece şi la nivelul următor: fapte, nu vorbe!

  Petru,
  Şi eu prefer tabăra celor buni, îmi place să cred că atunci când îmi dau tot interesul este imposibil să nu se clintească măcar un pic bolovanul!

 89. patrocle Says:

  anaAyana,

  1) a nu critica = involutie prin omisiune, 2) a avea pareri personale fara validari obiective = egocentrism stupid , 3) a da calificative voalate = ego exacerbat + frustrari , etc !
  Sorry, nu sunt dinamic , e vorba de competenta oferita de studii profunde, diverse (de la cuasari si tahion pana la Derrida si Lacan ) prin teritoriul planetar si de o expertiza indelebila in Lebensphilosophie ! Spuneam : Atentie la METRON ! Si ce daca ? Pai , cam pe aici sunt multe raspunsuri . Detest parerile personale fara tinuta de facto (spune Husserl, e una , spune Ghita pe blog-mess, e alta =zero) , o taraba de subiectivisme , deci decesul oricarui dialog .
  Observa ca , imediat ce se posteaza un text mai lung , comentariile ulterioare aproape ca il ignora , nici o referire ! De ce ? Simplu : se recepteaza fraze scurte (probleme cu gimnastica mintii ? !!!) , se discuta in dialog (pentru asta e messengerul , nu blogul -o redactare informationala cu alta structura ), se foloseste mangaiatul pe crestet , se dau citate cu toptanul , se propune un subiect (ca la scoala gimna ziala ) si se lalaie pe margiunea lui pana ajunge zdrente sau e uitat complet !
  REIA si CITESTE,OBSERVA ,draga mea, nu aceasta e ratiunea de a fi a unui blog , ce se intampla aici e o defulare suprarealista conservatoare(oximoron) de genul a citi o carte dintr-un tablou ( de preferat Bosch) cu ajutorul unor pixeli ! N-am fost explicit ? Round up !
  Unde pot fi contactat ? In infomaterie , am si eu un blog aici , nu ? Ca nu ma luminez in acest mod , e o pozitie care se numeste decenta . Nu fac …-tease verbal caldut pentru ca nu sunt inteles , iubirea e motorul actiunilor umane (how about :interesul ?), mentalitatea (a-propos : ce este asta, mentalitate , forma mentis, behaviour , tine de genetica , are biointercampuri …??? Nu ? Daca nu stiu , de ce vorbesc , Dumnezeule ? Vezi , de asta imi plac mie autodidactii : sunt decenti si reticenti , ei stiu ca vorbele …Evanghelia dupa Ioan cap 1 : 1) , amorul netarmurit si repulsia fata de Romania …
  Doriti cate ceva pentru sufletul si mintea voastra ? Am muncit zeci de ani ca sa scriu pentru voi (voi, cei interesati si inteligenti – egalitarismul e cea mai Kitsch teorie sociala a secolului acesta , egali cand murim (tot un coparseu , nu ?) , diferiti chiar in cadrul bisericutelor ! Reductionismul vostru ma sperie …nu de alta, dar nici nu sunteti constienti de el , duce la teoria haosului , la deconstructie , dragilor , asta e ! Si , ca tot batranul reactionar pozitiv , speram in generatii de orizont, perspectiva , nu pragmatice si cand scriu versuri (mai scrieti ?) . Asta e ingrijorarea mea, eu mai am putin , foarte putin . De ce n-am creat tineri care au depasit maestrul ? Ba da , toata viata , in multe domenii si modus vivendi ! DIN PACATE, TOTI IMI FAC CINSTE……IN ALTE TARI !!! Nu ca mi-ar parea rau , dar pe aici nimic, nimic , chiar nimic (mess si bloguri si confuzii , ei nu, asta NU ! ) ???

 90. patrocle Says:

  Pentru toti !

  Si acum …datorita unei lecturi pripite , sensurilor nerelevate , empatiilor ratate , avanti populi , cum spunea un drogat pe marginea Senei ! Inima buna , apres moi, le deluge !

 91. anaAyana Says:

  Patrocle,
  1. spune-mi cât timp ţi-a luat ca să scrii mesajul de mai sus apoi gândeşte-te la faptul că pentru acest lucru este nevoie de interes, răbdare şi de ce nu, să te opreşti cu seriozitate asupra subiectului (cei care scriu puţin o fac din mers şi nu le poţi cere să se oprească mereu)
  2. sunt convinsă că avem multe de învăţat de la tine drept pentru care îţi spun sincer că mi-ar plăcea să fii invitatul temporar (ca să nu cer mai mult) al acestui blog.
  3. Sunt deschisă criticilor şi nu mă deranjează atitudinea ta, nu mă compar cu nimeni din cei care scriu aici, dacă tu o faci sunt convinsă că ai toate motivele
  4. Pentru a da lecţii trebuie să fii prezent aici şi nu sporadic, mereu cu argumente, cu răbdare şi cu înţelegere
  5. Tot nu ai lăsat un link unde poţi fi citit
  6. Îmi doresc să-ţi facem cinste, spune-mi cu ce te ajută asta? Când dăruieşti o faci pentru a-l îmbogăţi pe celălalt şi nu pentru a-i demonstra că fără tine nu ar fi obţinut nimic (deşi uneori poate fi adevărat)
  7. Ceea ce se întâmplă aici este o ÎNCERCARE, vreau să îmbunătăţesc asta drept pentru care o părere din exterior este binevenită.
  Sunt iar multe de zis, să sperăm că nu apari iar peste o săptămână, cea mai bună comunicare are la bază timpul. Dacă este real cu atât mai bine!

  Ana

 92. cristal Says:

  Patrocle,
  Va Multumesc! Da, doresc mereu cate ceva, pentru sufletul si mintea mea. Lumina-calda… dar pana cand: „Ce e de facut? Raspunsul e suspect de simplu: totul si nimic”, orbecai prin labirinturi reci. Sunt intre TOT si NIMIC si inca n-am ales. Ferice, de cei pe care i-ati indrumat in „modus vivendi”
  Mi-ati oferit un „val” de care m-a izbit aici

 93. Drugwash Says:

  Cred că cel mai mult m-a afectat la ceea ce am citit pînă acum, limbajul doct şi elevat. Pe un blog – fie el şi curat ca acesta – mai rar găseşti o găleată de academicieni cu care să poţi purta un dialog de genere.

  În rest, pe aici sînt oameni cărora nu le spui „concentraţia de clorură de sodiu este sub limită” ci „mai pune naibii nişte sare-n ciorba aia” (că tot era vorba de bucătari şi mîncare mai devreme).
  Ăsta ar fi unul din motivele pentru care urăsc politicienii.

  Cît despre schimbare: n-au s-o facă niciodată mieii, şi nici lupii autohtoni de bunăvoie, ci cu „îndrumări” de la lupii ‘de rasă’ din Pădurea de Vest. Stop wasting your breath.

  Domnule profesor patrocle, povestiţi-le, vă rog, tinerilor ce spune domnul profesor Noam Chomsky despre cum se fac şi desfac ţările şi ţărişoarele…

 94. anahoretus Says:

  Patrocle,

  Seria de invective si precizari intelectualoide cu aroma muceda de naftalina pe care ne-ai oferit-o imi ridica mingea la fileu. Esti un istoric, un filozof, un vizionar, un om care frizeaza constant cacofonia. Esti acel gen păltinişan care vorbeste cu aceeaşi detasare despre Paltinis, Husserl si postmodernism, despre reductionism si inteligenta artificiala uitand flagrant notiunile intime ale termenilor si semnficatia lor exterioara (orice referire la semiologia lui Saussure este absoluta intamplatoare :).

  Daca doresti sa ne luminezi si pe noi profanii (Efeseni 5. 16) te rog foarte sa te marginesti la subiect. Fireste, daca ai ceva de zis. Empatia edulcoranta a intelectualismului fara obiect si fara cauza ma indispune profund. Nu am auzit inca de profesorul sau despre intelectualul Patrocle si ma invart de suficient de multi ani peste granita. Si inca ceva: maniera absolut haotica in care scrii este o carte de vizita suficient de graitoare despre „valoarea” a ta ca intelectual. Nu ne crede prosti! Am auzit si noi de Husserl (ma intreb cu mare uimire daca ai citit vreodata Logische Untersuchuungen, desi la cele doua tomuri masive, ma indoiesc) iar aticismul limbii romane pe care il prestezi cu nonsalanta imi da certitudinea ca Derrida si Foucault nu sunt tocmai lecturile tale de noapte buna. As fi incantat sa te aud vorbind despre Guattari sau despre Rorty.

  Cat despre fractura istorica despre care vorbesti, cred ca trebuie sa fii un pic mai moderat. In primul rand pentru ca pe vremea lui Vasile Lupu nu exista poporul roman si confunzi flagrant anumite notiuni elementare de istorie factuala. Mai mult nu doresc sa spun.

  Acest blog apartine unei singure persoane care l-a pus la dispozitia tuturor. Daca ceea ce este scris te indispune intelectual, cauta-ti un blog pe masura ta. Daca anumiti oameni te fac sa rosesti, leaga-te de ei. Dar a ataca un efort si o stradanie care a fost deja innobilata de nenumarate comentarii si adeziuni mi se pare o manevra abjecta (pe intelesul tau, o manevra securista!). Asa ca exercitiul modestiei ti-ar prinde bine pe viitor! Nu mai flutura termeni pomposi in spatele carora sa te ascunzi. Da… postmodernism, deconstructivism, etc. toata suna extrem de bine! Dar hai sa auzim ce ai tu de spus. Asa cum cardinalul Newman spunea la un moment dat, „doar prostii se ascund dupa cuvinte mari”! Opinia ta sincera la subiect e mai de pret decat o parada de concepte.

  Cu stima,

  Anahoretus

 95. delphigab7 Says:

  draga patrocle
  daca ai dorit sa creezi o stare de neliniste probabil ca ai reusit..nu inteleg pana la urma esenta.atasarea unui cv folosind cele mai pompoase cuvinte?oare suntem la o intrecere de cuvinte ?nu ma indoiesc de activitatea minunata de care ai avut parte si tin sa te felicit dar Dumnezeu ti-a dat toate acestea sa le daruiesti prin intelepciune si umilinta nu prin superioritate
  si mandrie.
  Evanghelia dupa Ioan este mult mai profunda decat ceea ce ai adus la cunostinta si vei mai aduce dar totusi oamenii simplii inteleg mai mult din aceasta Evanghelie decat cuvintele si invataturile aduse „de la cuasari si tahion pana la Derrida si Lacan”

  anahoretus-uneori rabdarea este mai buna si mai utila decat o palma

  anaAyana-se pare ca e greu sa fii umil in ziua de azi

 96. anaAyana Says:

  delphigab,
  Nu avem de unde să ştim, poate că ajunşi la un anumit nivel nu ne mai dăm seama, nu? E greu să fii mare şi să nu fii conştient de asta. La fel e greu să fii mare şi să te crezi mic.

 97. Barbosu Eugen Says:

  @delphigab7
  „draga patrocle daca ai dorit sa creezi o stare de neliniste probabil ca ai reusit..”
  pentru ca ai foarte generalizat aici, ma simt nevoit sa iti spun ca eu cred ca nu ar trebui sa vorbesti in numele tuturor, pe mine atat m-a „nelinistit” patrocle ca i-am citit comentariile pe sarite, deci vezi ca noi nu suntem „turma” pentru care tu ai solutia, parerea mea e daca vrei sa iti incerci calitatile de leader sa o faci la biserica
  nu vreau sa o iei ca pe un atac la adresa ta ci ca pe o dorinta sa nu mai vorbesti in numele meu

 98. Drugwash Says:

  După cum se repeta prin zonă „drumul spre iad e pavat cu bine intenţii”…

  Hai să nu fim atît de sobri şi reci; pînă la urmă şi eu sînt ateu dar încerc să extrag ideea principală dintr-un context mustind de religie şi s-o analizez/aplic la adevărata ei valoare. Asta ne poate ajuta să nu urmăm drumul din prima frază…

 99. anahoretus Says:

  bunul simt nu are nimic in comun cu religia. e doar vorba despre o atitudine moderata si sobra. inainte sa vorbim de un om religios, trebuie vorbit despre noblete sufleteasca.

 100. anaAyana Says:

  Atitudinea ţine până la urmă de mai multe: flexibilitatea omului, seriozitatea pe care o acordă unui anumit subiect, experienţa lui precedentă, etc.

 101. Barbosu Eugen Says:

  nu am nimic impotriva religiei, intotdeauna am spus ca religia, chiar si daca nu se bazeaza pe realitate (si nu sustin asta cu vehementa), imi apare ca un efort suprem al omului de a se suprainalta si de a scoate la iveala sperantele lui intime intru dreptate, cele la care el nazuieste in sufletul sau sa zic asa, si deci consider religa ca avand un scop nobil
  problema e insa cand ea vine fortat, adusa din exterior, propavaduita si pusa in fata stiintei, cu tot raul pe care il poate forma (aparitia liderilor, domolirea maselor si pacalirea lor ca Domnul va avea grija de tot, etc)
  cred ca religia ar trebui intotdeauna sa se dea la o parte din calea stiintei si eventual sa invaluie latura misterioasa a lumii care apare la granita dintre stiinta si teorie sau dincolo de ea si eventual sa incerce sa imblanzeasca stiinta punand oarecum accent pe umanizarea omului (pt. ca indemnurile din Biblie sa fii smerit, sa nu faci rau altora, au valoare pozitiva intr-o anumita masura), dar nu imi convine cand vad ca religia vrea sa substituie stiinta si sa ii dicteze o anumita directie, incercand sa distruga adevarurile descoperite in stiinta si astea destul de relative (pentru ca pana la urma se bazeaza pe capacitatea limitata a omului de perceptie) pentru a pune in loc mituri si fantezii fara suport real;
  si daca cineva vine si afirma ca sa citesti biblia, asta e ok, atata timp cat nu o va face la modul obsesiv, si eu am citit „Calatorie la capatul stiintei” de Pierre Rousseau si poate am si sfatuit pe careva sa o citeasca, dar asta doar ca sa isi face o idee, dar nu indemn lumea mereu sa citeasca acea carte pentru ca nu spune adevarul absolut
  daca citesti cu atentie biblia, ea spune undeva „credinta fara de fapta e moarta” iar altundeva zice „faceti ce spun profetii si nu ce fac ei”, asta e ca si cum eu te-as indemna sa asculti sfaturile mele, tot eu mentionand „dar vezi ca eu nu sunt de incredere”, de aici am putea concluziona ca mesajul „cifrat” al bibliei pt. aia mai rasariti (lol) ar fi sa nu ia de bun ce scrie in ea

 102. anaAyana Says:

  Eugen,
  Tocmai din cauză că poate fi interpretată în multe feluri Biblia este greu de citit de unul singur. Au apărut cărţi care tâlcuiesc ceea ce este acolo scris, se ţin predici pe marginea unui singur verset, etc.
  Ideea este că la noi s-a împământenit concepţia cum că ceea ce nu înţelegem nu este bun.

 103. anahoretus Says:

  Biblia nu este o carte de stiintele naturii. Si nici cei care au scris-o nu au avut asemenea pretentii. Sunt doar anumite precepte morale si sapientiale care pot fi interpretate de o maniera diferita. In sine, Biblia nu propune adevaruri totalitare si nici nu are arme de distrugere in masa incluse.

  Biblia, Coranul sau Cartea egipteana a mortilor presupune un singur lucru de care Eugen se pare ca nu vorbeste: credinta, adica incredere ca Dumnezeu este cel care vorbeste din interiorul Scripturilor. Ori aici ajungem la un topic foarte controversat fata de care fiecare are dreptul la propria opinie…

  ps. Eric von Daniken si fenomenul Philadelphia mai lipseau sa fie argumentati in cheie biblica… 🙂

 104. Barbosu Eugen Says:

  ai dreptate ca biblia nu este o carte a naturii, e logic ca aia care au scris-o sa nu o considere asa, e la mintea oricui, la fel si ca ea presupune credinta (n-am vorbit pt. ca nu isi avea sensul, toti stim ca presupune credinta, ca nu suntem martieni) dar nu asta era ideea, ci ma refeream la ce fac oamenii cu biblia, cum o transforma in you MUST read it and find all the answers there
  asta invita la comoditate si prostie
  am spus despre credinta (religie) ca in prima faza este o nazuinta a omului spre mai mult, si cred ca am spus destul cu asta
  PS: daca ai concluzionat ca-s ateu, ai gresit
  nu-s nici ateu nici un sustinator arzator al religiei, consider divinitatea o posibilitate si existenta a ceva mai presus de noi cu constiinta, inteligenta si tot ce presupune omul plus altele pe care noi nu le avem, o mare probabilitate

 105. GhitaB Says:

  🙂

  Credinţa mea (pe care nu vreau să o impun nimănui):
  1. Există Dumnezeu.
  2. Biblia e scrisă de oameni, dar mesajul este din partea lui Dumnezeu.
  3. Dumnezeu nu greşeşte. Deci, nu greşeşte nici când spune ceva. Fiind Cuvântul Său, Biblia este 100% adevărată.
  4. Dumnezeu e Sursa Înţelepciunii şi a ştiinţei. Nepotrivirile dintre ştiinţa omenească şi cea divină nu mă vor face să exclud Sursa Înţelepciunii.
  5. Lumea este câmpul de luptă a două puteri: Binele şi Răul, Dumnezeu şi Satan, Lumină şi Întuneric. (Dumnezeu va câştiga.)
  6. Dumnezeu ne vrea binele. Satan ne vrea răul.
  7. Fiecare om alege în dreptul său binele sau răul, Adevărul sau minciuna.
  8. Fiind în joc soarta noastră veşnică, fiecare ar trebui să gândească mai mult. Nu trebuie luată drept bună o opinie a unui om. Trebuie studiat, gândit.

  Ştiu că nu e la modă a crede Biblia…
  Ştiu că (pentru mulţi) a crede Bilbia e o dovadă de slăbiciune… dar e adevărata putere.

  Luaţi ce am scris ca o opinie. Poate fi adevărată sau falsă. Studiaţi! 🙂

 106. anaAyana Says:

  Ghita,
  Apreciez sinceritatea şi curajul de a spune în ce crezi cu adevărat. Foarte bune argumentele!

 107. GhitaB Says:

  Mulţumesc… Am facut o schiţă. Fiecare punct se poate detalia. (dar nu e scopul meu a da învăţături (mai ales pe blog-ul altcuiva). Sunt sigur ca oricine vrea sa afle Adevărul îl va gasi. Trebuie să-şi pună mai întâi ca scop căutarea Adevărului.)

  Şi să nu mai fiu off-topic… 🙂

  România ar fi altfel:

  1. Dacă ar crede în Dumnezeu. (Teoretic… majoriatea se numesc crestini. „Popor crestin de 2000 de ani”… dar lipseste credinţa simplă, poate copilăreasca în Tatăl nostru.)

  2. Dacă ar vedea adevăratul caracter al lui Dumnezeu. (El este Iubire. Dar Satan reuşeşte de multe ori să-L prezinte ca pe un tiran… În multe biserici se vorbeste de: flăcările veşnice ale iadului (fals), Dumnezeu stă la pândă să-l lovească pe păcătos (fals), etc… Caracterul lui Dumnezeu se vede în Jertfa Sa pentru omul cazut. A dat totul ca să ne câştige. A preferat să moară decât să trăiască fără noi…)

  3. Dacă ar vrea să fie altfel. Dacă şi-ar propune asta. Dacă ţelurile puse ar fi cele mai înalte posibil.

  4. Dacă schimbarea ar porni de la fiecare om în parte. (o persoană -> o familie -> un grup de familii -> o localitate -> un judeţ -> România.)

  Dar ar fi cel mai mare eşec dacă schimbarea ar fi impusă de undeva de sus. A impune credinţa nu e dupa voia lui Dumnezeu. El ne-a creat liberi. Satan e cel care impune, e cel care minte. Dumnezeu lucreaza cu iubire. (Iubirea e arma Lui. Biruiţi răul prin bine! Nu se poate birui răul prin rău…) 🙂

 108. romoflorin Says:

  Si eu apreciez la fel Ghita ! 🙂

 109. anahoretus Says:

  Eugen,
  Uiti un lucru fundamental: nu toti cei care au folosit Biblia au si impus-o celor din jur. Ortodocsii de exemplu nu au facut asta niciodata. Despre credinta presupusa, hm… eu credeam ca in Codul bunelor maniere este mai bine sa nu spui nimic despre asta, adica sa nu categorisesti ceva despre care nu stii sau nu dai bani. Presupusa sau nu, credinta este o optiune personala pe care nimeni nu are dreptul sa ii puna la indoiala existenta.

  cat despre ps-ul tau, nu ma intereseaza sincer ce esti. pot sa iti spun un singur lucru: Dumnezeu nu este o mare probabilitate, ci o mare certitudine. Sau cum spunea cineva la un moment dat, daca nu te-ai intalnit cu el pe pamant sunt slabe sansele in cer. Si desigur ca este o probabilitate cand il iei foarte putin in serios.

 110. anahoretus Says:

  ps. Eugen, vizavi de lucrurile despre care nu stim sau doar credem ca stim e mai bine sa pastram o tacere respectuoasa, nu crezi? Romanii au un mare defect: sunt si hackeri si teologi in acelasi timp, adica se pricep la toate si la nimic 🙂

 111. anaAyana Says:

  GHita,
  Planul tău chiar are argumente solide şi cred că merită luat în serios. Într-adevăr, răul nu poate fi eliminat tot cu rău.

 112. GhitaB Says:

  „Planul tău chiar are argumente solide şi cred că merită luat în serios. Într-adevăr, răul nu poate fi eliminat tot cu rău.”

  Gata! Eu voi încerca…

  Cred că trebuie pus la lucru orice talent… Nu ştiu cât de primitoare va fi lumea. Dar… chiar dacă un singur om va avea de câştigat merită încercat.

 113. delphigab7 Says:

  asa ,revin

  eugen-
  1.nu cred ca am vorbit absolut deloc in numele tau sau al altei pers.dar daca tu asta ai inteles e prb ta.
  2.”…vezi ca noi nu suntem “turma” pentru care tu ai solutia…”concluzie pripita
  3″…parerea mea e daca vrei sa iti incerci calitatile de leader sa o faci la biserica…” -hmmm,daca citesti pe sarite mereu vei veni cu niste concluzii pripite.la biserica ma duc sa ascult nu sa-mi arat fel si fel de calitati,cel putin eu .nici prin gand nu mi-a trecut sa-mi incerc calitatea de leader dar daca tu asa vezi e prb ta .acelasi lucru as fi putut s-o spun si din punct de vedere economic si probabil vei spune acelasi lucru”leader”dar ce sa fac daca imi place religia.nu vreau nu-mi doresc . a spune un lucru cat de mic ar fi el care poate ajuta poate nu pe tine nu inseamna sa fii leader.
  mai degraba da-i tu dovada de acesta prin faptul ca nu accepti si parerile altora si se pare ca” tu ai solutia”la tot
  leader-„1conducator al unui partid al unei organizatiisindicale,etc.2.sportivsau echipa sportiva care se gaseste in fruntea unei competitii.”
  eu nu ma regasesc in niciun caz din cele 2 asta daca leader = lider

 114. delphigab7 Says:

  Drugwash- poate ca multi suntem atei dar faptele bune ne ajuta sa ne departam de acesta. multi se cred credinciosi si putini arata acest lucru.nu vorbele te fac ateu sau credincios ci faptele.eu cat am citit in biblie majoritatea au trait cu raul apoi a ales binele.se pare ca pt a cunoaste binele trebuie cunoscut raul
  anaAyana-„Biblia este greu de citit de unul singur”- mi-aduc aminte ca scria asa „cere si ti se va da”ba chiar Dumnezeu iti va da mult mai mult decat ai cerut
  ghitaB- probabil ca asfi spus si eu cate ceva din ceea ce ai afirmat dar nu cred ca as fi facut-o la fel de bine ca tine nu pot sa zic decat felicitari
  anaAyana-intradevar in ziua de azi daca mai afirmi asa ceva trebuie sa ai mult curaj. mult prea mult . ma intreb daca ar fi spus-o intr-un grup de tineri cum ar fi reactionat aceia.
  anahoretus-cu totii ne vom intalni cu El pt . a da socoteala la faptele noastre de-alungul vietii si pt harul daruit caci cu totii dispunem dar mai putini il folosesc

 115. delphigab7 Says:

  anaAyana- scz daca eu am foat cauza in care s-a deviat de la subiect

 116. delphigab7 Says:

  cat despre biblie ce pot sa spun . dupa cum ati afirmat si unii dintre voi
  nu as putea impune cuiva sa citeasca sau sa se indrepte spre un drum care eu l-am ales.fiecare poate alege dar mi-as dori ca mai intai de a alege sa se gandeasca bine ceea ce va alege .
  mi-aduc aminte odata cam 11-12 ani la vizita unei verioare am avut ocazia sa citesc din biblie . pana atunci nu mai citisem ci doar asa din auzite sau la orele de religie.dar din acel moment de cand am ciitit atat cat am putut parca ceva aramas in mine si nu mi-am dorit decat sa pot avea si eu o biblie si un dictionar pt a intelege mai bine .din pacate in acea vreme nu aveam posibilitatea acesta de a cumpara carti. pana la urma dupa cativa ani nu pot sa spun cat de mult m-am bucurat cand am primit una cadou. si de atunci incetul cu incetul incerc sa inteleg cat mai multe pt a gasi calea cea mai corecta.cred ca mai ales in zilele acestea biblia este utila mai alesi pt cei tineri dar bine ar fi ca ei sa alerge dupa ea nu ea dupa ei ceea ce nu cred ca se va intampla asta vreodata.

 117. anaAyana Says:

  Biblia este cu siguranţă mai mult decât o carte.

 118. Barbosu Eugen Says:

  @anahoretus: „cat despre ps-ul tau, nu ma intereseaza sincer ce esti.”
  am o intrebare: cum poti afirma ca esti un om credincios cand esti atat de covarsit de prejudecati ?
  am precizat convingerile mele a/religioase pentru a se intelege ca nu-s un ateu convins cand am afirmat ce am afirmat dpre religie mai sus, atata tot; ce mama naibii credeti ca tot ce afirm eu o afirm cu mandrie si ca un atotstiutor? va simtiti cumva complexati ?inseamna ca voi doar vorbiti sa va aflati in treaba dar nu credeti ce spuneti sau duceti lipsa de credinta aia pe care va faliti ca ati avea-o; eu doar incerc si eu sa deslusesc adevarul ca oricare alt om, daca ti se pare ca ma insel flagrant intr-o chestie schimba-mi parerea, be my guest, accept si alte idei, cu conditia sa fie de bun simt; dar ce argumente de bun simt din biblie atat de covarsitoare imi poti aduce ca sa ma transformi intr-un credincios „standard”, din moment ce mare parte din biblie se bazeaza pe capacitatea creierului nostru de a produce acea substanta care induce o stare de beatitudine si comfort? poate de aici si frustrarea ta
  sa fii teolog implica sa fii un mare demagog, nu mai spun ca daca vrei sa studiezi religa iti afirmi necredinta, vorba lui Cioran despre Eliade „trebuie sa fii un mare necredincios ca sa scrii o istorie a religiilor”
  nu m-am declarat mare expert in religie, dar am dreptul la o opinie in privinta religiei si cu atat mai mult o pot pronunta cu cat nu pomenesc de ea tot la 3 propozitii, cum riscam sa patim cu fanaticii religiosi, de care ma tem si din cauza carora am deschis discutia despre religie
  „Presupusa sau nu, credinta este o optiune personala pe care nimeni nu are dreptul sa ii puna la indoiala existenta.” pai daca e personala personala sa fie, nu-i bai si daca e recunoscuta, important e sa nu fie folosita ca instrument de indoctrinare-ia te uita insa cat de des o folosesc unii -bunul D-zeu incolo, bunul D-zeu incoace
  unde-i D-zeul vostru cand mor in razboaie prunci arsi de vii si unde-i cand mor milioane de oameni de foame prin tarile subdezvoltate?
  am vazut pe vremuri ceva serial rusesc,in ultimul episod ii moare la unu baiatul, asta iese afara si arata cu pumnul spre cer, strigand „ti-am spus ca am sa te blestem!”
  credinta voastra e puternica doar pentru ca nu ati fost incercatati suficient; pana si Cristos s-a indoit la un moment dat, cand a spus „eli eli, lama sabatahni ?”
  @anaAyana:
  „Biblia este cu siguranţă mai mult decât o carte.”
  da, este mai mult decat atat, este o superstitie si un adevarat cult
  nu pot nega ca am citit in apocalipsa referiri care se potrivesc in zilele noastre
  dar de aici si pana la a numi biblia cartea cu toate raspunsurile e cale lunga, daca toti oamenii ar fi considerat-o asa inca am mai trai la lumina opaitelor
  nu ti se pare mai firesc sa incercam sa intelegem lucrurile din jurul nostru in mod logic, pragmatic, decat sa ne bazam pe „are el grija de tot” ?
  sau cum o spus Bill Maher: „Maybe a President who didn’t believe our soldiers were going to Heaven might be a little less willing to get them killed.”
  uite aici niste puncte de vedere foarte viabile, referitor la religie: http://www.demonbaby.com/blog/ , articolul al 2-lea, numit „Please Stop Making Fun Of Scientology. No, really”
  @delphigab7:
  „nu vorbele te fac ateu sau credincios ci faptele” in sfarsit ai spus un mare adevar

 119. Clopotel Says:

  Problemele vin tot de la noi,de la romanii de rand.Politicienii constituie un esantion aparte al oricarei societati si am indoieli mari cum ca ar fi diferente substantiale dintre politicienii unei tari si ai alteia.Ceea ce face diferenta este probabil opinia publica,indarjirea cu care sunt trasi la raspundere pentru ceea ce fac sau spun…in asa fel in care sunt oarecum ‘fortati” sa mentina o linie cat de cat corecta…Ei bine,noi avem o anumita resemnare si acceptare a…orice.Cel mai bine reflecta lucrul asta chiar capodopera noastra populara…Miorita…cu care de altfel ne si mandrim.

 120. anaAyana Says:

  Eugen,
  Noi încercăm să rezolvăm problemele dar dacă nu avem ajutor de nicăieri crezi că se mai mişcă ceva?
  Sunt atât de multe lucruri inexplicabile pe lume încât logica umană şi raţiunea nu ajung să le cuprindă şi în felul acesta se fac toate aceste supoziţii.

  Clopotel,
  Mă bucur că ai curajul să afirmi aceste lucruri, câţi nu au fost contrariaţi de resemnarea din Mioriţa şi nu au zis nimic? Aceasta spune ceva cu adevărat despre poporul nostru, indiferent că ne place sau nu.

 121. GhitaB Says:

  “unde-i D-zeul vostru cand mor in razboaie prunci arsi de vii si unde-i cand mor milioane de oameni de foame prin tarile subdezvoltate?”

  E normal să te întrebi asta… E normal să şi cauţi un răspuns.

  Dumnezeul meu e lângă mine. Poate să fie şi lângă tine, dacă vrei… Şi pot veni orice nenorociri… Cei cu războaiele au un alt dumnezeu… Se pot numi creştini, dar dacă nu ascultă de Dumnezeu (care zice: “Să nu ucizi!”), ci de Satan… nu sunt creştini.

  Cât despre oamenii nevinovaţi care mor… E dureros. Şi Dumnezeu nu priveşte nepăsător la cele întâmplate… El are răbdare cu păcătoşii, vrea să îi câştige, dar când ei nu vor … vine rezultatul alegerii lor. Cât despre lumea asta… (aşa rea cum o vezi şi tu…) nu va dura mult. Sfârşitul e mai aproape decât cred mulţi.

  E normal ca Dumnezeu să facă ordine şi o va face.

  Iar apoi va fi un cer nou şi un pământ nou. Nu va mai fi Satan, păcat şi păcătoşi.

  (cele spuse au ca bază Biblia. (pentru mine Cuvântul lui Dumnezeu are autoritate supremă))

  (Prima dată am pus greşit comment-ul… Poate fi şters celălalt… 😀 )

 122. Petru Says:

  @GhitaB
  „E normal ca Dumnezeu să facă ordine şi o va face.”

  Personal cred ca o astfel de mentalitate DAUNEAZA!

  Unii „crestini” pun in spatele lui Dumnezeu toata responsabilitatea pentru ACTIUNE si se multumesc sa duca o viata anosta in care nu fac ABSOLUT NIMIC CONSTRUCTIV. Merg la biserica si poate se roaga de 10 mii de ori pe zi dar viata lor nu e o viata de iubire, nu e o viata de daruire.

  Neintelegand insasi esenta iubirii se limiteaza la a arata cu degetul si la a critica. Fac tot felul de tabere intre NOI si RESTUL iar apoi practica ceva similar cu ce descrie Weird Al in Amish Paradise:

  „I’ll be laughing my head off when he’s burning in hell”

  Schimbarea spre bine va apare atunci cand lumea va TACE si va FACE.

 123. GhitaB Says:

  @Petru

  Sunt de acord cu ce ai scris. Trebuie implicare.

  În acelaşi timp, cred că va veni un timp al secerişului când fiecare va secera ce a semănat. Acest lucru se va întâmpla la revenirea lui Iisus. Şi atunci tot răul va pieri, binele însă va birui. La asta mă refeream când am zis că Dumnezeu va face ordine.

 124. anaAyana Says:

  Petru,
  Dacă cele scrise în BIblie sunt respectate nu cred că există o tabără care să judece şi una care să fie arătată cu degetul.
  E drept, nu e chiar aşa de uşor să te crezi corect şi de fapt să te înşeli, o poate păţi oricine.
  Crezi că un om poate reuşi de unul singur tot ce-şi propune?

  Ghita,
  Ştii ce este cel mai greu? Să crezi şi să vezi că ceea ce în ce crezi tu nu mişcă niciun fir de păr la alţii.
  Să vrei să ajuţi şi să fii neputincios…

 125. Petru Says:

  @anaAyana
  Nu e vorba de a reusi de unul singur ci de a ataca problema unde e mai vulnerabila… adica la nivelul propriei persoane. 🙂

  @GhitaB
  Iadul si Paradisul sunt create de noi…. in fiecare moment… 🙂

 126. GhitaB Says:

  @Petru
  „a ataca problema unde e mai vulnerabila… adica la nivelul propriei persoane”

  Corect! 🙂

  @anaAyana
  „Să crezi şi să vezi că ceea ce în ce crezi tu nu mişcă niciun fir de păr la alţii.
  Să vrei să ajuţi şi să fii neputincios…”

  E adevărat.

  Minciuna e plăcută. E ambalată frumos… Adevărul e bun şi atât. Oamenii care fac răul urăsc lumina, nu vor ca faptele lor să fie văzute… Aşa că în loc să se schimbe… aleg întunericul.

  Iisus, Cel care a vrut să ajute omenirea a fost Cel mai respins. Şi urmaşii Lui vor fi la fel.

  (Cei care vreau binele întotdeauna au fost respinşi…
  – Începând cu Abel (care a fost omorât de Cain)
  – continuând cu profeţii poporului Israel care doreau binele poporului dar erau prigoniţi (mulţi au fost ucişi)
  – Iisus
  – ucenicii lui Iisus (majoritatea au fost omorâţi)
  – primii creştini (cei care au rămas la principiile date de Iisus) au fost prigoniţi
  – creştinii în timpul supremaţiei papale (erau numiţi eretici şi arşi pe rug de către Biserica ce se numea „creştină”… (Unii au fost ucişi pentru că au vrut să traducă Biblia în limba poporului de rând… Alţii au fost persecutaţi pentru faptul că deţineau fragmente din scrierile sfinte… De ce? Prigoniţi de „creştini” pentru că vor să înveţe adevărul creştinilor?)))
  – mulţi alţii
  – recent: comunismul (creştinii au suferit multe… Mulţi au stat ani întregi în puşcării pentru că au vrut să înveţe şi pe alţii învăţătura curată a lui Iisus… Nu puţini au fost omorâţi (Unii au fost îngropaţi de vii, alţii împuşcaţi, alţii lăsaţi în frigul iernii dezbrăcaţi, înfometaţi, bătuţi…))
  – acum… pe Biblia multora poate se aşează praful… dar e cartea care poate schimba vieţile. Când ea va fi din nou deschisă şi lumina din paginile ei vor lumina vieţi de oameni… aceşti oameni nu vor fi consideraţi normali, ci vor fi urâţi… Chiar: Ce înseamnă să fii normal? Să fii ca toţi ceilalţi sau să fii aşa cum vrea Creatorul tău să fii?)

  Se poate discuta mult… De fapt am şi eu blog… Poate ar trebui să îmi fac mai mult timp pentru el… 🙂

 127. GhitaB Says:

  Erată:
  „şi lumina din paginile ei vor lumina”
  va lumina (ea (lumina))
  😀

 128. anaAyana Says:

  Petru,
  Iar ai alunecat frumos pe lângă problemă 😛 Da, totul porneşte de la propria voinţă, de acord.

  Ghiţă,
  Numai lumina poate să ne arate adevărul.

 129. anahoretus Says:

  Eugen,
  Revin dupa mult timp si am vazut postul tau. Sincer, orice om care are o busola spirituala este dominat de prejudecati. Pentru intelesul tau atunci cand ai o certitudine de aceasta magnitudine nu o pui la indoiala si nici pe taraba pentru a fi discutata cu altii, in cazul de fata cu tine. Asa ca te rog sa ma mai acuzi ca sunt plin de prejudecati pentru ca imi face bine mai ales la capitolul dezvoltare personala.

  Repet ce am spus mai in postul meu precedent: nu imi pasa daca esti ateu sau nu. Pentru mine nu are nici o relevanta daca te inchini lui Jesus sau unui cult bahai. Pe mine ma deranjeaza atitudinea ta lipsita de orice gentilete potrivit careia tu crezi ca ai dreptul doar pentru ca ai invatat in sfarsit ce inseamna libertatea de opinie sa ne spui cum sta treaba cu credinta si cu religie desi tu habar nu ai pe ce lume traiesti din punct de vedere spiritual. De asemenea, analogiile pe care le folosesti rupte din context tind sa induca in eroare. Este adevarat ce spui despre Eliade, dar uiti ca in Incercarea Labirintului acelasi Eliade povestea cu nostalgie despre Dumnezeu -crestin, ce-i drept!- care pe mine unul ca si simplu credincios – si prin accident si teolog- ma face gelos.

  Revenind la drama celor care l-au intrebat pe Dumnezeu de ce li se intampla anumite lucruri, cred ca esti rau de tot over the line. Cunosc un evreu care a facut Auschwicz-ul pe bune si care intrebat fiind de ce Dumnezeu a permis asa o atrocitate mi-a raspuns ca Dumnezeu a dorit sa mustre pacatele oamenilor. Asa ca intrebarea ta este putin caduca, nu crezi?

  Despre Eli, Eli sama labachtani nu doresc sa iti spun decat ca a fost o profetie implinita din Psalmul 21. Atat… Da… Poate ca Dumnezeu pe cruce a fost o clipa ateu, dar tocmai aici este minunea: ca Dumnezeu le poate face pe toate. Eu cred ca problema de fapt este aceea ca noi vorbim din experiente diferite si de aceea nu ne putem intelege prea usor.

  Anyway, it was nice talking to you…

 130. Barbosu Eugen Says:

  @anahoretus
  „tu habar nu ai pe ce lume traiesti din punct de vedere spiritual” iara aberezi, de unde stii tu ce si cum, vezi prejudecatile ?
  s-a deschis pe esreality.com un thread in care unul foarte sigur pe el a spus „religion solved”, in care incerca sa reduca totul la zero, eu am fost cel mai invesunat aparator al credintei acolo
  faptele iti contrazic vorbele, spui ca religia este pt. tine un lucru prea sfant sa fie voie (lol) sa se discute pe tema asta, dar totusi intervii
  hai sa-ti aduc aminte de niste vorbe din biblie, tot iesite din context, sa nu zici ca nu-ti fac pe plac:”cei ce-si vor pazi sufletul”-asa ca tine-„aceia si-l vor pierde, iar cei ce-l vor pierde, aceia il vor regasi”
  io as zice sa iei niste droguri sau ceva and…move on! 😀
  „Cunosc un evreu care a facut Auschwicz-ul pe bune si care intrebat fiind de ce Dumnezeu a permis asa o atrocitate mi-a raspuns ca Dumnezeu a dorit sa mustre pacatele oamenilor” bun si Dumnezeul tau a hotarat sa spele pacatele oamenilor lovind aiurea ?pot si eu sa ma enervez asa pe tine 😀 si sa o provoc pe Ana atuncea la o tura de lupte greco-romane, pe intuneric…:p

 131. anahoretus Says:

  Eugen,

  Eu nu stiu si asa cum am mai spus nu ma intereseaza starea ta spirituala sau confesiunea din care faci parte -daca faci parte din asa ceva. Daca am o prejudecata aceea tine de agresivitatea cu care scrii, de faptul ca tu confunzi flagrant religie cu credinta sau confesiune, erori ce ma fac sa cred ca nu are sens sa continuam dialogul.

  Ce m-a facut sa iti raspund a fost acea degajare aparent serioasa cu care ai atacat subiectul credinta despre care nu cred ca esti tu ultima instanta in stare sa se pronunte. Repet, desi un popa nu toaca de doua ori pentru o baba surda: credinta este ceva privat despre care nu se vorbeste. Nu te lauzi ca tu crezi, dar nici nu cred ca este corect ca cineva sa aiba dreptul sa puna credinta cuiva la indoiala si mai ales pe un blog. Cel putin in conformitate cu codul bunelor maniere. Si ma exaspereaza tupeul semidoctului care daca imi citeaza trei citate biblice taiate din context ar trebui sa pic pe spate si sa spun „LOL”!

  Dar daca tot veni vorba despre religie, as dori sa iti pun si eu o intrebare de specialitate pentru ca vad ca te pricepi: care este statul religiei in societatea moderna? este privata sau publica? care este diferenta dintre o religie civila si o religie politica? daca exista vreuna… de asemenea, cum definesti tu termenul religie si care abordare din literatura de specialitate iti place cel mai mult.

  Referitor la citatul interpretat de tine, nu cred ca te poti pronunta in privinta a ceea ce fac eu cu sufletul meu. De unde nu stii ca il pierd in this very minute when I am writing you these line? Fii mai echilibrat in judecati si mai temperat in scris. Zambetele din categoria emotion si expresiile de genul celor cu trei litere pe care le folosesti atat de des nu cred ca isi au locul langa cuvinte mari ca religie sau credinta.

  Dumnezeu loveste si face ce vrea, nu crezi? Daca am sti toti voia lui Dumnezeu am fi cu siguranta castigatori la loto sau milionari in euro. Sau mai fericiti, de ce nu? Asemenea dezastre au rolul lor, parerea mea. Bizantinii credeau ca atunci cand ii asediau arabii (secolul 7 pentru informatia ta) era o pedeapsa de la Dumnezeu pentru ca si-au pierdut credinta si nadejdea in El. Dincolo de a face advertising cerurilor, cred ca esti un pic cam bagacios.

  Cat despre lupte greco-romane cu Ana, eu ce pot sa iti spun? Succes!

  ps. hai sa inchidem sarada aici. mi-a facut placere, dar cred ca nu ne foloseste nici unuia dintre noi dialogul.

 132. platinet Says:

  hopa..
  avem si popi p’aci si „poape” iar anahoretus este unul dintre ei.

  nu am chef de polemica religioasa cu nici unul dintre voi, dar cineva zicea si pe buna dreptate: roata a fost cea mai buna inventie a omului , dzeu cea mai proasta. Nicodata in istoria omenirii nu s’au produs mai multe crime decat cele in numele lui Dzeu. Intrebarea mea fireasca este , unde’i problema coane in cazul asta?

 133. anaAyana Says:

  Problema de fapt nu este Dumnezeu ci faptul că oamenii preferă să se războiască în loc să se înţeleagă. Fiecare reacţie este de fapt o trăsătură de caracter.

 134. chaiducu Says:

  Gaselnita ta cu „fast-work”-ul e geniala. Ea exista, numai ca nu a avut un marketing la fel de bun ca Halloween si Valentine’s Day, sa se poata vinde peste tot in Romania, mai cu seama in administratie.

 135. anaAyana Says:

  chaiducu,
  să fie din cauza preţurilor sau din cauza mândriei cum că românii nu au nevoie de ajutoare într-o ţară atât de descurcăreaţă şi inventivă? 🙂

 136. anahoretus Says:

  platinet,
  Pentru tine cred ca as putea fi popa nu de alta dar mi-ar face o placere nebuna sa-ti zic un banc cu Baba.
  Cu baba Novac!

 137. Barbosu Eugen Says:

  „Fiecare reacţie este de fapt o trăsătură de caracter” ma bucur cand alegi sa intri in psihologie atunci cand o polemica nu-ti convine, in fine…nu ma mai surprinde nimic…
  @anahoretus „care este statul religiei in societatea moderna?” poate ai vrut sa scrii „statutul”, sau ? iar te contrazici din prea multa pregatire…eu nu afirm ca cetesc n-spe mii de carti
  i-am scris la unu „citesc o carte-n patru ani findca cu prosti ca tine-n jur nici n-am nevoie de cultura sa vad ca iara pupi in c_r si limba-ti ti-o inmoi prin gura” ca sa-i dau de-nteles ca nu-i nevoie sa ai 15 ani de faculta sa pricepi cand unu vorbeste aiurea
  „Cat despre lupte greco-romane cu Ana, eu ce pot sa iti spun? Succes!” lasa raspunsurile care sa te scoata-n fata ca pe un intelept, asta da psihologie, nu ai raspuns la intrebarea dc D-zeul tau loveste aiurea

  „Dar daca tot veni vorba despre religie, as dori sa iti pun si eu o intrebare de specialitate pentru ca vad ca te pricepi: care este statul religiei in societatea moderna? este privata sau publica? care este diferenta dintre o religie civila si o religie politica? daca exista vreuna… de asemenea, cum definesti tu termenul religie si care abordare din literatura de specialitate iti place cel mai mult.” ce faci acuma, te crezi la faculta e drept ? sau crezi ca daca stii legislatia si statutul ai inteles ceva ?ce mi-s io, baza de date ?
  revolta ta exagerata e semnul credintei pe care o ai, nu ai nevoie decat de atitudini ca asta si iaca asa intram in psihologia lui Ana
  „cum definesti tu termenul religie” am spus mai sus asta…
  btw, ai grije sa nu uiti jeep-ul…
  case closed

 138. anaAyana Says:

  Eugen,
  nu intru în psihologie, caracterul este singurul care nu poate fi schimbat (asta o spun şi proverbele populare cu lupul şi năravul)

 139. MunteanUK Says:

  dc fiecare dintre noi ar acorda macar a 100-a parte din timpul in care se gandeste – fie si cu cele mai bune intentii (ca eu acord oricui prezumtia de bunacredinta), la ‘cum sa schimbe Romania, pe celalat, raul, strambatatea de orice fel’ – gandirii la ‘cum sa ma schimb pe mine insumi’, automat Romania s-ar schimba in bine!!!

  e o vorba minunata a Sf Serafim din Sarov: ‘Pastreaza pacea in inima ta si vei mantui in jurul tau mii de suflete!’ si chiar asssa e!!! duhovnicii s-au schimbat pe ei insisii, si mii de oameni alearga la ei sa se adape din vorba lor (de fapt, de la Dumnezeu, ca Duhul Sfant vorbeste prin ei).

  in schimb, nenumarati ‘eroi’, din toate vremurile, au vrut sa schimbe lumea din jur (pe celalalt, nu pe ei insisi!), lansantd teorii, scriind ‘opere’, inventand chestii, facand revolutii, impunand dictaturi (a proletariatului, rasei superioare, a unei credinte sau doar a bunului plac), iar rezultatlul lor se vede – nu doar ca nu facaut niciun bine, dar au schimbat lumea in rau!

 140. liana Says:

  Extrem de buna intrebare.Ce? Ai sa razi si…sigur ai sa ma injuri;caci ,astia suntem noi romanii-instinctivi. Ei, acum sa raspund totusi. Ce sa schimbam in Romania ? Singuri, sa ne schimbam pe noi insine. Cum ? Va spun cum incerc eu si de ce .Pana acum ceva timp, cu vreo 3 ani in urma,ma evaluam cu totul o persoana buna ,desteapta ,corecta si…cam tot ce are Alba ca zapada in poveste. Eram deci o mica zana ,neperceputa astfel si evident ,netratata astfel.Suparare mare pe sufletelul meu cel urgisit si neinteles ,mai ceva ca Eminescu ; eu viteaza vitezelor,eu care gaseam solutii la toate ,iar …sufletelului meu ,mai nimeni….Asa… ne asteapta Dumnezeu la colt ,sa ne cam dea peste nasucul asta obraznic de femei fatale ,pentru care viata ….este o bagatela, ce mai. Am ajuns deci la duhovnic.Mai fusesem si altadata ,dar cum intre timp acesta a murit ,a trebuit sa-mi caut altul. Intre timp, eu, care nu avusesem astfel de preocupari religioase,am mai citit si Biblia ,[nu fila dupa fila ,ci in functie de slujba de la Biserica,avand si explicatiile bunilor parinti de la predica.] si o serie de carti religioase ,prin care bunii parinti,ne lumineaza despre invatatura morala a lui Dumnezeu.Ei bine ,avand deci un alt nivel de perceptie a vietii,prin prisma adevaratelor valori ,la aceasta spovedanie am incercat o revizuire a intregii mele existente ,in care descoperisem nenumarate pacate bisericesti. Am ramas surprinsa ,sa constat ca ceea ce eu consideram pacate ,nu erau vazute asa de parinte,iar ceea ce eu luam cu foarte mare usurinta drept lucruri moderne ,sa constat ca erau pacate ,nu mari ,ci …strigatoare la cer . Evident ca parintele a fost bland cu mine ,m-a absolvit de aceste pacate ,dar eu in schimb nu am fost asa de blanda cu el ,considerandu-l un nebun .Si chiar asa si este ,dar …nebun dupa Hristos ; iar eu aveam sa-mi dau seama ,ca prin ……nu rautatea mea ,caci nu aveam asa ceva ,dar ,prin ignoranta mea in ce priveste doctrina morala a lui Hristos, [Doctrinele morale ale lui Ernest Stere le citisem de altfel,cum de fapt citisem si axiologia valorii ,lui N.Margineanu,si multe altele, in dorinta mea de a fi o femeie ,care sa mearga pe drumul ales al vietii ] si usuratatea cu care gandeam probleme serioase ale vietii, eram de fapt o eretica.Norocul meu ca traim in Romania ,si aici niciodata ereticii,religios vorbind ,nu au fost arsi pe rug sau spanzurati.Abia atunci ,m-am cam ingrozit de gradul meu incomensurabil de prostie si de neseriozitate in fata vietii. Referindu-ma la viata mea proprie evident.Iata ,acum sunt in plina reformare ,din pacate cam pe ultima 100 de metri a vietii,caci la 55 de ani …nu prea poti sa-ti speli pacatul orbirii de o viata si sa te astepte un sfarsit de viata luminos si linistit. Luminos va fi el,doar prin permanenta mea adapare la sufletul curat al sfintilor parinti preoti, pe care ,chiar daca au si ei ca toti oamenii greseli ,eu nu ii consider niste….zi ceva rau de ei ,caci eu nu stiu cum sa-i cataloghez…eu ii consider cristale purificatoare pentru mine {la mine ma refer} care ma ajuta sa-mi curat singura pacatele. Caci daca nu o fac eu acum ,cat sunt pe pamant ,cine o sa ma mai ajute ,oamenii abia avand timp pentru ei ,daramite pentru altii. Asa ca ,ma straduiesc ,nu sa ma fac o Alba ca zapada ,dar macar sa pot singura sa-mi suport caderile ,care evident ca apar,caci aghiuta asta, vesnic nemultumit de toata lumea ,vrea sa se cam bage si in socotelile mele ,sa ma incurce ,pentru a nu mai fi iubita de Dumnezeu si a nu-mi mai bucura sufletelul asta, cam orb pana de curand ,de bucuriile pe care El mi le daruieste la nesfarsit ,cand ma rog Lui , simplu si direct .

 141. anaAyana Says:

  Liana,
  Nimic nu convinge un om mai mult decât propria păţanie. Eu îţi mulţumesc pentru că ai avut răbdare să ne spui cum e cu schimbările esenţiale. Te mai aştept.

 142. Petru Says:

  „la 55 de ani …nu prea poti sa-ti speli pacatul orbirii de o viata si sa te astepte un sfarsit de viata luminos si linistit.”

  Replica asta pentru mine indica faptul ca nici acum nu intelegi Iubirea Divina.

  Pentru Dumnezeu nu conteaza cat de jos sau cat de sus esti ci doar cat de repede te apropii de el. Nici cu 5 min inainte de moarte nu-i tarziu. La urma urmei, talharul de pe cruce cat a avut la dispozitie?

  Unul dintre pacatele cele mai grave pe care le face biserica consta in accentul pe care il pune pe Rai si pe Iad. Asta contravine invataturii lui Cristos care a punctat clar ca nu trebuie sa ne facem griji pentru viitor si ca trebuie sa ne traim credinta ACUM. Amenintarea cu Iadul sau promisiunea Paradisului sunt la fel de grave. Un crestin adevarat ar trebui sa spuna. „Dumnezeu ma iubeste si sigur o sa-mi fie bine” iar apoi sa aiba grija zilei de AZI nu grija zilei de MAINE.

  Desmond Tutu spunea: „E posibil sa fim surprinsi de oamenii pe care o sa-i gasim in rai. Dumnezeu are o slabiciune pentru pacatosi. Standardele lui sunt destul de scazute.”

  Iar oamenii inca privesc din perspectiva fiului cel bun (Iată, atâţia ani îţi slujesc şi niciodată n-am călcat porunca ta. Şi mie niciodată nu mi-ai dat un ied, ca să mă veselesc cu prietenii mei. Dar când a venit acest fiu al tău, care ţi-a mâncat averea cu desfrânatele, ai înjunghiat pentru el viţelul cel îngrăşat.) in loc sa se ridice din mocirla si sa realizeze ca trebuie sa-si schimbe viata, sa realizeze ca-s fii risipitori.

  Si nu inteleg ca in iubirea Sa divina Dumnezeu ne vrea fericiti iar calea pe care Cristos a trasat-o e Calea Fericirii… intoarcerea la ea nu e intoarcerea la casa parinteasca pe post de sluga (Nu mai sunt vrednic să mă numesc fiul tău. Fă-mă ca pe unul din argaţii tăi.) ci este intoarcerea la viata de Fii ai Luminii.

  Vrei libertatea Adevarului? Alege Iubirea! Constientizeaza ca in fiecare clipa iti sunt puse in fata 2 cai: Iubirea si Frica. Si alege Iubirea. ALEGE. Asta a spus Cristos in toata evangelia. ALEGE IUBIREA. Elimina frica, frica de maine, frica de judecata, ALEGE Iubirea! Si daca vei face asta vei cunoaste Adevarul, vei deveni libera si vei intra in Rai, nu maine, nu dupa ce mori ci chiar ACUM.

 143. starlete Says:

  Nici macar legea nu se mai aplica :

  Sustine progresul ecomomic si social al UE, armonizarea legislatiei ue:
  Salariu minim pe UE :
  avem nevoie de o constitutie europeana si de reglementari care sa o

  consfinteasca :
  salariu minim pe UE de 500 de euro. Cititi despre Dizarmonia legiferarii salorilor minime pe UE. Un moment de

  reculegere legislativa.

 144. Huck Says:

  Se vehiculeaza multe idei in toate aceste comentarii,insa una revine constant.Nu avem cine sa ne conduca.Adica?Avem nevoie de cineva sa ne conduca?Sintem turma?.Asta e mentalitatea ce ne guverneaza viata?Cineva trebuie sa ma conduca?.
  Gresit.Gresit plecind de la simplitatea intelegerii unui sistem.La momentul in care a fost inventat, ideea de la care s-a plecat a fost de creaarea unei modalitati de ordonare a societatii de catre o masa de indivizi,indiferent de cantitatea acestora.Insa , acel sistem e la dispozitia masei ce l-a creat, nu INVERS.
  Asta este marea problema a Romaniei.
  Educarea pavloviana in a accepta sa fim condusi fara a cricni.Fara a face vreun efort mental de implicare.Fara sa fim constienti ca NOI facem sistemul si nu cei care conduc.Iar cei care conduc speculeaza tocmai asta.Lenea cronica de care sufera romanul.Lasa asa ca merge asa.Daca mie imi e bine ,restul nu mai conteaza.Daca ala e prost si nu se descurca de ce sa il ajut eu?
  Mentalitatea de bunastare individuala din vest e prost inteleasa.Nimeni nu vrea sa vada,sau mai bine zis a fost educat sa nu vada, ca de fapt `afara` e un efort comun de bunastare.Dar in acealsi timp si individual functie de necesitatile fiecaruia.Asta nu intelege romanul.Ca afara sistemul e constient ca e dependent de cel ce l-a creat.La noi e invers.Credem ca sintem dependenti de sistem.Il injuram,il dorim schimbat,afirmam tot timpul ca trebuie facut ceva.Dar nimeni nu subliniaza NOI.Ci doar CINEVA.
  Pina nu o sa invatam sa sanctionam sistemul , nu s eva schimba nimic.Schimbarea implica efort,iesirea din letargie.E coada?nu stai,chiar cu riscul de a pierde.E o aberatie o taxa?nu o platesti.Si tot asa mai departe.Functionarimea sistemului trebuie sa inteleaga sa ii fie frica de cel pe care il aserveste.Sa stie ca puterea e la el.Ca depinde el.Ca e angajat in slujba lui si nu invers, eu angajatul sistemului.Politicul e o meserie ca oricare alta, in care angajatorul sintem noi.
  Pina cind cineva nu o sa vorbeasca simplu pe intelesul tuturor,pina cind educatia nu va fi indreptata catre aceste sensuri, toate vor ramine asa.
  Fugim in alte sisteme pentru ca e mai simplu sa iei de-a gata.Sa acccepti ceva pentru care altii au luptat si lupta in continuare sa aiba.
  E mult de spus,dar in acelasi timp foarte simplu.
  Si ca exemplu recomand vizionarea cu atentie a filmului SICKO a lui Michael Moore, o comparatie intre 4 sisteme de asigurari de sanatate din USA ,CANADA,ANGLIA si FRANTA.
  Si mai vorbim dupa despre sisteme si constiinta colectiva.

 145. towinwoman Says:

  Doamne ce bataie de cap. E adevarat ca avem un procent mai mare de absolventi a scolilor de invataman superior , dar e inutil. Multi nu stiu pe ce lume traiesc, altii au facut facultatea pe spinarea parintilor, iar putinii care stiu ceva dupa ce termina se trezesc ca nu au loc de munca in domeniu si se reprofileaza. Deci o luam de la capat cu invatatul . Păi noi nu reuşim să terminăm de învatat dar sa avem timp sa schimbam o tara. Spun asta ca am afcut o facultate si am ajuns sa muncesc intr-un domeniu ,, de la polul opus,, si uite asa m-am apucat de bagat iar informatii in capul asta deja plin cu multe informatii inutile. Cred ca voi face ceva curatenie in el. Nu stiu poate generatia mea, daca ne vom educa copiii cu simtul raspunerii si cu bun simt , o sa reusim sa schimbam ceva, dar cine stie…….Sincer nu as da Romania pentru alta tara, nu sunt o patrioata inrăita, dar daca tara asta este asa e vina noastra. Noi i-am invatat pe altii cu spaga si sacosa. De ce ne miram ca suntem inselati si pacaliti, păi ce noi nu-i prostim pe altii ca sa obtinem ce vrem? Sau ca nu ne baga nimeni in seama cand suntem la un spital, cu excceptia cand ne atarna buzunarul si deschidem usa cu capul , ca mainele sunt prea pline, ocupate.Am cunoscut putin si sistemul din afara tarii, e mai curat, dar sunt si oamenii mai educati. La noi chiar am vazut un muncitor al strazii (gunoier) aruncand mucul de tigara pe jos, iar el tocmai cara benar-ul de gunoi. Atunci te intrebi de ce se mai agita sa curete? Ma gandesc ca daca s-ar intoarce Vlat Tepes, ar trebui sa taiem toata padurea ca sa scapam ,, de uscaturi,,. Deci, nu e rentabil. Mai bine am incepe schimbarea cu noi.

 146. towinwoman Says:

  Huck, ai dreptate, de ce dam vina pe cei de la conducere? Nu suntem o turma ce trebui condusa spre pasune. Cand a cazut Ceausescu ne-am bucurat ca am scapate de sub conducerea unui ,,tiran,, spun unii. Acum suntem liberi si cautam pe altcineva sa ne conduca, cred ca suntem inca adormiti. Multi tineri nici nu stiu cine e Ceausescu, sau ce a fost in 1989. Chiar ma sperie generatia asta de tineri, sunt total nauci si inteleg democratia total gresit. Poate ar trebui o materie in scoala care sa explice ce inseamna si care sunt limitele democratiei, ca in cartile de istorie se gasesc cu totul alte subiecte inutile, iar pe Mircea cel Batran sau Stefan mai au putin si ii lasa doar ca titlu istoric (sa stie omul ca au existat) si atat. E trist ca altii au luptat ca noi cei de azi sa fim liberi si noi ne subjugam singuri.

 147. AnaAyana Says:

  Privite din afară sunt multe probleme nerezolvate. Privite din interior, şi mai multe. Asta nu ar trebui însă să ne sperie. Luate pe rând, una câte una, se pot rezolva. Asta teoretic. Dacă punem în calcul şi încăpăţânările celor care se împotrivesc.. deja pornim de unde am plecat.

Ce crezi?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: